• Etusivu
  • Ajankohtaista

Terassipuutarhassa väriloistoa ja pikkuherkkuja

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 24.08.2015
20158_44225.jpg

Yksittäiset ruukut antavat ilmettä sisustukseen.

Lasitetulle parvekkeelle tai terassille kevät saapuu aikaisemmin ja syksy myöhemmin. Lasit luovat suojaisan paikan, jonka voi Plantagenin tuotepäällikkö Kirsi Tainion vinkein muuttaa kukoistavaksi viherhuoneeksi.

Jätä yhteydenottopyyntö Lumonin lasituksista

Mitä pitää ottaa huomioon terassipuutarhan suunnittelussa?

Ei ole mitään periaatteellista rajausta sille, mitä lasitetussa tilassa voi kasvattaa. Rajoja asettavat vain valo, paahteisuus veden määrä. Valitse kuitenkin sellaisia kasveja, jotka sietävät jonkin verran lämpötilan ja kosteuden vaihtelua.

Aloita terassipuutarhan suunnittelu määrittämällä tarkoin, missä ilmansuunnassa terassi on ja miten aurinko paistaa sinne. Etelä on paahteisin, pohjoinen varjoisin. Itäterassille aurinko paistaa aamusta puoleenpäivään, kun taas länsiterassilla on puolivarjoisen terassin olosuhteet.

Terassin pinta-ala on monesti rajallinen, joten suunnittele, miten kasvatat kerroksittain. Hyllykkö sopii kerroskasvatukseen, samoin leveäportaiset tikkaat, vanha piironki tai amppeliasetelmat. Muita hyviä kasvatuspaikkoja ovat istutussäkit ja vuoratut kasvulaatikot sekä korit.

Tällä hetkellä trendinä on kasvattaa kasveja yksittäisissä ruukuissa enemmän kuin perinteisissä pitkissä parvekelaatikoissa. Ruukkujen ulkonäköön kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja niitä soinnutetaan sisustuksellisesti terassikalusteisiin.

Kuinka saadaan kasvit viihtymään?

Moni kasvattaa kesällä itse yrttejä.
Moni kasvattaa kesällä itse yrttejä.

Tuuletuksesta kannattaa huolehtia avaamalla laseja, sillä kevät- ja kesäpäivinä lämpötila lasitetussa tilassa voi nousta hyvinkin korkeaksi. Lämmöstä johtuen kasvit tarvitsevatkin enemmän vettä kuin lasittamattomalla terassilla. Auringossa kasvavat kasvit kaipaavat vettä jopa useita kertoja päivässä.

Altakasteluruukku on hyvä valinta, sillä se varaa kasteluvettä ja annostelee sitä kasville vähitellen. Myös erilaiset koristekasvit ja katteet auttavat multaa säilyttämään kosteuden pidempään – ja toimivat samalla sisustuselementteinä. Lomareissulle lähdettäessä kannattaa sopia ystävän tai naapurin kanssa kasvien kastelusta.

Hyönteiset kuuluvat kesään ja viihtyvät melkein jokaisella terassilla, eikä niistä kannata välittää. Karkote-aerosolit voivat kuitenkin parantaa viihtyisyyttä. Kirvoista voi kokeilla hankkiutua eroon tuomalla terassille muutaman leppäkertun.

Mitä kannattaisi kokeilla?

Tällä hetkellä hyötykasvien, esimerkiksi yrttien kasvatuksen suosio jatkuu. Niistä tulee ihana tuoksu ja ne ilahduttavat myös ruokalautasella. Toinen suosiotaan kasvattava tuoteryhmä on erilaiset amppelit. Niitä saa valmiina, mutta moni tykkää koostaa amppelinsa itse erilaisista taimista.

Kauniit terassikasvit voivat löytyä yllättävän läheltä. Lasitettu terassi on nimittäin viihtyisä "kesäkoti" myös huonekasveille, joista moni kasvaa siellä jopa paremmin kuin sisällä asunnossa. Vie sisäkasvit ulos, kun lämpötila tasoittuu 10-15 asteeseen. Hämärässä kasvaneet yksilöt eivät kuitenkaan ilahdu äkillisestä aurinkoon viemisestä, vaan ne saattavat saada jopa polttovioituksia. Varjossa viihtyville kasveille riittää, että siirrät ne vain vähän lähemmäs ikkunaa sisätiloissa.

Jätä yhteydenottopyyntö Lumonin lasituksista

Persilja, herneen versot ja sitruunamelissa viihtyvät erinomaisesti terassilla.
Persilja, herneen versot ja sitruunamelissa viihtyvät erinomaisesti terassilla.
Lumon Suomi Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20223_77333.jpg
Kesäköynnökset peittävät, roikkuvat ja kiipeävät!
Suomen kesäsää muuttuu nopeasti. Jos tänään paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, seuraava päivä saattaakin olla sateinen ja jopa rakeinen. Kuten kesäkalusteita, myös kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla. Se antaa kasveille tarvittaessa suojaa tuulelta, sateelta ja suoralta auringonpaisteelta.
20142_37820.jpg
Terassi suojaan talven lumilta - Nyt -15%
Aloita varaamalla ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäyntiTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti parvekelasituksestaTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassilasituksesta
20144_38709.jpg
Lasitetulla parvekkeella ja terassilla on jo kesä!
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… Anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
202210_79888.jpg
Miksi krookus ei kuki? Asiantuntija vastaa
Krookukset on istutettu ohjeiden mukaisesti 4 cm syvyyteen aurinkoiseen, multavaan, läpäisevään paikkaan, mutta ne kyllä versovat heti lumien lähdettyä, eivät kuitenkaan puhkea kukkaan. Mukulat eivät ole tiheässä ja osa on istutettu toissa syksynä, osa viime syksynä. Mikä mahtaa olla syynä, kun ei kuki?
20235_81613.jpg
Stailaa piha ja parveke juhlaan: viritä vieraat juhlatunnelmaan jo portilla
Kevät! Jo pelkästään se on syy koota perhe ja ystävät yhteen. Mutta virallisemmatkin juhlat on ihanaa järjestää niin, että vierasjoukko voi levittäytyä pihalle, parvekkeelle tai patiolle.
20125_31015.jpg
Eksoottinen katsura - kaunis pikkupuu tai pensas
Katsura(Cercidiphyllum japonicum) tunnetaan myös pikkulehtikatsurana. Se on kesävihanta, monirunkoinen ja eksoottinen puu tai iso pensas. Näyttävä lisä puutarhaan etenkin syksyisessä väriloistossaan! Katsuran löydät myös Puutarha.netin Kasvikortistosta - kuten yli 1400 muutakin kasvia!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton