• Etusivu
  • Kasvillisuus

Terveellinen tyrni ja sinisinä kukkivat ampiaisyrtit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.03.2013
20077_5967.jpg

'Terhi'

Monikäyttöinen tyrni


Monikäyttöinen tyrni Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (

Hippophaë rhamnoides

) on todellinen monikäyttöpensas, jota istutetaan terveellisten marjojen, hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvyn takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.

Tyrnin varhain keväällä puhkeavia pikkukukkia tuskin huomaa, sen sijaan oranssit marjat erottuvat hyvin talvellakin. Jotta marjoja kehittyisi, emikasvien joukkoon istutetaan muutama pölyttävä hedepensas. Syksyllä kypsyvät marjat sisältävät poikkeuksellisen paljon C-vitamiinia, noin 200 mg/100 g marjoja. Siemenistä puristetaan öljyä, joka alentaa kokonaiskolesterolia ja haitallista LDL-kolesterolia. Samalla tyrniöljy lisää hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta. Tyrniöljy on hyväksi iholle, limakalvoille, sydämelle, verisuonistolle, verenkierrolle ja elimistön puolustusjärjestelmälle.

Pioneerikasvina tyrni kiiruhtaa ensimmäisenä vedestä nouseville rannoille ja sitoo hiekan pitkillä juurivesoillaan. Se sopiikin eroosioalttiiden rinteiden sitomiseen – toisaalta se ei sovi hentojen kasvien seuraan juurivesojen vuoksi. Kasvupaikan on oltava aurinkoinen, kun taas maa voi olla yhtä hyvin niukkaravinteista kuin multavaa. Koska tyrni sitoo typpeä juurinystyräbakteerien avulla, se selviää vähällä lannoituksella. Se viihtyy sekä kuivalla kanervakankaalla että kosteassa rantahietikossa ja kestää erinomaisesti tuulta ja suolaa.

Ampiaisyrtit ovat uutuusperennoja


Perhoset ja kimalaiset hyörivät ampiaisyrttien sinisissä kukissa, joita puhkeaa keskikesästä pitkälle elokuuhun, jopa syksyyn. Nämä ärhäkästi tuoksuvat kasvit ovat läheistä sukua mausteina käytettäville mintuille. Ne viihtyvät hehkuvassa auringon paisteessa ja maassa, joka on vettä läpäisevää, keskiravinteisesta ja reilusti kalkittua. Kun kasvualustaan lisätään paksulti multaa, kasvit eivät kärsi kuivuudesta. Useimmat ampiaisyrtit menestyvät hyvin koko Suomessa. Ne leviävät siementämällä ja lähellä mullan pintaa kasvavilla maavarsillaan.

siperianampiaisyrtti
siperianampiaisyrtti

Keskimäärin 70-senttinen siperianampiaisyrtti (Dracocephalum sibiricum) sopii kukkaniitylle ja isojen perennojen seuraan, missä se saa levitä vapaasti pitkillä juuriversoillaan. Voimakkaasti kasvavien taimien istutusväliksi riittää 40 senttiä. Sekä sinivioletti kukinto että hammaslaitaiset lehdet ovat pitkät ja kapeat.

Seuraavat ampiaisyrtit ovat siperianampiaisyrttiä matalampia ja hillitymmin leviäviä, niinpä ne istutetaan 30 sentin välein. Lisäksi niiden kukinto on lyhyt, mutta isokukkainen. Altainampiaisyrtti (Dracocephalum grandiflorum) ja kallioampiaisyrtti (Dracocephalum rupestre) ovat 20–40 senttiä korkeita ja pyöreähkölehtisiä. Isoampiaisyrtin (Dracocephalum ruyschiana) lehdistö sen sijaan on lähes neulasmaisen kapea, ja siitä tulee puolisen metriä korkea.

Lähde: Taimistoviljelijät
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_23283.jpg
Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä
Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.
20216_71424.jpg
Pihakivillä muurit, istutusaltaat, ajotiet
Pihakivetys on ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.Tilaa Ruduksen pihakivi -esite veloituksetta esitepalvelusta
202211_80207.jpg
Pensaiden lehtien halkeamat? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä pensaita/puita rivitalon pihaan: katsura, pihajasmike, kärhöjä, humalaa ja köynnösvilliviiniä. Humalaan tulee reikiä ja on todennäköisesti humalayökkösen aiheuttamia, mutta mikä tekee näiden muiden lehtiin halkeamia? Haavat voivat olla mutkaisia ja teräviä, kuin leikattu lehden keskelle -lehden reunat ovat ehjät. Mitään paloja lehdestä ei ole pois eikä syöty. Tuholaisia en ole niissä nähnyt? Tekeekö lannoite, aurinko tai kastelu tällaisia vaurioita?
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
20235_78247.jpg
Keittiöpuutarha ruukussa
Ruukkuviljelyä voi harrastaa melko monenlaisissa astioissa. Ruukkujen lisäksi kauniita vaihtoehtoja ovat muovitetut korit ja puiset laatikot, jopa vanhat emalipotat. Myös ämpärit, saavit ja säilyketölkit sopivat astiaksi, kunhan koko on riittävän suuri. Juurille ja mahdolliselle salaojitukselle on oltava tarpeeksi tilaa.
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton