• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä hetki

Tiina Painokallio
Päivitetty 04.11.2024
20231_23283.jpg

Huonekasvien hoitolannoitusta jatketaan vielä marraskuulle. (Kuva: Adobe Stock)

Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.

Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.

Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.

<p data-block-key="ld3i8">Riittävästi ravinteita saaneet, hyvinvoivat kasvit ovat ilo silmälle. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Riittävästi ravinteita saaneet, hyvinvoivat kasvit ovat ilo silmälle. (Kuva: Adobe Stock)

Ravinnepuikko on helppo ja siisti vaihtoehto

Luonnonravinnepuikot ovat helppokäyttöisiä ja sisältävät kaikkia kasvin tarvitsemia ravinteita. Multa kastellaan ja Ravinnepuikot työnnetään reilusti kostean mullan sisään. Kasvin kasteluun käytetään pelkkää vettä, jolloin Ravinnepuikoista vapautuu vähitellen ravinteita kasvin käyttöön. Lannoitusvaikutus kestää noin kuukauden.

Kanankakkarakeet ovat suoraan luonnosta

Pitkä lannoitusvaikutus saadaan myös Biolan Kanankakalla. Kanankakkarakeita lisätään kukkaruukun multaan samaan tapaan kuin ravinnepuikkojakin. Multaan tehdään esimerkiksi kynällä reikiä, joihin rakeet sijoitetaan. Kanankakkarakeet peitetään huolellisesti mullalla ja multa kastellaan pelkällä vedellä. Uusintalannoitus annetaan noin kuukauden välein.

Ravinnenestettä jokaisella kastelukerralla

Luonnonravinneneste annetaan kasteluveden mukana. Kasvukaudella sitä kannattaa antaa laimeana liuoksena kaikilla kastelukerroilla, jolloin ravinteita on kasvin saatavilla tasaisesti. Luonnonravinnenestettä voi antaa myös kerran viikossa hieman väkevämpänä – pakkauksen ohjeen mukaan.

Virkisteeksi merilevää

Merileväuutteen teho perustuu valtameren leväkasvien sisältämiin luonnon tehoaineisiin ja hivenravinteisiin. Se tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Merileväuute on normaalin lannoituksen lisänä annettava kasvinhoitoaine, eikä korvaa varsinaista lannoitusta.

Säännöllisellä merileväuutteen käytöllä voidaan ennaltaehkäistä erilaisten sienitautien, kuten syksyllä puutarhakasveja kiusaavan härmän, esiintymistä. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

<p data-block-key="b1vju">Monet kasvit pitävät myös säännöllisestä sumuttamisesta. Sumutusveden seassa on hyvä antaa myös elinvoimaisuutta lisäävää merileväuutetta. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Monet kasvit pitävät myös säännöllisestä sumuttamisesta. Sumutusveden seassa on hyvä antaa myös elinvoimaisuutta lisäävää merileväuutetta. (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.
20236_78660.jpg
Satoa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta puutarhassa
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton