• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.06.2024
20236_78660.jpg

Muista, että kylvöajankohdalla on myös merkitystä tuholaisia torjuttaessa. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.

Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.

Päihitä puutarhan tuholaiset
Luonnonmukainen tuholaistorjunta

Puutarhan tuholaiset

Kirvat
Kirvojen karkottamiseen on monta tapaa, oletko sinä löytänyt hyvän keinon?
Kirvat kiusana: vaihtoehtoiset torjunta-aineet

Liljakukko
Liljakukko on vähän alle sentin pituinen kuoriainen, joka talvehtii maassa.
Liljakukko kiusana

Etanat
Kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla viihtyvät etanat eivät ole mitään miellyttäviä yllätyksiä puutarhassa.
Etanat ja kotilot – keinoja torjuntaan

Myyrät
Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää.
Myyrien torjunta puutarhassa

Jänikset ja rusakot
Puut ja pensaat on melko helppoa suojata jäniksiltä, koska ne iskevät kasvien maanpäällisiin osiin.
Jänikset, rusakot

Rastaat
Monelle puutarhurille rastas on aikamoinen kiusankappale.
Rastaat kiusana

Lue lisää:
Puutarhan tuholaiset

<p data-block-key="63zbp">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kasvitautien ja tuholaisten torjunta

Hedelmäpuut
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.
Hedelmäpuiden taudit ja tuholaiset

Herneet ja pavut
Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.
Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset

Herukat ja karviaiset
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
Herukoiden ja karviaisten taudit ja tuholaiset

Kurkku ja kurpitsa
Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.
Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset

Lanttu, nauris, retiisi, kaali
Juuresten kimpussa viihtyvät erilaiset taudit ja tuholaiset. Tunnista ne.
Lantun, nauriin, retiisin, kaalin taudit ja tuholaiset

Mansikka
Jo mansikan taimivaiheessa esiintyvät tuholaiset ja taudit vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen.
Mansikan taudit ja tuholaiset

Peruna
Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.
Perunan taudit ja tuholaiset

Porkkana
Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, jotka vahingoittavat porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa sato on pilalla.
Porkkanan taudit ja tuholaiset

Sipuli
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
Sipulin taudit ja tuholaiset

Vadelma
Vadelma on parhaimmillaan muhkea ja herkullinen marja. Yleensä ne ovat terveitä, mutta joskus saattaa jokin tauti tai tuholainenkin iskeä.
Vadelman taudit ja tuholaiset

<p data-block-key="0ysmq">Hyönteishotellin ylläpitäminen on luontainen tapa tuoda hyviksiä pihapiiriin ja saada apua tuholaisten torjuntaan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hyönteishotellin ylläpitäminen on luontainen tapa tuoda hyviksiä pihapiiriin ja saada apua tuholaisten torjuntaan. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta. Mikäli tarvitset vielä tarkempaa tietoa tai neuvoa, niin esitä kysymyksesi Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalle.

Katso myös
Miten hävitit tuholaiset? – Kilpailuun osallistuneiden parhaat vinkit

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72169.jpg
Hyötytarhan syystoimia
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: Nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton