• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.06.2023
20236_78660.jpg

Muista, että kylvöajankohdalla on myös merkitystä tuholaisia torjuttaessa. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.

Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.

Päihitä puutarhan tuholaiset
Voiko tuholaisista päästä eroon ilman myrkkyjä?
Luonnonmukainen tuholaistorjunta

Puutarhan tuholaiset

Kirvat
Kirvojen karkottamiseen on monta tapaa, oletko sinä löytänyt hyvän keinon?
Kirvat kiusana: vaihtoehtoiset torjunta-aineet

Liljakukko
Liljakukko on vähän alle sentin pituinen kuoriainen, joka talvehtii maassa.
Liljakukko kiusana

Etanat
Kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla viihtyvät etanat eivät ole mitään miellyttäviä yllätyksiä puutarhassa.
Etanat ja kotilot – keinoja torjuntaan

Myyrät
Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää.
Myyrien torjunta puutarhassa

Jänikset ja rusakot
Puut ja pensaat on melko helppoa suojata jäniksiltä, koska ne iskevät kasvien maanpäällisiin osiin.
Jänikset, rusakot

Rastaat
Monelle puutarhurille rastas on aikamoinen kiusankappale.
Rastaat kiusana

Lue lisää:
Puutarhan tuholaiset

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kasvitautien ja tuholaisten torjunta

Hedelmäpuut
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.
Hedelmäpuiden taudit ja tuholaiset

Herneet ja pavut
Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.
Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset

Herukat ja karviaiset
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
Herukoiden ja karviaisten taudit ja tuholaiset

Kurkku ja kurpitsa
Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.
Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset

Lanttu, nauris, retiisi, kaali
Juuresten kimpussa viihtyvät erilaiset taudit ja tuholaiset. Tunnista ne.
Lantun, nauriin, retiisin, kaalin taudit ja tuholaiset

Mansikka
Jo mansikan taimivaiheessa esiintyvät tuholaiset ja taudit vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen.
Mansikan taudit ja tuholaiset

Peruna
Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.
Perunan taudit ja tuholaiset

Porkkana
Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, jotka vahingoittavat porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa sato on pilalla.
Porkkanan taudit ja tuholaiset

Sipuli
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
Sipulin taudit ja tuholaiset

Vadelma
Vadelma on parhaimmillaan muhkea ja herkullinen marja. Yleensä ne ovat terveitä, mutta joskus saattaa jokin tauti tai tuholainenkin iskeä.
Vadelman taudit ja tuholaiset

Hyönteishotellin ylläpitäminen on luontainen tapa tuoda hyviksiä pihapiiriin ja saada apua tuholaisten torjuntaan. (Kuva: Adobe Stock)
Hyönteishotellin ylläpitäminen on luontainen tapa tuoda hyviksiä pihapiiriin ja saada apua tuholaisten torjuntaan. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta. Mikäli tarvitset vielä tarkempaa tietoa tai neuvoa, niin esitä kysymyksesi Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalle.

Katso myös
Miten hävitit tuholaiset? – Kilpailuun osallistuneiden parhaat vinkit

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton