• Etusivu
  • Kasvillisuus

Toukkia akileijassa? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83364.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Akileijan nuput kuihtuvat tai kukat avautuvat epämuodostuneina. Mikä ihmeen toukka kiusaa kukkiani? Viime vuonna kävi ihan samoin...

Kyseessä on mitä luultavammin akileijasääsken toukka, joka vioittaa nimenomaan akileijan kukintoja. Akileijasääski munii toukokuussa munansa akileijan nuoriin nuppuihin. Kukat kuivuvat tai aukeavat epämuodostuneina. Akileijasääski talvehtii maassa.

Sääskien torjunta on hankalaa, mutta sitä kannattaa yrittää ruiskuttamalla kasvit varhaisessa nuppuvaiheessa jollakin yleistorjunta-aineella. Ruiskutus kannattaa tehdä kahdesti. Älä kuitenkaan ruiskuta kukassa olevia kasveja. Mikäli akileijasääski on jo ottanut kukkaryhmäsi kodikseen, niin pintamaan vaihtaminen syksyllä voi helpottaa seuraavan kesän kukintaa.

Lisää puutarha-aiheisia kysymyksiä löydät Kysy, vastaamme -palstalta.
Tietoa erilaisista kasveista taas löydät kasvikortistosta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20215_64745.jpg
Kesäkukilla koreasti kesään
Pihan ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Niihin ei pääse kyllästymään, sillä kasvukauden aikana voi seurailla sesonkia ja vaihdella ainakin ruukkuistutusten kasveja kasvukauden edetessä. Ja jos sesongeittain ei olisikaan vaihtelunhalua, uudistuu ruukkutarhan ilme kuin itsestään vähintäänkin joka kevät uusien kesäkukkien myötä.
20169_47356.jpg
Pysäköintialueesta viihtyisäksi kohtaamispaikaksi
Poltettua tiiltä käytetään maankatemateriaalina yleisesti Keski-Euroopassa, jossa siitä on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Pihojen ja torialueiden lisäksi tiili sopii hyvin myös ajoneuvo- ja kevytliikenteen väylien katteeksi.
20225_78138.jpg
Ympärivuotista vehreyttä ikivihreillä kasveilla
Ikivihreiden kasvien erikoismuodot tuovat tervetullutta vaihtelua puutarhaan. Erikoinen väritys tai kasvutapa tekevät näkymästä mielenkiintoisemman. Hyvin ryhmitellyillä ikivihreillä voi myös kätevästi kätkeä esim. rakennusten seinässä olevia vesihanoja, tuuletusluukkuja ja pehmentää rakennuksen kulmaa tai tyhjää seinää.Värien monotonisuutta ja yksitoikkoisuutta torjutaan yhdistelemällä eri vihreän värisiä, kokoisia ja muotoisia kasveja samaan ryhmään. Yhdistämisessä piilee kuitenkin aina vaaransa: jollei tunne kasvin luontaista kasvutapaa, saattaa käydä niin, että joku kasvi jättää vierustoverinsa täysin varjoonsa ja jopa tukahduttaa tämän kasvun. Kannattaa myös muistaa, että kasvien erikoismuodot ovat yleensä arempia kuin alkuperäinen laji tai lajike.
202111_73574.jpg
Voiko pihlajaa vielä harventaa?
Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?""Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"
20231_80730.jpg
Osaatko hoitaa huonekasvejasi talvella?
Kasvitkin kaipaavat lepoa.Lepoaikana kastelu ja lannoitus ovat vähäistä.
20231_80725.jpg
Orkideoista kysyttyä - lue vastaukset!
Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton