• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Minkä tuholaisen munia nämä ovat?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20237_82642.jpg

Lukijan kuva kysymykseen.

Onkohan nämä karviaispistiäisen munia? Lehtiä on syöty karviaisista ja viereisistä punaherukoista. Kuvassa kauniit munat herukanlehden alapinnalla.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Vaikuttaa vahvasti siltä, että kyseessä ovat karviaispistiäisen munat.

Karviaispistiäisiä on kahta eri lajia: isokarviaispistiäinen (Nematus ribesii) ja pikkukarviaispistiäinen (Pristiphora appendiculata). Näiden molempien toukat ovat hyvin saman näköisiä. Väriltään ne ovat vaaleanvihreitä, päät ovat mustia, ruumiin etu- ja takapäässä hieman keltaista. Selkäpuolella niillä on mustia täpliä. Erona on lähinnä isokarviaispistiäisen toukkien suurempi koko (15–17 mm), kun pikkukarviaispistiäisen toukka jää vain 8–10 mm pitkäksi. Elintavat molemmilla lajeilla ovat hyvin samanlaiset.

Maassa talvehtineet toukat koteloituvat keväällä ja kuoriutuvat lentäviksi pistiäisiksi marjapensaiden kukinnan aikaan. Isokarviaispistiäinen on mustanruskea ja noin 6–7 mm pitkä. Pikkukarviaispistiäinen on musta ja 4–6 mm pitkä. Lentävät pistiäiset munivat lehtien alapinnoille munia ja parin viikon kuluttua niistä kuoriutuvat nälkäiset toukat. Nämä ensimmäisen sukupolven toukat syövät sankoin joukoin lehtiin aluksi pieniä kuoppia, myöhemmin pieniä reikiä. Suurina esiintyminä ne voivat syödä lehdet paljaiksi siten, että jäljelle jäävät vain lehtiruotien tyngät. Syötyään tarpeeksi, toukat pudottautuvat maahan koteloitumaan. Koteloista kuoriutuu taas lentäviä pistiäisiä. Toisen sukupolven toukkia esiintyy heinä–elokuussa. Lämpiminä kesinä voi esiintyä kolmaskin sukupolvi. Vaikka karviais- ja herukkapensaat yleensä toipuvat ja kasvattavat uudet lehdet syötyjen tilalle, voi satomäärä seuraavana vuonna tippua toukkien aiheuttaman rasituksen vuoksi.

Karviaispistiäisen torjunta: Tarkkaile karviaisia ja herukoita säännöllisesti. Kurkistele pensaiden sisäosia, sillä karviaispistiäisen toukat aloittavat lehtien syönnin sieltä käsin. Keväällä kukinnan jälkeen torju pistiäiset ruiskuttamalla herukat pyretriinipohjaisella aineella. Esimerkiksi Neudorffin Spruzit. Tehokkain torjunta-aika on ensimmäisen toukkasukupolven aikaan noin kesäkuun puolivälissä. Torjunta-aine on kosketusmyrkky, joten ruiskute on saatava toukkien päälle. Toinen sukupolvi on liikkeellä vähän ennen marjojen kypsymistä (heinäkuussa), jolloin toinen käsittely on yleensä tarpeen. Voit poistaa myös lehtiä, joiden pinnalla näkyy munia ja kerätä toukkia käsin. Maahan koteloituneita toukkia voidaan torjua muokkaamalla ja kalkitsemalla maa pensaiden juurilta syksyllä. Maanmuokkauksella tavoitellaan maahan talvehtimaan jääneitä toukkia joutumaan syvemmälle maahan, mutta on kuitenkin varottava vahingoittamasta pensaan juuria. Maan muokkauksen voi tehdä myös alkukeväällä.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80262.jpg
Tulppaaneita kuunliljojen sekaan? Asiantuntija vastaa
Minulla on vanhassa isossa kukkapenkissä tällä hetkellä vain kuunliljaa, joka ponnistaa ylös maasta todella myöhään, vasta kesäkuun alussa. Haluaisin laittaa penkkiin todennäköisesti tulppaaneja ns. rykelmittäin. Kuunliljapenkissä on vanhaa multaa. Mitä minun tulee huomioida istuttamisessa ja mullan suhteen? Lannoitetta ja jos niin mitä ja miten?Istuttaminen tulee olemaan haastavaa, kun kuunliljojen isot lehdet ovat levittäytyneet pitkälle. Vinkkejä? Voiko lehtiä leikata, jotta näkee välit, jonne tulppaanit istutetaan? Milloin on hyvä aika istuttaa? Jos istutan rykelmiä, niin miten lähekkäin sipuleja voi laittaa?
20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202210_79891.jpg
Menestyykö vuorimänty parvekkeella? Asiantuntija vastaa
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton