Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Shutterstock)
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Tuijat on ilmeisesti istutettu alun perin antamaan suojaa terassille, mutta ne ovat kasvaneet liian suuriksi, koska leikkauksiin ei ole ryhdytty ajoissa. Kun ongelmaan on herätty, on jouduttu leikkaamaan kerralla liian paljon. On syntynyt iso "arpi" leikkauskohtaan, latva on kadonnut ja leikkauskohta kalju.
Kysymyksestä ei selviä, kuinka paksuja ovat rungot leikkauskohdassa. ja kuinka leveä väli rivien välissä on. Yleensä leikkauskohta siistiytyy ja peittyy ajan kanssa uusien vuosikasvujen ja niiden vuosittaisen typpistämisen kautta. Leikkauskohta piiloutuu pikku hiljaa, kunhan leikkauksia ei jätetä väliin. Ylälaita muodostuu näin pyöreähköksi. Jos leikkaus unohtuu, puut etsivät uuden latvan ja ulkoasuun jää selkeä sauma.
Repsottavat oksat lienevät talven lumien alas painamia oksia. Niitä voi nostaa pystyyn ja sitoa tuijien runkoon joustavalla nauhalla. Nauha poistetaan, kun oksat pysyvät jälleen pystyssä itsekseen. Tuija-aidannetta voi myös leikata ulkosivuilta, kunhan ei mennä viimeistä vuosikasvua syvemmälle.
Jos tuijat kerta kaikkiaan ovat liian massiiviset tarkoitukseensa, ei niitä enää voi harventaa, sillä niiden välit jäävät kaljuiksi. Silloin ainoa keino on poistaa ne kokonaan.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!