Asiantuntija vastaa: Voiko tuijan laittaa lavakaulukseen?

Lavakaulukset voisivat tarjota nopean ja siistin ratkaisun näkösuojan rakentamiseen – mutta riittääkö eristys tuijien juurille talvipakkasilla, vai vaativatko kasvit enemmän suojaa selvitäkseen? © Heidi Uusitalo
Tämä kohta kaipaisi näkö- ja melusuojaa sekä vihreyttä. Eli tuon ruskean näköesteen eteen. Voisiko tuohon soran päälle laittaa kaksi lavakaulusta päällekkäin ja istuttaa siihen kaksi Brabant-tuijaa? Vai paleltuvatko juuret talvella tai jotain..En haluaisi alkaa kaivamaan tuota soraa tuosta pois ja jos lavakauluksessa onnistuisi, niin saisin ne kätevästi samalla ylemmäs, jotta suojaa enemmän ja nopeammin. Tuijien kaveriksi ajattelin juurelle sammal- tai syysleimua.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kaksi brabantintuijaa on aika paljon lavakaulukseen, sillä niille voi tulla ahdasta, kunhan ne ovat kasvaneet isommiksi. Olisikohan mahdollista sijoittaa paikalle kaksi lavakaulusta rinnakkain, jolloin molempiin istutetaan yksi tuija? Istutuksen voisi sitoa yhteen esimerkiksi suunnittelemillasi syysleimuilla, koska niissä on jonkin verran korkeutta ja mukaan mahtuisi myös lavakauluksen reunan yli riippuvaksi kasvavaa sammalleimua tai muuta matalaa maanpeiteperennaa.
Lavakauluksia voisi myös olla ainakin kolme, jopa neljä päällekkäin, sillä tuijien juuret kasvavat suuriksi. Iso multatila suojaa paremmin talvenvaurioilta ja tuijista tulee pitkäikäisempiä kuin pieneen tilaan istutettuina. Neljän lavakauluksen korkuiset istutusastiat antavat valinnan varaa lisukekasveillekin. Esimerkiksi reunan yli ryöppyävät seppelvarvut (Stephanandra) tai lamoherukat (Ribes glandulosum) voisivat verhoilla mukavasti korkeaa reunaa.
Ilmastollisesti kestävien kasvien, kuten brabantintuijien, talvehtimiseen ei yleensä niinkään vaikuta pakkanen, vaan oikea-aikainen ja riittävä kastelu. Toki merkitystä on silläkin, millä kasvuvyöhykkeellä asut. Syksyllä pintamulta on yleensä kosteaa, mutta syvällä juuristossa voi olla kuivaa, ellei kastelusta muisteta enää syksyllä huolehtia. Syksyn kuivuus heikentää talvehtimista ja vauriot voivat näkyvä vasta seuraavana keväänä tai kesänä. Ei siis saa luottaa pelkästään syksyn sateiden kasteluvoimaan. Toinen pulman paikka on kevät. Astioissa multa sulaa aiemmin kuin routa maassa. Jos kastelua ei aloiteta ajoissa, kevään kuivuus näännyttää erityisesti havukasvit nopeasti.
Sitten kun astiat ovat täynnä juurta ja multatilasta on niukkuutta, kastelun tarve kasvaa ja sen merkitys kasvien hyvinvoinnille kasvaa entisestään.
Tuijien kokoa kannattaa myös hillitä leikkaamalla jo ennen kuin ne kasvavat liian isoiksi suhteessa astiaansa. Liian isoiksi kasvaneiden tuijien merkittävä pienentäminen ei välttämättä enää onnistu, sillä sitä leikataan vain viimeistä vuosikasvua lyhentämällä.

Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Unelmatädykkeen uudelleen kukinta? Asiantuntija vastaa

Mikä on tämä vieras kasvi kukkapenkissä? Asiantuntija vastaa

Kukkamullassa vihreää kasvustoa? Asiantuntija vastaa

Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa

Kasvihuoneessa rinnakkain: F1-siemenet ja perinteiset lajikkeet ‒ Asiantuntija vastaa
