• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tunnetko eri tomaattilajikkeet?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2018
20132_33852.jpg
Tutuin tomaatti on punainen,
mutta
on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.

Lajikkeita riittää
valtavasta pihvitomaatista
pieniin kirsikkatomaatteihin.

Makupommi toimii sellaisenaan
ja salaateissa,
grillattuna,
haudutettuna,
täytettynä…

Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa
- tai Keskustelupalstalta!

20132_33853.jpg

Tärkein kasvihuonevihanneksemme on peräisin Etelä-Amerikasta. Tomaatti (Lycopersicon esculentum) kuuluu munakoison ja perunan sukuun, ja siitä on olemassa monia erilaisia muotoja.

Pyöreä punainen tomaatti

Yleisimmän tomaattityypin hedelmä on maukas ja suhteellisen hapokas. Punainen väri tulee lykopeenista, joka suojaa syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Tavallinen tomaatti on pyöreä ja keskikokoinen.
Strategiset mitat: paino 50–100 g, pituus 35–60 mm

Pyöreä keltainen ja oranssi tomaatti

Punaisella tomaatilla on kaksi läheistä sisarta: keltainen ja oranssi tomaatti. Maultaan ne ovat punaisen kaltaisia, mutta niiden väri piristää upeasti esimerkiksi salaatteja. Oranssin tomaatin betakaroteenipitoisuus on jopa kolminkertainen punaiseen verrattuna. Keltainen ja oranssi tomaattiᅠovat miedompia ja makeampia kuin tavallinen tomaatti.
Strategiset mitat: paino 50–100 g, pituus 35–60 mm

Kirsikkatomaatti

Punainen kirsikkatomaatti on kerännyt pieneen kokoonsa nähden paljon makeutta. Se on erittäin maukas ja sopii sellaisenaan naposteltavaksi
Strategiset mitat: paino 10–15 g, pituus 15–25 mm

Luumutomaatti

Punaisen ja keltaisen, soikean luumutomaatin lajikenimi Flavorino kertoo paljon. Siitä onkin tullut monen suosikki täyteläisen makunsa ansiosta.
Strategiset mitat: paino 60–100 g, pituus 40–60 mm

Helmitomaatti

Helmitomaatti ei ole saanut kaunista nimeään syyttä. Se on pieni ja makea tomaatti. Kuten aidotkin helmet, se sopii erityisesti koristeluun.
Strategiset mitat: paino 7–17 g, pituus 25–35 mm

Kuvissa olevien tomaattien lisäksi löytyy mm. pihvitomaatti (suuri, sen halkaisija on noin 10 cm. Pihvitomaatin pinta on uurteinen ja sen hedelmälihassa on useita lokeroita), coctailtomaatti (hieman kirsikkatomaattia isompi), sekä päärynätomaatti (pieni ja päärynän muotoinen).

20132_33851.jpg

Tomaatti on monipuolinen vihannes

Sitä voi syödä sellaisenaan, leivän päällä tai tuoresalaateissa. Tomaatteja voi grillata, hauduttaa tai täyttää –– pihvitomaatit sopivat erityisen hyvin täytettäviksi. Tomaatit sopivat pitsoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja.

Vihreät tomaatit ovat omiaan säilöntään. Kirsikkatomaatteja voi tarjoilla sellaisenaan esimerkiksi cocktailpaloina tai juustotarjottimella. Ne sopivat myös mainiosti ruokien koristeluun.

Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu.

Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenistä kärsivien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien, läheisyydessä.

Lue lisää tomaatista tai vihanneksista ja juureksista laajemmin!

Lähde: Kauppapuutarhaliitto / vihannes.net

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80201.jpg
Viikon kysymys: Voiko kahvinpuruja käyttää jänisten karkotukseen?
Istutin tänä kesänä 20 hopeapiippoa. Kukaan ei kertonut, että rusakko tulee ne syömään – onneksi vasta kukinnan jälkeen. Kaadoin suoraan paketista kahvia lasipurkkeihin ja asettelin niitä kasvien keskelle. Maahan suoraan ripottelu olisi saattanut pilata kasvualustan. Eläin pysyi poissa muutaman päivän, mutta viime yönä hopeapiippoja oli taas järsitty. Jotkut tupsut olivat enää 10 cm nysiä. Lasipurkkeihin oli kyllä satanut vettä viime päivinä. Kannattaako vielä tuhlata kahvia vai pitääkö hävittää kalliit rehut?
20228_79337.jpg
Viikon kysymys: Onnistuuko vanhojen kuusien pelastaminen?
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, noin 10 metriä korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Laitammeko lannoitetta, havumultaa?
20232_69361.jpg
Kevätkalkitus kannattaa
Liian hapan kasvualusta altistaa sammaleelle ja heikentää kasvien ravinteidenottokykyä. Puutarhan kalkituksella parannat kasvuoloja.
20108_22760.jpg
Kasviksia nyt monipuolisesti
Kuivuuttakin enemmän monia avomaan kasviksia on koetellut kova kuumuus. Salaatit ja erilaiset kaalit ovat kärsineet kuumuudesta kaikkein eniten. Ahkera sadetus on auttanut, ja toisaalta varastoitavien kasvisten satokausi jatkuu vielä elo-syyskuun ajan. Jos vettä saadaan tasaisina, parhaimmillaan 15 – 20 mm:n jaksottaisina sateina, kasvikset saavat uutta puhtia ja kasvu jatkuu suotuisasti.Maantieteelliset ja aivan paikallisetkin erot kasvuolosuhteissa ovat olleet suuria. Kovassa kuumuudessa kasvi sulkee ilmarakosensa, yhteyttäminen pysähtyy ja kasvu lakkaa, koska kasvi ei saa vettä eikä ravinteita. Touko-kesäkuussa muun muassa juurekset kasvoivat hyvin, mutta heinäkuussa kasvu oli kovin vähäistä. Toisaalta esimerkiksi Pohjanmaalta löytyy alueita, joissa sateita on saatu riittävästi. Kuivuutta puolestaan oli pisimpään Itä-Suomessa ja lounaisilla ja eteläisillä rannikkoalueilla. Rajumyrskyt eivät ole kasvisviljelmiä turmelleet.
20096_17225.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja enimmät viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.
20198_59590.jpg
Haluaisitko pihastasi leikkisän, mutta toimivan?
Onko ajatuksissa päällystää piha, jotta siitä saataisiin helppohoitoinen ja erityisen helppokulkuinen? Vai haluaisitko jäsentää pihan toiminnallisia kohteita selkeämmin? On ikävää, jos hiekka kulkeutuu näin syksyn kynnyksellä sisään kenkien mukana eikä kurainen pihakaan ole sateen jälkeen houkuttelevin kulkea. Olisiko aika saada ryhtiä veden hallintaan ja ohjaamiseen pois rakennusten luota sekä selkeyttää kodin ympärillä olevat kulkuväylät? Eikä varmaan olisi haitaksi, jos piha lopulta näyttäisi viimeistellyltä, tyylikkäältä ja leikkisältä, eihän?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton