• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa

Näin teet itse graavikalaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2023
202211_73973.jpg

Itse tehty graavikala tekee vaikutuksen, vaikka valmistus on todella helppoa ja käy kuin itsestään. (Kuva: Adobe Stock)

Graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen, jota käytetään cevicheä valmistaessa. Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä tulee graavikalan nimikin. Muuta ei oikeastaan tarvitsekaan tehdä – suolattu kala nostetaan jääkaappiin, ja graavattavan fileen koosta riippuen graavikala on valmis herkuteltavaksi yleensä seuraavana päivänä!

Pro Kalan tiedotteessa kerrotaan, että parhaimpia kaloja graavattavaksi ovat lohi, kirjolohi ja siika. Ruokavirasto suosittelee, että ennen graavaamista kala pakastetaan. Ohjeistus on, että kalan tulee olla vähintään yhden vuorokauden -20 asteessa tai neljä vuorokautta -18 asteessa. Suomessa kasvatettua kirjolohta tai Norjassa kasvatettua lohta ei tarvitse pakastaa.

Graavikalaa voi maustaa monella tapaa

Käytä ruodotonta filettä ja karkeaa merisuolaa. Vältä jodioidun suolan käyttämistä, sillä se voi jättää kalaan kitkerän sivumaun. Peitä kalafileen pinta tasaisesti suolalla, jotta se graavautuu tasaisesti. Ennen suolausta voit sirotella kalan pinnalle hieman sokeria: se tekee mausta pehmeämmän.

Graavikalaa voi maustaa eri tavoin. Kokeilunhaluiset voivat testata vaikkapa mustikkagraavausta, jossa suolakerroksen päälle lisätään mustikoita makua sekä näyttävää väriä antamaan. Myös gini ja katajanmarjat ovat suosittu lisä graavikalalle.

Kääri suolattu kala esimerkiksi tuorekelmuun tai tiukasti ja ilmatiiviisti leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin valmistumaan. Paksun lohifileen graavaus voi kestää kaksi vuorokautta, mutta yleensä noin vuorokausi riittää, pienehköt siikafileet graavautuvat sitäkin nopeammin. Paketin voi kääntää kerran, kaksi graavautumisen aikana, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Graavaamisen jälkeen pyyhi suola kalan päältä pois. Graavikala ei säily kovin pitkään, joten syö se muutaman päivän sisällä valmistamisesta.

Graavisiika sopii hyvin esimerkiksi leivän päälle. (Kuva: Adobe Stock)
Graavisiika sopii hyvin esimerkiksi leivän päälle. (Kuva: Adobe Stock)

Tiesitkö?

Maustamisen voi tehdä myös varsinaisen graavaamisen jälkeen, samoin kuin valmiiksi graavattuakin kalaa voi maustaa oman maun mukaan. Tilli, rosepippuri, sitruuna tai vaikkapa fenkolinsiemenet nostavat makuelämyksen uudelle tasolle!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_78255.jpg
Anopin ikkunalla: Saintpaulia
Saintpauliaeli paavalinkukka (Saintpaulia ionantha) on yksi maailman suosituimmista koristekasveista. Saintpaulia -lajikkeita on runsaasti ja ne voidaan jaotella niiden ominaisuuksien mukaan.Paavalinkukan tuuhean lehtiruusukkeen vihreät lehdet ovat pitkäruotiset, nukkaiset sekä kiiltävät ja niiden alapinta voi olla joko vaalea tai tumman purppurainen. Lajikkeiden kukkien väri- ja muotorunsaus on valtava; valko-, puna,- sini- ja violettikukkaisia, kirjavia, kerrannaisia ja ripsureunaisia, iso- ja pienikukkaisia.
20228_79458.jpg
Sisävessa mökille: valitse uudenlainen kuivakäymälä käyttötarpeen mukaan
Oletko etsimässä toimivaa ja vaivatonta kuivakäymälää mökillesi? Onko pääsi ihan pyörällä kaikista markkinoiden tarjoamista vaihtoehdoista? Kuivakäymälällä tarkoitetaan käymäläratkaisua, jossa ei vettä käytetä lainkaan huuhteluun. Kuivakäymälätekniikoita ovat muun muassa erilaiset kompostoivat, erottelevat ja pakastavat käymälät, alipaine-wc sekä polttava käymälä. Kuten otsikossakin jo kerrottiin, kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen Pikkuvihreän suosituimmista käymälämalleista. Pikkuvihreällä on yli 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää omassa projektissaan.
20149_40840.jpg
Herkulliset tatit - Männynpunikkitatti
Mäntymetsien yleisin tattiTämä tatti on yleinen tuttavuus erityisesti koko mittaansa venyneessä mäntymetsässä. Sekametsistäkin männynpunikkitattia toki löytyy. Nimestäkin saattaa jo päätellä, että sieni on kuitenkin männyn seuralainen. Männynpunikkitatti on sooloilija; harvemmin esiintyy ryhmissä.Kesä-lokakuussa tattia voi bongailla - heinä-, elo- ja syyskuussa kuitenkin parhaat saaliit saadaan!
20237_80483.jpg
Katso vinkit talvikompostointiin
Kompostin lämpö syntyy kompostin pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Kauttaaltaan hyvin lämpöeristetyssä kompostorissa pieneliöiden tuottama lämpö säilyy vuoden ympäri. Muutama vinkki auttaa pitämään kompostoitumisen vauhdissa pakkasessakin.
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20122_29570.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 2/5
OSA 2: Maan muokkausVaikka niittykasvit ovatkin melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen, niin niille pitää kuitenkin kunnostaa kasvupaikka; maa pitää muokata ja rikkakasvit poistaa.Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan toisessa osassa käydään läpi maan muokkaamiseen liittyvät seikat.Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Jäsentukusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton