• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa

Näin teet itse graavikalaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2024
202211_73973.jpg

Itse tehty graavikala tekee vaikutuksen, vaikka valmistus on todella helppoa ja käy kuin itsestään. (Kuva: Adobe Stock)

Graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen, jota käytetään cevicheä valmistaessa. Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä tulee graavikalan nimikin. Muuta ei oikeastaan tarvitsekaan tehdä – suolattu kala nostetaan jääkaappiin, ja graavattavan fileen koosta riippuen graavikala on valmis herkuteltavaksi yleensä seuraavana päivänä!

Pro Kalan tiedotteessa kerrotaan, että parhaimpia kaloja graavattavaksi ovat lohi, kirjolohi ja siika. Ruokavirasto suosittelee, että ennen graavaamista kala pakastetaan. Ohjeistus on, että kalan tulee olla vähintään yhden vuorokauden -20 asteessa tai neljä vuorokautta -18 asteessa. Suomessa kasvatettua kirjolohta tai Norjassa kasvatettua lohta ei tarvitse pakastaa.

Graavikalaa voi maustaa monella tapaa

Käytä ruodotonta filettä ja karkeaa merisuolaa. Vältä jodioidun suolan käyttämistä, sillä se voi jättää kalaan kitkerän sivumaun. Peitä kalafileen pinta tasaisesti suolalla, jotta se graavautuu tasaisesti. Ennen suolausta voit sirotella kalan pinnalle hieman sokeria: se tekee mausta pehmeämmän.

Graavikalaa voi maustaa eri tavoin. Kokeilunhaluiset voivat testata vaikkapa mustikkagraavausta, jossa suolakerroksen päälle lisätään mustikoita makua sekä näyttävää väriä antamaan. Myös gini ja katajanmarjat ovat suosittu lisä graavikalalle.

Kääri suolattu kala esimerkiksi tuorekelmuun tai tiukasti ja ilmatiiviisti leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin valmistumaan. Paksun lohifileen graavaus voi kestää kaksi vuorokautta, mutta yleensä noin vuorokausi riittää, pienehköt siikafileet graavautuvat sitäkin nopeammin. Paketin voi kääntää kerran, kaksi graavautumisen aikana, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Graavaamisen jälkeen pyyhi suola kalan päältä pois. Graavikala ei säily kovin pitkään, joten syö se muutaman päivän sisällä valmistamisesta.

<p data-block-key="c5oj1">Graavisiika sopii hyvin esimerkiksi leivän päälle. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Graavisiika sopii hyvin esimerkiksi leivän päälle. (Kuva: Adobe Stock)

Tiesitkö?

Maustamisen voi tehdä myös varsinaisen graavaamisen jälkeen, samoin kuin valmiiksi graavattuakin kalaa voi maustaa oman maun mukaan. Tilli, rosepippuri, sitruuna tai vaikkapa fenkolinsiemenet nostavat makuelämyksen uudelle tasolle!

Kasvillisuus
koti
ideat
reseptit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20218_71925.jpg
Tulevaisuuden lukitusratkaisut helpottamaan kulkemista kodeissa
Koulujen alkaminen, lapset ja avaimet – eikä aikaakaan, kun avaimet hukassa. Avaimia ei näy eikä kuulu, mikä tietää pahimmassa tapauksessa lukoston uudelleensarjoittamista ja rahan menoa. Onneksi arjen avuksi on tullut moderneja lukitusratkaisuja, jotka helpottavat elämää. Perinteisen mekaanisen avaimen rinnalla on nyt uusia, käteviä ja turvallisia tapoja avata kodin ovi. Digitaaliset ja avaimettomat ratkaisut valtaavat alaa ja ovien lukituksia. Mistä on kyse?
202012_67900.jpg
Kuinka kotisi pysyy turvassa, kun et ole paikalla?
Kuinka suojaat kotisi, kun olet lähdössä lyhyelle lomamatkalle tai vaikka vain kesämökin rauhaan?
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
20211_68124.jpg
Teräksinen moduulirakentaminen on ekologinen vaihtoehto
Moduulirakentaminen on helppo ja turvallinen tapa rakentaa nopeasti asunto-, sairaala- tai toimistomoduuleita. Aulis Lundell Oy on innovoinut muuntojoustavia tilaratkaisuja sekä ihmisten että rakennusmääräysten muuttuviin tarpeisiin. Moduulirakentamista on tehty jo aikojen alusta puusta, mutta Aulis Lundell Oy:n moduulien rungot tehdään kierrätettävästä ja turvallisesta teräksestä.
202211_79939.jpg
Korallikanukan alasleikkaus? Asiantuntija vastaa
Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehdä enää tämän kesän nimissä mitään? Alasleikkaus olisi pitänyt tehdä ilmeisesti jo ennen kasvukauden alkua. Viime kesänä pensaat olivat aivan hyvinvoivia. Annanko niiden olla ja leikkaan ensi keväänä kaikki oksat pois vai voiko sen tehdä vielä tämän kesän aikana? Vai onko pensaat nyt menetetty? Ne ovat olleet paikallaan noin 8 vuotta ja aiemmin on poistettu vain kuolleita oksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton