• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uutta ilmettä pihaan puutuotteilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20084_10506.jpg

Olet varmaan silloin tällöin pysähtynyt katselemaan pihaasi. Olisiko tänä kesänä aika toteuttaa suunnitelmia ja haaveita? Rakennatpa sitten uutta tai korjaat vanhaa, Finnforestin laajasta piharakentamisen tuoteperheestä löytyy monenlaisia ratkaisuja omatoimirakentajalle.

Suunnittele uusi, viihtyisä pihasi huolella ja käytä rohkeasti mielikuvitusta piharakenteiden suunnittelussa! Hauskinta puutarhasuunnitelmassa on se, että saa ideoita yksilöllisiä ratkaisuja – muotoja, materiaaleja, eri korkuisia rakennelmia – juuri sopivaa omaan puutarhaan.

20084_10507.jpg

Puiset piha- ja puutarharakenteet joutuvat alttiiksi ilmankosteudelle, vesisateelle, auringon ultraviolettisäteilylle ja tuulelle sekä tekemisiin perustuksissa maan ja betonin kanssa. Laadukkaan ja pitkäikäisen lopputuloksen aikaansaamiseksi on käytettävien puurakennusmateriaalien käsittelyllä iso merkitys. Piha- ja puutarharakentamisessa voidaan käyttää seuraavia kotimaisia materiaalivaihtoehtoja:

  • Pintakäsitelty saha- ja höylätavara
  • Painekyllästetty puu
  • Lämpöpuu
  • Vaneri
  • Painekyllästetty liimapuu
  • Kyllästetty Kerto-Q
20084_10509.jpg
20084_10511.jpg

Oikea puu oikeaan paikkaan

Oikein pintakäsiteltynä puutavara soveltuu hyvin piha- ja puutarharakentamiseen etenkin katetuissa olosuhteissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät kuivumaan esteettä (esim. aitalaudoitus). Puutavaran pintakäsittely sellaisenaan on lyhytkestoinen suoja lahoa vastaan, kun taas painekyllästetty ja lämpökäsitelty puutavara kestävät lahoa pidempään. Piharakenteissa käsittelemätön puu on aina irrotettava maakosketuksesta esimerkiksi teräsjaloin.

Lisätietoa puutuotteista...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83286.jpg
Mitä pihan toteutus ja kalustaminen maksaa?
On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva sekä turvallinen ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu. Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu piha kestää aikaa ja on helppohoitoinen sekä viihtyisä. Kaunis pihapiiri nostaa myös koko kiinteistön arvoa.
20125_31039.jpg
Luonnonkukkien päivää vietetään 20.6.2021
Tulossa kymmeniä opastettuja kasviretkiä ympäri SuomenTiedote. Julkaistu: 23.05.2013 Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20227_70317.jpg
Toukokuun vinkit
Toukokuu on toukotöiden aikaa, maata kunnostetaan ja siemeniä kylvetään, jotta kasvukauden lopulla saataisiin nauttia ansaittua satoa. Talven pakkasten jälkeen Suomen ilmasto on edelleen kuiva ja toukokuu onkin meillä perinteisesti vuoden aurinkoisin, kuivin sekä tyynin kuukausi.
20217_27599.jpg
Tee näyttävä ja kestävä istutus
Syksy on erinomaista istutusaikaa!Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.
20238_82758.jpg
Erilaisia pelargoneja
Pelargoni, pielikki, pielikukka… Pelargonium-sukuun kuuluu noin 230 lajia, joista suurin osa on peräisin Afrikasta. Ensimmäiset pelargonit tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Myynnissä olevat pelargonit ovat olleet lähes kokonaan noin 20 luonnonlajista kehitettyjä risteymiä. Pelargonit mielletään kesäkukiksi, sillä niiden säilyminen talven yli voi olla hankalaa. Jos esimerkiksi vapaa-ajan kodissa on talven yli pieni peruslämpö, kannattaa pelargonin talvettamista koittaa siellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton