• Etusivu
  • Hoitotyöt

Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen perustamisesta ja sijoituksesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.04.2007Päivitetty 08.11.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Mikä on paras paikka kasvihuoneelleni?

Paras paikka kasvihuoneelle on lämpimin ja suojaisin alue pihastasi. Kasvit tarvitsevat paljon valoa, joten vältä paikkaa jossa rakennukset tai suuret puut varjostavat. Vältä myöskin paikkaa, jossa katolta tai puista tippuva lumi voi vahingoittaa kasvihuonettasi.

Onko ilmansuunnilla merkitystä?

Jos mahdollista, perusta kasvihuone niin että harja on itä-länsi suunnassa, silloin kasvisi saavat päivän mittaan mahdollisimman paljon valoa.

Tarvitsenko lupia kasvihuoneen pystyttämiseen?

Määräykset ovat kuntakohtaisia. Varmista asia kuntasi rakennustarkastajalta. Yleensä kirjallinen ilmoitusmenettely on riittävä alle 10 m² kasvihuoneille. Ja naapureiden mielipidettä kannattaa myös kuunnella.

Kasvihuoneessani on teräksinen sokkeli mukana toimituksessa, tarvitsenko muita perustuksia?

Et välttämättä. Terässokkelin tehtävä on tukevoittaa ja korottaa kasvihuonettasi. Ilman teräksistä sokkelia perustettu kasvihuone vaatii muuratun, betonista valetun tai kyllästetystä puusta tehdyn sokkelin joka tapauksessa, muuten routa vääntelee ja saattaa rikkoa kasvihuoneesi. Ilman sokkelia toimitetun kasvihuoneen ankkuroiminen maahan on myös hankalampaa. Voit toki tehdä korotussokkelin myös terässokkelin lisäksi, saat lisää korkeutta ja ulkonäköä.

Miten ankkuroin kasvihuoneeni?

Ankkuroi kasvihuone vähintään kaivamalla maatappien kohdalle parin lapionpiston, 40 - 60 cm syvyiset montut ja vala betonista ankkurit. Muottina voit käyttää ämpäreitä, puukehikkoa tai vaikka pahvilaatikoita. 3-4 säkkiä valmisbetonia riittää suojaisella paikalla hyvin. Ennen valua muista tarkistaa, että kasvihuone on suorassa ja sokkeli on ristimitassa. Routivassa maassa kannattaa kiinnittää enemmän huomiota perustuksiin, silloin on syytä kaivaa ankkurit routarajan alapuolelle ja eristää esimerkiksi styroksilla. Salaojituksen tekeminen on myös suositeltavaa.

Minkä levyisen hoitokäytävän teen?

Varaa riittävästi tilaa itsellesi, noin puoli metriä leveä käytävä on yleensä riittävä. Mikäli käytät kasvihuonettasi myös tarvikkeiden talvisäilytykseen, mieti mitoitusta myös niiden mukaan.

Mikä on paras aika perustaa kasvihuone?

Voit perustaa kasvihuoneen milloin tahansa sulan maan aikaan. Keväällä kuitenkin maltti on valttia. Odota, että routa on sulanut täysin. Sulava maa saattaa väännellä perustuksia, eikä kasvihuoneesi asetu vaakatasoon.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20154_43011.jpg
Haaveiletko työstä puutarhurina tai floristina?
Puutarha-ala tarjoaa monenlaisia tehtäviä sekä viheralalla että puutarhakaupassa. Jos olet kiinnostunut kasveista sekä niiden hoidosta ja haluat nähdä oman työsi tuloksen, hakeudu TTS:aan koulutukseen. Voit erikoistua joko viheralalle tai kukka- ja puutarhakaupan alalle.
202310_73239.jpg
Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja: hyödynnä koko kurpitsa
Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja, joista voi hyödyntää sekä kuoret että sisuksen.Halloween-symbolina tunnetuksi tullut kurpitsalyhty on rantautunut meille Amerikasta. Kotoiseen kekrijuhlaankin siitä voi kehitellä näyttävän koristeen. Ovathan kurpitsat jo itsessäänkin hauskan piristäviä koristeita.
20113_24950.jpg
Tee Se Itse
Pian on aika upottaa sormet multaan ja kylvää siemenet ruukkuihin kevättä odottamaan. Nikkaroi vanerista taimikyltit istutuksillesi. Näin muistat, mitä istutit mihinkin purnukkaan.Kyltit tehdään ohuesta vanerista, johon ruiskutetaan liitutaulumaali tekstipinnaksi. Lue ohjeet:Sahaa ohuesta vanerista taimikyltteihin sopivat palat.Hio kylttien reunat hiomapaperillaMaalaa kyltit liitutaulumaalilla. Muista suojata maalausalusta hyvin, sillä suihkutettava liitutaulumaali sotkee helposti ja leviää laajalle alueelle. Anna kuivua hyvin.Sahaa pyörörimasta sopivanmittainen tikku kyltille.Kiinnitä tikku kylttiin esimerkiksi kuumaliimalla.Kirjoita kylttiin kasvin nimi ja upota multaan!Jos teet isomman kyltin, voit raapustaa liitutaululla maalattuun kylttiin myös ohjeen esimerkiksi siitä, kuinka usein taimia tulee kastella.Paula Huvinen
201912_61864.jpg
Trendivärit 2020
Värit tekivät tuloaan jo viime vuonna ja sama trendi jatkuu eli heippa tylsyydelle ja minimalismille. Viimevuoden hyvinkin runsaat värit ovat hieman haalistuneet, mutta eivät merkittävästi. Valkoisen ja harmaan on aika väistyä värien tieltä. Lue myös mitä värit symboloivat.
20079_6698.jpg
Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa
Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte. Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.
20228_79365.jpg
Vanha huonekasvi kaipaa tunnistusta – Asiantuntija vastaa
On ollut meillä jo vuodesta 1970 lähtien. Jouduttu katkaisemaan jokusen kerran, kun kasvaa niin isoksi.Tekee poikasia ja hikoilee aina välillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton