• Etusivu
  • Hoitotyöt

Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen perustamisesta ja sijoituksesta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.09.2024
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Mikä on paras paikka kasvihuoneelleni?

Paras paikka kasvihuoneelle on lämpimin ja suojaisin alue pihastasi. Kasvit tarvitsevat paljon valoa, joten vältä paikkaa jossa rakennukset tai suuret puut varjostavat. Vältä myöskin paikkaa, jossa katolta tai puista tippuva lumi voi vahingoittaa kasvihuonettasi.

Onko ilmansuunnilla merkitystä?

Jos mahdollista, perusta kasvihuone niin että harja on itä-länsi suunnassa, silloin kasvisi saavat päivän mittaan mahdollisimman paljon valoa.

Tarvitsenko lupia kasvihuoneen pystyttämiseen?

Määräykset ovat kuntakohtaisia. Varmista asia kuntasi rakennustarkastajalta. Yleensä kirjallinen ilmoitusmenettely on riittävä alle 10 m² kasvihuoneille. Ja naapureiden mielipidettä kannattaa myös kuunnella.

Kasvihuoneessani on teräksinen sokkeli mukana toimituksessa, tarvitsenko muita perustuksia?

Et välttämättä. Terässokkelin tehtävä on tukevoittaa ja korottaa kasvihuonettasi. Ilman teräksistä sokkelia perustettu kasvihuone vaatii muuratun, betonista valetun tai kyllästetystä puusta tehdyn sokkelin joka tapauksessa, muuten routa vääntelee ja saattaa rikkoa kasvihuoneesi. Ilman sokkelia toimitetun kasvihuoneen ankkuroiminen maahan on myös hankalampaa. Voit toki tehdä korotussokkelin myös terässokkelin lisäksi, saat lisää korkeutta ja ulkonäköä.

Miten ankkuroin kasvihuoneeni?

Ankkuroi kasvihuone vähintään kaivamalla maatappien kohdalle parin lapionpiston, 40 - 60 cm syvyiset montut ja vala betonista ankkurit. Muottina voit käyttää ämpäreitä, puukehikkoa tai vaikka pahvilaatikoita. 3-4 säkkiä valmisbetonia riittää suojaisella paikalla hyvin. Ennen valua muista tarkistaa, että kasvihuone on suorassa ja sokkeli on ristimitassa. Routivassa maassa kannattaa kiinnittää enemmän huomiota perustuksiin, silloin on syytä kaivaa ankkurit routarajan alapuolelle ja eristää esimerkiksi styroksilla. Salaojituksen tekeminen on myös suositeltavaa.

Minkä levyisen hoitokäytävän teen?

Varaa riittävästi tilaa itsellesi, noin puoli metriä leveä käytävä on yleensä riittävä. Mikäli käytät kasvihuonettasi myös tarvikkeiden talvisäilytykseen, mieti mitoitusta myös niiden mukaan.

Mikä on paras aika perustaa kasvihuone?

Voit perustaa kasvihuoneen milloin tahansa sulan maan aikaan. Keväällä kuitenkin maltti on valttia. Odota, että routa on sulanut täysin. Sulava maa saattaa väännellä perustuksia, eikä kasvihuoneesi asetu vaakatasoon.

Hoitotyöt
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Maittavat sieniruuat
Sienistä hyvinvointia – viljellyt vaihtoehdot lautaselle
Sienet ovat yhä melko harvinainen osa suomalaista ruokavaliota, vaikka niitä on saatavilla sekä luonnosta että viljeltyinä. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai osaamista sienestää, ja toisinaan myös sääolot, kuten viime kesänä, heikentävät luonnonsienten saatavuutta. Viljeltyjä sieniä sen sijaan on helposti saatavilla kaupoista ympäri vuoden.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
20239_77095.jpg
Milloin pionin voi jakaa? Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle?
Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.
202310_73221.jpg
Kransseja luonnonmateriaaleista
Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.
tyttö tekee kukkakaupassa jouluasetelmia
Joulun kukilla on pitkät perinteet – ensimmäisiä havaintoja jo 1879
Sekä joulukuusi että ensimmäiset joulukukat tulivat osaksi suomalaista joulunviettoa 1870–1880-luvuilla. Varhaisin havainto joulukukista on vuodelta 1879, jolloin ensimmäinen hyasintti oli helsinkiläisten ihmettelyn kohteena nykyisen eduskuntatalon paikalla sijainneen kukkakaupan näyteikkunassa. Ensimmäinen havainto joulukuusesta Helsingissä puolestaan on vuodelta 1894, joskin niitä mitä ilmeisimmin on ollut joissakin kodeissa sitäkin ennen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton