• Etusivu
  • Hoitotyöt

Värien hehkua, syyskesän aurinkoa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.08.2024
20218_72010.jpg

Krysanteemi

Syyskasvit tarjoavat näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamat kesäkukat ovat antaneet kaikkensa. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka.

Suosituimmat syksyn ruukkukukat ovat syklaami, krysanteemi, gerbera, tulilatva, saintpaulia ja begonia. Näistä kolme ensimmäistä viihtyvät leudoilla säillä myös ulkosalla, kunhan lämpötila ei laske satunnaista paria pakkasastetta alemmas.

Lisää tietoa niin sisä- kuin ulkokasveistakin löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta. Siellä on tietoa ja kuvia yli 1400 erilaisesta kasvista ja kasvilajikkeesta.

Tutustu Kasvikortistoon

Syklaamista iloa sisälle ja ulos

Syklaami on tuttu ruukkukukka jo loppukesän ulkoistutuksista. Se viihtyy viileässä ja kosteassa, joten lasitetut parvekkeet tai syysauringon paahteelta suojatut ikkunalaudat ovat sille omiaan. Syklaamien värimaailma on syksyisen sopivasti aniliininpunainen, violetti ja valkoinen.

Pidä syklaami tasaisen kosteana. Vesi kannattaa kaataa joko aluslautaselle tai varovasti mullan päälle. Suoraan lehtien sekaan kaadettu vesi homehduttaa lehtien tyvet ja esiin pinnistävät kukkanuput helposti.

<p data-block-key="kd1il">Syklaameja</p>
Syklaameja

Krysanteemi käy leikoksikin

Krysanteemi on syksyn ruukkukukkien väripilkku ruosteenpunaisine, keltaisine, valkoisine ja vihreine sävyineen. Krysanteemi nauttii auringonpaisteesta, muttei ole hassumpi kasvatettava lasitetulla parvekkeellakaan. Parin asteen pakkanen ei ole sille mikään ongelma.

Krysanteemin aurinkoisia värejä voi hyödyntää myös maljakossa. Kun poistat leikko-oksasta lehdet maljakkoveteen tulevalta osalta, kukatkin kestävät kauemmin. Voit myös käyttää tavallista leikkokukkavirkistettä.

<p data-block-key="02smc">Krysanteemi</p>
Krysanteemi

Gerbera tuo kesän syksyyn

Gerbera mielletään usein leikkokukaksi, mutta se on myös hyvä ruukkukukka. Gerbera pitää valoisasta paikasta ja maltillisesta kosteudesta. Mullan pinnan pitäisi kuivahtaa aina hieman ennen seuraavaa kastelua, eikä aluslautasella tai suojaruukun pohjalla saisi pitää vettä kasteluhetkeä kauempaa.

Gerberan kuihtuneet kukat kannattaa poistaa kukkavartta tyvestä kevyesti taivuttaen. Parin taivutuksen jälkeen varsi naksahtaa irti, eikä kasviin jää kuihtuvia tynkiä.

<p data-block-key="l3cz9">Ulkogerberat</p>
Ulkogerberat

Tulilatva on värihulluttelijan kukka

Tulilatva on ruukkukukkien ehdoton ykkönen niin kukinnan kestoltaan kuin helppohoitoisuudeltaan. Sen kukkien väri voi olla melkein mikä tahansa – paitsi sininen. Tulilatvan kukinta kestää jopa kuukauden, ja kasvien kokovalikoima ulottuu alle kymmensenttisestä täyteläisiin jättiruukkuihin.

Tulilatvan hoito on niin helppoa, ettei siinä mitenkään voi epäonnistua. Vesitilkka kerran tai kahdesti viikossa riittää tulilatvalle. Satunnainen unohtelukaan ei haittaa. Yhdistä tulilatva vaikkapa mehikasvien kanssa samaan istutukseen, käytä sellaisenaan tai tee muhkea yhteisistutus laakeaan astiaan. Tulilatva menestyy näissä kaikissa.

<p data-block-key="89dkv">Kerrottukukallinen tulilatva</p>
Kerrottukukallinen tulilatva

Saintpauliasta pientä ja kaunista

Saintpaulian eli paavalinkukan lajikkeisto on täynnä kauniita sinisen, violetin ja punertavan sävyjä. Pienen kokonsa vuoksi paavalinkukka käy hyvin ahtaisiin tiloihin ja kapeille ikkunalaudoille.
Paavalinkukkaa saa kastella tasaisesti. Se pitää myös sumutuksesta, mutta kalkkipitoinen vesi jättää helposti valkoisia jälkiä paavalinkukan karvapeitteisiin lehtiin. Sympaattinen paavalinkukka jaksaa kukkia viikkotolkulla. Se ei myöskään ole kertakäyttökukka, sillä sen voi helposti saada kukkimaan uudelleen.

<p data-block-key="s3de4">Saintpaulia eli paavalinkukka</p>
Saintpaulia eli paavalinkukka

Lähde: Kukkainfo.fi

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton