• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Voiko vanhan syreenin jakaa?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
202312_83331.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.
Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Puistopökkösieni on todella pahalta haiseva sieni. Sen rihmasto elää maassa ehkä laajallakin alueella. Sienien kerääminen voi vähentää vastenmielistä hajua, vaikka se ei ongelmaa poistakaan. Rihmaston saa pois vain maan vaihdolla. Ongelmana on, että ei voi tietää, kuinka laajalla alueella pökkösienen rihmasto kasvaa. Joka vuosi ei ole yhtä hyvä sienisuosi kuin nyt, joten itiöemiä ei välttämättä kasva samaan tapaan joka syksy.

Syreenin nuorista vesoista on kasvatettavissa uusia pensaita. Varminta pensaan kannalta olisi syksyllä kaivaa vesoja juurineen lapiolla ja jättää multaa paakuksi juurten ympärille. Paakut istutetaan laadukkaaseen ja muokattuun kasvualustaan samaan syvyyteen, jossa ne nytkin kasvavat. Kastellaan hyvin ja leikataan vasta keväällä versot esim. 10 cm maan pinnasta tai haaroittumiskohdasta. Keväällä täytyy myös huolehtia jatkokastelusta, jotta ne juurtuvat kunnolla.

Paakuissa saattaa tosin pökkösienen rihmastokin siirtyä. Jos se halutaan välttää, voi nuoria vesoja irrottaa varovasti maasta mahdollisimman runsaan juuren kera, puhdistaa mullat pois ja vaikka pestä juuret hellävaraisesti vedellä. Syreenit istutetaan uuteen multaan ja kastellaan, ja ne leikataan keväällä kuten yllä on kerrottu. Kasvatus on samantapaista kuin avojuuristen taimien istutus ja kasvattaminen.

Avojuurisia kasveja käsitellään lepotilaisina, koska muuten ne eivät kestä käsittelyä. Leikkaaminen keväällä ennen kasvun alkua on hyvin tärkeä toimi, sillä taimien täytyy saada ensin kasvattaa juuria ja vasta sitten oksia ja lehtiä. Leikkaamalla versot lyhyiksi, pensas saa tilaisuuden kohdistaa voimansa juurtumiseen sen sijaan, että yrittäisi kasvattaa uusia lehtiä. Juurtuminen samaan aikaan ei useinkaan onnistu. Leikkaaminen myös haaroittaa pensasta tehokkaasti.

Sopiva istutusaika on aikaisintaan, kun lehdet alkavat kellastua. Istutukseen on ryhdyttävä viimeistään ennen maan jäätymistä. Myös syksyllä tapahtuu juurtumista, joten ei kannata ehdoin tahdoin odottaa myöhäissyksyyn. Kannattaa myös istuttaa enemmän taimia kuin lopulta tarvitaan, sillä voi olla, että vain osa jaksaa jatkaa kasvua.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
202210_79891.jpg
Menestyykö vuorimänty parvekkeella? Asiantuntija vastaa
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
20239_83129.jpg
Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa
Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.
20219_72787.jpg
Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton