• Etusivu
  • Rakentaminen

Vesiaihe sopivaan paikkaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20225_78155.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kaikkialla ympärillämme on vettä. Se on elämän välttämätön edellytys. Vesi elementtinä on puhdistava sekä parantava, se luo rauhoittavaa ja vilpoista tuntua ja monet pitävät veden solinaa tyynnyttävänä. Kasviryhmiin vesi tuo viehättävän lisäulottuvuuden eikä vesiaiheen sijoittamiseen aina tarvita puutarhaa. Pienelläkin vesipinnalla kasveineen elävöittää vaikkapa parveketta tai olohuonetta.

Millainen allas?

Pieni tai iso, muovinen tai betoninen, tyyliltään karun selkeä tai vapaamuotoinen. Vesialtaaksi sopii mikä tahansa vedenpitävä astia. Esimerkiksi tynnyrinpuolikas, vanha pesusoikko tai kylpyamme soveltuvat pienen lammen perustamiseen. Valmisaltaita sekä allassettejä on eri kokoisia ja muotoisia. Allaskalvolla voi toteuttaa juuri sen kokoisen ja näköisen altaan kuin haluaa.

Patiolle ja pieneen pihaan sopii säännöllisen muotoinen allas, jonka voi upottaa maan tasalle tai perustaa alustan päälle ja reunustaa vaikka koristekivillä. Suihkukaivosettejä myydään myös sisäkäyttöön sopivia.

Sopiva paikka

Suuri osa vesiaiheiden viehätyksestä perustuu valon heijasteluun vedestä. Vesiaiheen sijoittamiseen avoimelle paikalle on kaksi konkreettistakin syytä. Ensinnäkin vesiaihetta varjostavista kasveista varisee lehtiä, jotka likaavat veden. Toisekseen suurin osa vesikasveista viihtyy auringossa. Tutki siis valon tulosuunta ennen paikan valintaa. Mikäli vesiaiheen ympärille tai altaaseen istutetaan kasveja, ota huomioon myös kasvien olosuhdevaatimukset sekä talvenkestävyys.

Suihkulähteet, purot ja putoukset

Suihkulähteellä, purolla tai putouksella voi elävöittää vesiaihetta luonnollisesti. Liikkuva vesi pysyy myös paremmin kirkkaana.

Kivillä täytetty vanha tynnyri palvelee hyvin juoma-automaattina pikkulinnuille. (Kuva: Adobe Stock)
Kivillä täytetty vanha tynnyri palvelee hyvin juoma-automaattina pikkulinnuille. (Kuva: Adobe Stock)
Kukkapurkista voi tehdä pienellä pumpulla suihkulähteen kotipihalle. (Kuva: Adobe Stock)
Kukkapurkista voi tehdä pienellä pumpulla suihkulähteen kotipihalle. (Kuva: Adobe Stock)
Luonnonkivistä rakennettu suuri vesiaihe puutarhaan. (Kuva: Shutterstock)
Luonnonkivistä rakennettu suuri vesiaihe puutarhaan. (Kuva: Shutterstock)
Altaita voi myös laittaa peräkkäin ja tehdä suuremman vesiaiheisen kokonaisuuden. (Kuva: Shutterstock)
Altaita voi myös laittaa peräkkäin ja tehdä suuremman vesiaiheisen kokonaisuuden. (Kuva: Shutterstock)
Nopeatekoinen suihkulähde pihalle aurinkokennolla toimivasta pumpusta ja ämpäristä. (Kuva: Shutterstock)
Nopeatekoinen suihkulähde pihalle aurinkokennolla toimivasta pumpusta ja ämpäristä. (Kuva: Shutterstock)
Vesiaihe pihalla voi olla myös erittäin matala. (Kuva: Shutterstock)
Vesiaihe pihalla voi olla myös erittäin matala. (Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82603.jpg
Viikon kysymys: Mikä valeangervo tämä on?
Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon?
201911_61370.jpg
Vihannesten sadonkorjuu ja varastointi
Syksyllä sato kypsyy - mutta milloin on oikea aika kerätä satoa? Vihannesten sadonkorjuun aika on silloin, kun ne ovat tuleentuneet. Jos hallanvaara uhkaa, niin tuleentumista on mahdollista nopeuttaa poistamalla naatisto. Ensimmäisten kylmien öiden jälkeen on nimittäin paras alkaa sadonkorjuuseen; pakkanen vahingoittaa suurta osaa vihanneksista niin, ettei niitä kannata varastoida. Huom! Sadonkorjuuta ei pidä tehdä sateella.
20239_79588.jpg
Kanerva - syksyinen ilopilleri
Kainuun maakuntakukka kanerva tuo väriä syksyyn ja loistetta puutarhaan. Kanervat viihtyvät valoisassa ja kuivassa kasvupaikassa. Monille kanerva on tuttu kaupasta ostettu kukkanen, joka säilyttää kauniin värinsä jopa koko talven. Kanervaa löytyy myös metsistä ja se sopii hyvin puutarhan istutuksiin. Varsinkin kivikkopuutarhassa ne viihtyvät erinomaisesti.Luonnossa kanervat viihtyvät kangasmetsissä, hietikoilla, kallioilla, soilla ja hiekkaisilla ojanpenkoilla. Kanervat kukkivat loppukesällä ja runsaimmin elokuussa.
202011_67675.jpg
Vuoden vihannes: Lanttu
Keskiajasta lähtien lanttu on kuulunut Pohjolan ruokakulttuuriin. Pohjoismaiden lisäksi myös Saksassa, Englannissa ja Kanadassa syödään lanttua. Paikallisen ruokakulttuurin arvostuksen myötä on myös lantun suosio ollut kasvussa. Keski-Norjassa on otettu uudelleen viljelyyn vanhoja 1800-luvun lopulla suosittuja paikallisia lanttukantoja.Hyvin säilyvien, sokeri- ja C-vitamiinipitoisten lanttujen tiedetään pelastaneen ihmishenkiä 1. maailmansodan aikana Saksassa samoin kuin pula-ajan Suomessakin. Näiden kokemusten jälkeen ihmiset ovat mieluusti valinneet ruokapöytäänsä muuta kuin lanttua aivan näihin päiviin asti.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
20135_35181.jpg
Kanukat (Cornus) - värikkäät ja peittävät pensaat
Kanukat (Cornus) on suku kanukkakasvien (Cornaceae) heimossa. Sukuun kuuluvat lajit ovat kesävihantia yksikotisia pensaita tai pieniä puita ja joskus ruohoja. Lehdet kasvavat vastakkain ja ovat ehyitä ja ehytlaitaisia. Lehtien sivusuonet ovat eteenkaartuvia. Kukinto on sarjamainen tai latvahuiskilo ja tiheä. Kukat ovat kaksineuvoisia ja pieniä, verhiö ja teriö ovat neljälehtisiä. Hedelmä on kaksisiemeninen luumarja.Kanukoiden koristearvo perustuu värikkäisiin lehtiin sekä voimakkaan värisiin versoihin, joiden koristeellisuus tulee varsinkin talvella hyvin esille. Kanukat ovat isoja, leveitä, peittäviä pensaita. Kanukat viihtyvät parhaiten tuoreessa, runsasravinteisessa ja -multaisessa maassa. Monikäyttöisyyttä lisää vielä niiden viihtyminen sekä auringossa että varjossa. Kanukat sietävät tarvittaessa voimakastakin leikkausta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton