• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vesiaiheet puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20242_83412.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kaiken elämän perusta vesi on kaunis ja virkistävä elementti kotipuutarhassakin. Jos pihapiirissä on luonnostaan jokin vesielementti kuten rantaa, lampi tai puro, kannattaa sen mahdollisuudet käyttää viisaasti.

Pieni koristeallas sopii pieneenkin pihaan ja on jokaisen ulottuvilla. Betonirenkaasta tekee vesisilmäkkeen nopeasti. Pienen lintujen kylpyaltaan tekee pieneen kuoppaan betonista ja luonnonkivistä. Syvyyttä ei tarvita kuin 5 cm ja halkaisijaksi noin puolisen metriä. Vesi vaihdetaan päivittäin.

Isompi puutarha-allas on maapohjainen, muovilla eristetty allas, jonka veden hoitamisessa on tarpeen jo jonkinlainen pumppu. Pumppuun perustuu myös keinotekoinen puro tai pieni suihkulähde, jotka voivat koristaa puutarhaa.

Kasveja

Isompaan altaaseen, johon on rakennettu savesta, kivistä, hiekasta, sorasta ja mullasta sopiva pohja muovi-, bitumi-, betonirakenteen päälle, voi istuttaa erilaisia vesikasveja. Altaan reunalla viihtyvät mitä erilaisimmat kasvit, kauniista kasveista on lähes runsaudenpulaa.

Vesirajassa viihtyviä

  • keltapäivänlilja (Hemerocallis lilio-apshodelus)
  • ketoangervo (Filipendula purpurea)
  • mesiangervo (Filipendula ulmaria)
  • rantatyräkki (Euphorbia palustris)
  • rentukka (Caltha palustris)
  • valkokukkainen rentukka (Caltha palustris 'Alba')
  • ratamosarpio (Alisma plantago-aquatica)
  • japaninkurjenmiekka (Iris ensata)
  • suikeroalpi (Lysimachia nummularia)
  • rantalemmikki (Myosotis caespitosa)
  • luhtalemmikki (Myosotis scorpioides)
  • saniaiset (Pteropsida)
  • kuunliljat (Hosta)

Vedessä viihtyviä
  • lumme (Nymphaéa)
  • kilpukka (Hydrocharis morsus-ranae)
  • haarapalpakko (Sparganium erectum)
  • kalla (Calla palustris)
  • sarjarimpi (Butomus umbellatus)
  • pystykeihonlehti (Sagittaria sa)
  • ojatädyke (Veronica beccabung)
  • keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus)
  • vesileinikki (Ranunculus aquatilus)

Kasvikortistossa

voit tutustua kasveihin tarkemmin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82639.jpg
Mitä rikkaruohoja nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Tunnistatteko noista kuvista, mitä ne ovat ja voiko niitä mitenkään saada pois?Kuva 1 on kotipihalta ja sitä oli alkukesästä koko piha-alueella todella paljon, nyt ehkä vähemmän. On aika ruman näköinen, kun on ruskeavartinen ja peittää koko pihan. Lyhyt, myöhemmin tulee sinisiä/violetteja kukkia varteen.Kuva 2 on mökin pihalta, leviää joka puolelle, tietenkin myös kukkapenkkeihin ja syö altaan esim. matalan punakukkaisen belliksen eli kaunokaisen.
202012_67848.jpg
Kolme tapaa käyttää värejä joulusisustuksessa
Tummansinisiä ja viininpunaista, vanhaa metallia, ruostetta, skandinaavista minimalismia, neutraaleja hempeitä sävyjä ja puisia elementtejä. Ehkä jopa kirkkaiden värien niin kutsuttua ilotulitusta. Kestävä kehitys, kierrätys ja ekologisuus on päivän sana ja nyt myös tämänkin joulun olennainen sisustustrendi. Mitä värejä joulu voisi sisältää ja miltä se näyttää?
20_P_56146.jpg
EI saa laittaa kompostiin?
Keittiöjätekompostiin saa laittaa siis keittiö- ja kasvijätteitä, lehtikompostiin vain puutarhajätteitä. Mutta olikos nyt jotain mitä niihin EI saa laittaa?Niin lehti- kuin keittiöjätekompostiin laitetaan lahoavaa, maatuvaa ainesta - esimerkiksi muovit, lasit ja metallit eivät kuulu kompostiin. Pieninä määrinä kompostiin voi laittaa myös paperia (suodatinpussit, teepussit, talouspaperi, sanomalehtipaperi) sekä maatuvia biojätepusseja (maatuminen tosin vie aikaa).Lehtikompostiin laitetaan pääasiassa vain puutarhasta tulevaa kasvijätettä; etenkin avokompostiin. Keittiöjäte houkuttelisi tuhoeläimiä ruokailemaan. Mikäli lehtikompostille on oma, seinällinen ja pohjaverkolla varustettu kompostinsa, niin pieninä määrinä voi sinne laittaa myös keittiöjätettä.Keittiöjätteelle tarkoitettu kompostori on hyvin eristetty, joten eläimet eivät pääse siihen käsiksi.Kompostiin voit siis laittaa:Kasvien osat; lehdet, naatit, oksat, kukkavarret ja kuivatut rikkaruohotkukkamullat ja kasvinjätteetruuanjätteethedelmien, vihannesten ja juuresten kuoretkahvin ja teen porot suodatinpusseineenkananmunankuoret, kalanperkeet, luuttalouspaperi, lautasliinatsienien ja marjojen perkuujätteetkissanhiekka ja kotieläinten häkkien siivousjätteetsanomalehden aukeama tai paperipussi
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
202211_80069.jpg
Viikon kysymys: Miksi vanha japaninmarjakuusi kellastuu?
Pihallamme oleva yksittäinen, iso, ehkä noin 70 vuotiaan japaninmarjakuusen latva alkoi kellastumaan pari kesää sitten. Nyt sen latvassa on enää vähän neulasia ja nekin ovat keltaisia. Vain alimmissa oksissa tänä keväänä uusia neulasia. Onkohan puulle enää mitään tehtävissä?
202211_80201.jpg
Viikon kysymys: Voiko kahvinpuruja käyttää jänisten karkotukseen?
Istutin tänä kesänä 20 hopeapiippoa. Kukaan ei kertonut, että rusakko tulee ne syömään – onneksi vasta kukinnan jälkeen. Kaadoin suoraan paketista kahvia lasipurkkeihin ja asettelin niitä kasvien keskelle. Maahan suoraan ripottelu olisi saattanut pilata kasvualustan. Eläin pysyi poissa muutaman päivän, mutta viime yönä hopeapiippoja oli taas järsitty. Jotkut tupsut olivat enää 10 cm nysiä. Lasipurkkeihin oli kyllä satanut vettä viime päivinä. Kannattaako vielä tuhlata kahvia vai pitääkö hävittää kalliit rehut?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton