• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viherpeukalon kevättöitä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2022
20227_78206.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Sisätyöt

Viherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!

Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.

Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.

Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.

Ulkotyöt

Nurmikolla olevat lumivallit on hyvä hajottaa pienemmiksi. Varsinkin varjoisilla pihoilla lunta vielä löytyy ja onhan se takatalvenkin mahdollisuus aina olemassa. Lumi toki suojaa nurmikkoa, mutta mitä kauemmin nurmikko on lumen alla, sitä todennäköisemmin nurmikko saa tuhosieniä kiusakseen. Nurmikkoa voi myös kalkita tai ripotella siihen puhdasta puuntuhkaa. Kalkituksella neutraloidaan hapanta maata ja näin saadaan ravinteet helpommin kasvin hyödynnettäväksi. Nurmikolla ei ole syytä kävellä ennen kuin se on kuivunut, ettei jää jälkiä.

Herukka- eli viinimarjapensaiden silmut on tarkistettava. Jos silmujen joukossa on huomattavasti turvonneita ja pyöreitä silmuja, on ne poistettava käsin ja mieluiten poltettava tai laitettava tavallisiin roskiin. Pensaassa on tällöin äkämäpunkkeja. Kompostiin leikattuja oksia ei saa laittaa. Jos pensas on kovin huonossa kunnossa, on se poltettava kokonaan. Saastuneet oksatkin on poltettava. Punkkeja esiintyy kaikissa herukkalajeissa sekä taikinamarjassa ja karviaisessa. Punkit leviävät helposti tuulen mukana ja levittävät ikävää suonenkatovirusta, joka alentaa pensaiden satoa. Äkämäpunkkiin ei ole tarvittavan tehokasta torjunta-ainetta. Samalla, kun tekee punkkitarkastusta, on aika leikata pensaat. Poistettavat oksat ovat maahan lamoavat ja vanhat oksat, vaurioituneet oksat ja toisiaan hankaavat oksat. Pensaisiin on hyvä jättää parisenkymmentä oksaa.

Vadelmallekin suoritetaan hoitoleikkaus; satoa tuottaneet, kuivat ja vaurioituneet oksat pois.

Omenapuille kevättoimenpiteet ovat seuraavat: runko voidaan valkaista veden (5 l), rasvattoman maidon (5 l) ja sammutetun kalkin (2 kg) seoksella. Sillä sivellään runko. Tällä tuhotaan tuholaisten munia sekä estetään rungon halkeilu auringon alkaessa paistaa. Rasvattomalla maidolla voi ruiskuttaa silmut ja oksat, vaikutus on vähän heikompi kuin kalkkivellillä sivelyllä. Tuholaisten munia torjutaan tälläkin keinoin. Omenapuusta leikataan teräväkulmaiset oksat, toisiaan hankaavat oksat sekä voidaan harventaa oksistoa niin, että saadaan sinne ilmavuutta (yksi konsti yrittää torjua muumiotautia). Oksat leikataan rungosta ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Kilpalatva katkotaan myös.
Lue tarkemmat leikkausohjeet tästä

Huom! Kirsikkapuuta ei leikata keväällä eikä vaahteraa, koivua, luumua eikä hevoskastanjaa, sillä ne vuotavat mahlaa. Oikea leikkausaika on syksyllä.

Pensaita voidaan leikata alas asti noin parinkymmenen sentin korkuisiksi tai tehdä niille ylläpitoleikkaus. Kuolleet oksat poistetaan, pensasta voidaan harventaa tai leikata muotoon. Leikkaus on ylimalkaisempaa kuin marjapensailla.

Havukasveja leikataan maalis–huhtikuussa, vaurioituneet ja kuivat oksat pois. Muotoleikkaukseen parhaiten soveltuvia ovat marjakuuset sekä tuijat. Havuaitaa leikataan muutaman vuoden kuluttua istutuksesta, jolloin yleensä latvat tasataan. Muuten havupuita ei tarvitse leikata.

Lehtipuille myös tehdään huoltoleikkausta, vaurioituneet ja kuolleet oksat pois. Toisiaan hankaavat oksat leikataan pois, sillä kun kuori on hankautunut irti, vaurioitumiskohdasta pääsevät sienitaudit versoon.

Köynnöksillämyös ylläpitoleikkaus on kuolleiden ja toisiaan hankaavien oksien poistoa. Kuitenkaan köynnöshortensia ja laikkuköynnös eivät pidä leikkaamisesta. Toiset köynnökset voidaan leikata alas asti kuten piippu- ja kelasköynnökset. Näin leikkaat puita ja pensaita

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20228_79321.jpg
Mikä on tämä vieras kasvi kukkapenkissä? Asiantuntija vastaa
Mikähän kasvi tämä on? Kasvi on ilmestynyt kukkapenkkiin. Se on noin 120–130 cm pitkä, pienet vaalean lilan väriset kukat. Näyttää myös, että penkissä kasvaa lisäksi pieniä samanlaisia kasveja, mutta tuo yksi on kasvanut tosi pitkäksi ja tuuheaksi. Onko se pahoin leviävä tai muuten haitallinen kasvi?
20236_50451.jpg
Ulkohuussista hyötykäyttöön - näin laitat ravinteet kiertoon
Kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Kuivakäymälästä tyhjennettävien kiinteiden käymäläjätteiden kompostoitumisaste ja siten jätteen jatkokäsittely vaihtelee käymälätyypeittäin.
20075_4886.jpg
Toukokuun nimikkokasvit
Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ on myös FinE-kasviToukokuun nimikkopensas’Pohjan Neito’on lumi-palloheiden (Viburnum opulus) kestävin lajike, joka pärjää hyvin menestymisvyöhykkeillä I–VII. Tästä syystä ’Pohjan Neito’ on valittu myös FinE-kasviksi. FinE-tittelin saa, kun kasvi on testien ja viljelykokemusten perusteella todettu ilmaston, tautien ja tuholaisten kestäväksi. Lisäksi FinE-kasvien täytyy olla helppohoitoisia ja näyttäviä koko kasvukauden ajan.Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ kasvaa 2-4 metriä korkeaksi. Kesäkuussa täyteen mittaansa kehittyneet lumivalkoiset kukintopallot koostuvat tuoksuttomista ja siitepölyttömistä kukista. Pensaan isohkot, heleän vihreät lehdet muuttuvat syysauringossa helakanpunaisiksi.Kaikki lumipalloheisilajikkeet tarvitsevat tuoreen ja runsasravinteisen kasvualustan, jotta ne jaksavat kukkia kauan ja runsaasti. Auringon paahteisella ja kuivalla kasvupaikalla pensas altistuu hyönteisten tuhoille - etenkin heisinälvikäs syö helposti sen lehdet reikiä täyteen.
202211_80084.jpg
Voiko männyn juuria katkoa? Asiantuntija vastaa
Pääsisäänkäyntimme ison pihamännyn juuret ovat nostaneet kivetyksen kuhmuraiseksi. Voiko männyn juuria "ohentaa" kivetyksen alta, jottei kivetystä tarvisisi nostaa 10 cm?
20228_79369.jpg
Mikä "viholainen" kiusaa marjapensasta? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet, toukat ilmestyvät ja sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla. Miten saan ne hävitettyä?
202111_73709.jpg
Kansalliset kaupunkipuistot haluavat tunnetuiksi
Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 20 vuotta sitten Hämeenlinnaan. Tänä päivänä kaupunkipuistoja on jo yhdessätoista suomalaiskaupungissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton