• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuivakäymäläjätteen hyötykäyttö puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_50451.jpg

(Kuva: Biolan)

Kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Kuivakäymälästä tyhjennettävien kiinteiden käymäläjätteiden kompostoitumisaste ja siten jätteen jatkokäsittely vaihtelee käymälätyypeittäin.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Kompostikäymälässäon lämpöeristetty säiliö, jossa jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteessa. Tyhjennettävä jäte on ns.puolivalmista kompostia, jota voi levittää koristekasvien katteeksi suoraan käymälästä.

Ravintokasveille annettaessa suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia, jotta komposti jäätyy kasalla ja samalla hygienisoituu. Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä.

Kuivikekäymälöissä sekoitetaan käymäläjätteen joukkoon kuiviketta samaan tapaan kuin kompostoivissa käymälöissä, mutta jäte ei varsinaisesti kompostoidu. Tällainen jäte on ainajälkikompostoitava; kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa.

Käymäläjätettä voi kompostoida puutarhajätteeseen sekoitettuna Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia. Kompostoitumisaika on vähintään vuosi.

Kuivakäymälöiden, joissa jätteen joukkoon ei sekoiteta kuiviketta, jätteiden kompostointi vaatii eniten vaivannäköä. Tällaisia käymälöitä ovat esimerkiksi pakastavat käymälät. Tällainen jäte on aina kompostoitava ja kompostointivaiheessa jätteen joukkoon lisätään kuiviketta. Pakastavan käymälän jätöksissä on paljon ravinnepitoista nestettä eikä sitä saa päätyä maaperään. Mökkikompostorissa on erillinen säiliö ylimääräisille nesteille.

Kaipaatko tietoa eri kompostorimalleista? Lue artikkeli Millainen on hyvä kompostori.

Biolan Mökkikompostori (Kuva: Biolan)
Biolan Mökkikompostori (Kuva: Biolan)
Kuiviketta käymälään. (Kuva: Biolan)
Kuiviketta käymälään. (Kuva: Biolan)
  • Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – suojaa sateelta!
  • Käymäläkompostin sopiva levitysmäärä on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m2.
  • Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.
Ohje

Ohje

Muista!

  • Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – suojaa sateelta!
  • Käymäläkompostin sopiva levitysmäärä on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m2.
  • Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.

Myös nesteissä riittää ravinteita

Kuivakäymälästä syntyvä neste voi olla puhdasta virtsaa tai kiinteän jätteen läpi suotautunutta suotonestettä. Molemmat ovat oivallisia typpilannoitteita puutarhassa käytettäväksi.

Virtsa on steriiliä ja sitä on turvallista käyttää lannoitukseen. Puhdasta virtsaa tulee huomattavasti enemmän kuin suotonestettä. Yksi ihminen tuottaa jo vuorokauden aikana noin 1–1,5 litraa virtsaa. Se on sama määrä mitä laimentamatonta virtsaa saa vuoden aikana levittää neliötä kohden. Eli tuhannen neliön tontille saa vuoden aikana levittää enintään. 1500 l virtsaa.

Virtsan turvallinen laimennussuhde on 1 osaa virtsaa ja 2 osaa vettä. Mitä enemmän virtsaa laimentaa sitä suurempi riski on typpihäviöille. Levitys on parasta tehdä pilvisellä säällä aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Typen haihtuminen ja hajuhaitat ovat tällöin pienimmät. Laimentamattoman virtsan levityksen jälkeen lannoitettu alue kannattaa kastella huolellisesti.

Virtsaa voi siis levittää sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esimerkiksi nurmikon, koristepensaiden ja perennojen lannoitteeksi. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille - ja muillakin hyötykasveilla sen käyttö on lopetettava noin kuukausi ennen sadonkorjuuta. Virtsaa ei levitetä kasvillisuudelle enää syksyllä, ettei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen. Perheen oman käymälän virtsaa voi käyttää heti; yleisökäymälöiden virtsalle suositellaan vähintään kuukauden seisotusta.

Suotonestettä syntyy huomattavasti vähemmän kuin virtsaa, koska sitä imeytyy kiinteään jätteeseen ja kompostoivissa käymälöissä sitä haihtuu vesihöyrynä kompostoitumisen seurauksena. Suotoneste saattaa sisältää ulosteperäisiä mikrobeja, joten sitä tulee käyttää vain koristekasveille - ja lisäksi lannoitekäytössä suositellaan vähintään kuuden kuukauden seisotusta. Suotonesteen turvallinen laimennussuhde lannoituskäytössä on 1 osa suotonestettä ja 5 osaa vettä.

Ohje

Ohje

  • Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat kompostiherätteeksi. Ne kiihdyttävät kompostin toimintaa ja nesteen sisältämät ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.
  • Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat lannoitteeksi.
MUISTA

: Monivuotisille kasveille ei laiteta typpipitoista virtsaa tai suotonestettä enää loppukesästä, ettei kasvien talvehtiminen kärsi!

Käymälästä potkua puutarhaan – muista vain kompostointi ja laimennus

Ei siis haaskata ravinteikasta ainesta, vaan jälkikäsitellään ne puutarhassa hyödynnettäviksi.

Maisemakompostori Kivi istuu maisemaan kuin - kivi. (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi istuu maisemaan kuin - kivi. (Kuva: Biolan)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_70953.jpg
Saako nämä puut kaataa pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyvyystekijä ja yhteys luontoon, kun taas toista ärsyttävät isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
Etanadynamiitti Dextec
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin
Onko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu.
202112_74232.jpg
Kala on terveellinen pikaruoka hektiseen arkeen
Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa.
Maljaköynnös on köynnöskasvi.jpg
Maljaköynnös (Mandevilla) kukkii taukoamatta pitkään
Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.Näyttävä maljaköynnös on monivuotinen ja runsaasti kukkiva – ja viihtyy kasvukaudella niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hoidon suhteen kasvi on melko vaativa, mutta menestyessään se kyllä palkitsee upealla ulkonäöllään.
20188_54475.jpg
Tee se itse - Istutusallas muurikivistä
Muurikivistä on helppoa ja nopeaa rakentaa pihalle istutusallas kasveille. Istutusaltaan etuna on, että kukkamaa pysyy hallitummin siinä tilassa, johon se on ajateltu, se voidaan nostaa muuta pihaa ylemmäs ja upottaa vaikka terassiin. Istutusaltaan mahdollistama kohopenkki on ratkaisu myös sellaiseen paikkaan, mihin kukkapenkin kaivaminen ei syystä tai toisesta olisi muuten mahdollista; esimerkiksi kiviseen tai kovin juuriseen maahan.Esimerkkikohteessa istutusallas haluttiin rakentaa nurmikolle, terassin yhteyteen. Näin työ eteni.
Sytykesipsit ja takkatuli.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton