• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuivakäymäläjätteen hyötykäyttö puutarhassa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.07.2012Päivitetty 14.06.2023
20236_50451.jpg

(Kuva: Biolan)

Kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Kuivakäymälästä tyhjennettävien kiinteiden käymäläjätteiden kompostoitumisaste ja siten jätteen jatkokäsittely vaihtelee käymälätyypeittäin.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Kompostikäymälässäon lämpöeristetty säiliö, jossa jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteessa. Tyhjennettävä jäte on ns.puolivalmista kompostia, jota voi levittää koristekasvien katteeksi suoraan käymälästä.

Ravintokasveille annettaessa suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia, jotta komposti jäätyy kasalla ja samalla hygienisoituu. Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä.

Kuivikekäymälöissä sekoitetaan käymäläjätteen joukkoon kuiviketta samaan tapaan kuin kompostoivissa käymälöissä, mutta jäte ei varsinaisesti kompostoidu. Tällainen jäte on ainajälkikompostoitava; kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa.

Käymäläjätettä voi kompostoida puutarhajätteeseen sekoitettuna Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia. Kompostoitumisaika on vähintään vuosi.

Kuivakäymälöiden, joissa jätteen joukkoon ei sekoiteta kuiviketta, jätteiden kompostointi vaatii eniten vaivannäköä. Tällaisia käymälöitä ovat esimerkiksi pakastavat käymälät. Tällainen jäte on aina kompostoitava ja kompostointivaiheessa jätteen joukkoon lisätään kuiviketta. Pakastavan käymälän jätöksissä on paljon ravinnepitoista nestettä eikä sitä saa päätyä maaperään. Mökkikompostorissa on erillinen säiliö ylimääräisille nesteille.

Kaipaatko tietoa eri kompostorimalleista? Lue artikkeli Millainen on hyvä kompostori.

Biolan Mökkikompostori (Kuva: Biolan)
Biolan Mökkikompostori (Kuva: Biolan)
Kuiviketta käymälään. (Kuva: Biolan)
Kuiviketta käymälään. (Kuva: Biolan)
  • Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – suojaa sateelta!
  • Käymäläkompostin sopiva levitysmäärä on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m2.
  • Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.
Ohje

Ohje

Muista!

  • Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – suojaa sateelta!
  • Käymäläkompostin sopiva levitysmäärä on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m2.
  • Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.

Myös nesteissä riittää ravinteita

Kuivakäymälästä syntyvä neste voi olla puhdasta virtsaa tai kiinteän jätteen läpi suotautunutta suotonestettä. Molemmat ovat oivallisia typpilannoitteita puutarhassa käytettäväksi.

Virtsa on steriiliä ja sitä on turvallista käyttää lannoitukseen. Puhdasta virtsaa tulee huomattavasti enemmän kuin suotonestettä. Yksi ihminen tuottaa jo vuorokauden aikana noin 1–1,5 litraa virtsaa. Se on sama määrä mitä laimentamatonta virtsaa saa vuoden aikana levittää neliötä kohden. Eli tuhannen neliön tontille saa vuoden aikana levittää enintään. 1500 l virtsaa.

Virtsan turvallinen laimennussuhde on 1 osaa virtsaa ja 2 osaa vettä. Mitä enemmän virtsaa laimentaa sitä suurempi riski on typpihäviöille. Levitys on parasta tehdä pilvisellä säällä aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Typen haihtuminen ja hajuhaitat ovat tällöin pienimmät. Laimentamattoman virtsan levityksen jälkeen lannoitettu alue kannattaa kastella huolellisesti.

Virtsaa voi siis levittää sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esimerkiksi nurmikon, koristepensaiden ja perennojen lannoitteeksi. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille - ja muillakin hyötykasveilla sen käyttö on lopetettava noin kuukausi ennen sadonkorjuuta. Virtsaa ei levitetä kasvillisuudelle enää syksyllä, ettei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen. Perheen oman käymälän virtsaa voi käyttää heti; yleisökäymälöiden virtsalle suositellaan vähintään kuukauden seisotusta.

Suotonestettä syntyy huomattavasti vähemmän kuin virtsaa, koska sitä imeytyy kiinteään jätteeseen ja kompostoivissa käymälöissä sitä haihtuu vesihöyrynä kompostoitumisen seurauksena. Suotoneste saattaa sisältää ulosteperäisiä mikrobeja, joten sitä tulee käyttää vain koristekasveille - ja lisäksi lannoitekäytössä suositellaan vähintään kuuden kuukauden seisotusta. Suotonesteen turvallinen laimennussuhde lannoituskäytössä on 1 osa suotonestettä ja 5 osaa vettä.

Ohje

Ohje

  • Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat kompostiherätteeksi. Ne kiihdyttävät kompostin toimintaa ja nesteen sisältämät ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.
  • Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat lannoitteeksi.
MUISTA

: Monivuotisille kasveille ei laiteta typpipitoista virtsaa tai suotonestettä enää loppukesästä, ettei kasvien talvehtiminen kärsi!

Käymälästä potkua puutarhaan – muista vain kompostointi ja laimennus

Ei siis haaskata ravinteikasta ainesta, vaan jälkikäsitellään ne puutarhassa hyödynnettäviksi.

Maisemakompostori Kivi istuu maisemaan kuin - kivi. (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi istuu maisemaan kuin - kivi. (Kuva: Biolan)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79942.jpg
Haavan siirtoistutus? Asiantuntija vastaa
Haluan siirtää pieniä haavan taimia metsästä omaan puutarhaan. Huomasin, että löytämäni taimet ovat joko vesoja katkaistuista puista tai sitten kasvoivat isommista juurista ylöspäin. Jos otetaan pätkä tuosta juuresta mukaan, onnistuisiko siirto? Ja jos, kuinka pitkä sen juuripätkä pitaisi olla?
20236_78660.jpg
Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.
20241_83363.jpg
Lehtipuiden istutussyvyys ja -etäisyydet
Lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.
20206_65164.jpg
Juhannustaikoja ja -tekoja luonnon puolesta
Suomessa juhannuksen juhlintaan on kansanperinteissä kuulunut juhannustaiat. Nykyään usko taikuuteen on huomattavasti hiipunut. Kovin harva enää kokee kutsumusta juosta alasti nokkospuskan läpi tai saunan jälkeen yhdeksännen ojan kohdalle kurkkimaan, josko tuleva elämänkumppani siellä makoilisi.On sitten taikauskoa ja sulho taikka morsmaikku hakusessa tai ei, nyt on kuitenkin hyvä aika kirmata pelloille ja niityille kierimään ja keräämään Suomen luonnolle vastikään haitalliseksi ilmoitettuja kasveja.
20173_48650.jpg
Parveke vihreäksi - aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.
20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton