• Etusivu
  • Hoitotyöt

Toimiva kompostointi pihassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.07.2023
20232_69334.jpg

(Kuva: Pixabay)

Kompostointialue on tärkeä osa toimivaa puutarhaa. Alueen ei tarvitse olla pihan perimmäisin ja pimein nurkka – maatuvien jätteiden viimeinen leposija, vaan siitä voi luoda juuri omaan puutarhaan sopivan monikäyttöisen, toimivan ja jopa ihanan ja virkistävän sopukan.

Itse kompostoimiseen voi luontosieluinen jopa hullaantua niin, että kevään merkiksi lintujen laulun lisäksi muodostuu Pikakompostorista talven aikana tulleen mustan aarteen levittäminen puiden ja pensaiden juurelle. Tunne siitä, että saa palauttaa jotain takaisin luontoon ja levittää "omatekemää" kompostimultaa on riemastuttava!

Osaksi hyötytarhaa

Kompostointialue kannattaa sijoittaa lähelle hyötypuutarhaa, josta saadaan runsaasti kompostoitavaa materiaalia ja jonne kompostoituneen mullan voi jälleen palauttaa. Kompostointialue kannattaa myös reunustaa nurmikosta ja kasviryhmistä vaikka reunakivillä, jos haluaa alueen rajojen pysyvän siisteinä. Pohjaksi alueelle sopii esimerkiksi hyvin vettä läpäisevä sora.


Pikakompostorista voi jo 6-8 viikon jälkeen saada maanparannukseen soveltuvaa katekompostia, joka on oivallista kateainetta monivuotisille kasveille, kuten puille, pensaille ja perennoille. Kate pitää maan kosteana ja vilkastuttaa pieneliöiden toimintaa. Helppohoitoisin ja optimaalisin tapa on pitää mahdollisen keittiöjätteitä ympärivuotisesti kompostoivan Pikakompostorin lisäksi kolmea Puutarhakompostoria, joissa kaikissa on eriasteista kompostia. Joten tilaa kompostoinnille kannattaa varata reilusti, jos myöhemmin haluaa vaikka lisätä kompostorien määrää.

Pergolan suojissa

Kompostointialueelle voi rakentaa vaikka köynnöskasvien verhoaman pergolan, jonne voi sijoittaa erilliset kompostorit ja vaikka maksaruohokattoisen käymälärakennuksen Kompostikäymälöineen. Kompostikäymälän voi laittaa mainiosti kesävessaksi myös vakituisen asunnon pihapiiriin.

Sopivia köynnöskasveja pergolaan ovat esim. imukärhivilliviini, piippuköynnös, kiinanlaikkuköynnös sekä humala ja lisäväriä saa mm. köynnöstävillä kärhöillä, krasseilla, päivänsinellä tai ruusupavulla. Halutessaan voi kokeilla myös aitoviiniköynnöksiä, tai vaikka köynnöstävää kesäkurpitsaa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Taianomainen puutarha

Parhaimman tuloksen kompostointialueen sulauttamisessa muuhun puutarhaan saa, kun noudattaa samaa tyyliä muun puutarhan kanssa. Esimerkiksi huolettoman ja romanttisen puutarhan tyyliin sopii kohti kompostointialuetta kulkeva, kottikärryn mentävä kivillä tai oksasilpulla katettu polku. Polkua voivat keväällä reunustaa kukkivat sipulikasvit, kesällä kotkansiipisaniaiset ja kuunliljat ja syysiltoina rivi aurinkokennovalaisimia.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhaan, jossa on hiukan villinä rehottavan niityn tuntua, sopii kompostointialueen sisääntuloon vaikka pajusta tai koivunrisuista tehty kevyt ja ilmava kaariportti, jossa köynnökset saavat vapaasti kiemurrella.

Ja jos alue ei ole tarkasti rajattu, voi kevätkaihonkukkien, lemmikkien, tai kellokasvien antaa levitä polun varteen ja ympäristöön kaikessa rauhassa. Ympäröivien puiden ylle voisi pukea varjossakin viihtyviä köynnöshortensioita kasvamaan.

Lapsetkin saa innostumaan kompostoinnista, kun alueelle loihtii vaikkapa erillisen onkimatojen etsimisalueen, sisiliskojen ja sammakoiden juomapaikan tai koriste- ja jättikurpitsojen kasvatusalueen.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71402.jpg
Pihasyreeni (S. Vulgaris)
Pihasyreeniä (Syringa vulgaris) on kasvatettu suomalaisissa puutarhoissa vuodesta 1728 lähtien, jolloin ensimmäiset taimet tuotiin Turkuun Tukholmasta. Niitä istutettiin parikymmentä vuotta myöhemmin Suomenlinnaan Helsinkiin, ja 1900-luvulle tultaessa pihasyreeni oli yleisin koristepensaamme.
20232_19240.jpg
Kasvihuone pestään syksyllä
Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet ja työvälineet sekä ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä - ja pesun jälkeen työvälineet vielä upotetaan kiehuvaan veteen.Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.
20179_50277.jpg
Lampaankääpä
Helposti löydettävä ja tunnistettava sieniTämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.
202110_72957.jpg
Syksyn seurusteluruokaa salaateista
Tukevalehtinen roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti, vihreät ja punaiset lollo-salaatit ja erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat syyskauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia.
20241_29026.jpg
Tammikuun vinkit
Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?
20238_61376.jpg
Kärsimyspassio, monivuotinen köynnöskasvi
Tutummin kärsimyskukkana tunnettu kärsimyspassio (Passiflora caerulea) on monivuotinen köynnöskasvi. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka löydettiin 1500-luvulla Perusta, josta se kulkeutui vähitellen Eurooppaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton