• Etusivu
  • Varusteet

Villaa, pellavaa, silkkiä – näin tunnistat laadukkaan luonnonkuitutuotteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.07.2024
202112_74255.jpg

Kuva: Shutterstock

On eettistä ja ekologista perehtyä hankittavien vaatteiden materiaalien alkuperään ja valmistustapaan. Omaa vaatekaappia kannattaa rakentaa pitkäjännitteisesti ja kasvattaa mieluummin laatua kuin määrää.

Keräsimme Editor Helsingin tiedotteen avulla ohjeet laadukkaan luonnonkuidun tunnistamiseen. Luonnonkuituja ovat esimerkiksi villa, pellava, silkki ja hampppu.

1. Tunnustele materiaalia

Jos et tunnista koostumusta, katso materiaaliseloste. Luonnonmateriaaleja sekoitetaan muihin keinokuituihin, mutta niitä voidaan sekoittaa myös keskenään. Tuotetta ostaessa varmista, että kangas on sataprosenttisesti luonnonkuitua.

2. Tee rypistystesti

Ota reilusti kankaasta kiinni ja rutista nyrkissä kovaa. Jos kankaaseen jää teräviä ryppyjä, kangas on lyhytkuituista villaa, jolloin käyttöominaisuudet ovat huonommat. Tuote rypistyy ja myös nukkaa melko helposti. Kangas myös alkaa kiiltää käytössä. Jos kankaaseen tulee vain loivia ryppyjä ja ne häviävät "silmissä", kangas on laadukasta, pitkäkuituista villaa. Tällöin tuote on todennäköisemmin helppohoitoinen ja pitkäikäinen.

3. Varmista saumavarat

Vaatetta valitessasi varmista, että saumoissa on riittävät saumanvarat. Tällöin vaatetta voi muunnella kulloisinkiin tarpeisiin, yhden koon ylöspäin tai yhden koon alaspäin. Pukua, pikkutakkia tai housuja ei tule tästä syystä koskaan ommella saumurilla.

<p data-block-key="6t8yz">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

4. Arvioi hinta ja käyttöikä

Italiassa luonnonmateriaaleista käsityönä valmistettu tuote on kallis verrattuna kaukoidässä valmistettuun, mutta sen käyttöikä on yleensä pitkä. Laadukas tuote maksaa enemmän ostettaessa, mutta kun hinta jaetaan käyttövuosille, se on edullisempi investointi. Halpa hinta kertoo materiaalin laadusta, valmistusmenetelmästä ja valmistusmaasta.

Varusteet
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202210_74053.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
miehen käsi ojennettuna kohti puupinoa.
Tee se itse -Puukatos
Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan. Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä!
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?
20209_66492.jpg
Monimuotoinen puutarha on pörriäisten paratiisi
Hyönteisillä on merkittävä rooli maailman ruuan tuotannossa. Jopa 2/3 maailman ruokasadosta tulee hyönteispölytteisistä tai merkittävästi pölyttäjähyönteistä hyötyvistä kasveista. Tämän lisäksi hyönteisillä on välillistä vaikutusta muihin eläinlajeihin, erityisesti hyönteisiä ravintonaan käyttäviin lintuihin ja lepakoihin. Hyönteiset osallistuvat luonnonkiertokulussa ravinteiden kierrättämiseen ja toimivat haitallisten tuhoeläinten luontaisina vihollisina.
Pihagrillin pohjatyöt
Tiiligrillin muuraus onnistuu hyvillä ohjeilla
Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.
20197_59073.jpg
Villiyrtit lautaselle
Villiyrttejä saattaa löytyä metsästä, mökkitien varrelta, niityltä, pelloilta tai omalta kotipihalta. Suomessa kasvaa noin 200 syötävää kasvilajia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton