• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vinkkejä pihakivien valintaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20111_24032.jpg

Vanhan talon pihaan sopii perinteinen graniittinupukiveys.

Pihakivivillitys on vallannut Suomen eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin! Huolellisesti suunniteltu ja rakennettu pihakiveys on kaunis ja käytännöllinen. Lisäksi se on kestävä sijoitus, joka nostaa myös talosi arvoa. Innokas pihanlaittaja törmää kivikaupassa yleensä vain yhteen ongelmaan, nimittäin valinnan vaikeuteen. Kiviä kun on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä erilaisia, voi olla vaikea päättää mikä kivi sopii parhaiten juuri omalle pihalle. Seuraavassa muutamia vinkkejä:

1. Määritä kiveyksen tarkoitus ja pinta-ala

• Oletko rakentamassa sisäänajotietä, autopaikkaa, pihapolkua vai patiota? Suuret ja kovemmalle käytölle joutuvat alueet kannattaa yleensä toteuttaa joko betonikivestä tai isommista graniittisista noppakivistä. Näistä graniitti on luonnollisempi, mutta huomattavasti kalliimpi. Pienille, kevyellä käytöllä oleville alueille, kuten käytäville ja patiolle, sopivat myös muun muassa liuskekivet, betonilaatat ja pienet noppakivet.

Hillitty betonikivi sopii suurille pinnoille.
Hillitty betonikivi sopii suurille pinnoille.
Pehmeälinjainen, kaareva käytävä betonikivistä.
Pehmeälinjainen, kaareva käytävä betonikivistä.

2. Mieti muoto

• Kaarevia muotoja, kuten käytäviä ja polkuja, on helpompi toteuttaa pienistä, valmiiksi pyöreäkulmaisista kivistä, kun taas suorakulmaisen, tasaisen pation rakennat nopeammin isoista betonilaatoista.

3. Valitse tyyli

• Usein miellyttävin ja luonnollisin lopputulos saadaan aikaan talon ja ympäröivän pihapiiriin väreihin ja tyyliin sointuvilla kivillä ja hillityillä kuvioinneilla.

Laajoille alueille, kuten sisäänajotielle tai autopaikalle, on varminta valita rauhalliset värit ja neutraalit kuviot – etenkin monivärisestä laajasta pinnasta tulee helposti sotkuisen näköinen ja siihen voi myös kyllästyä nopeasti.

Pienille alueille, esimerkiksi poluille tai patiolle, voit valita luonnonkiviä, hieman erikoisempia betonikiviä, laattoja sekä yhdistellä eri kiviä, värejä ja muotoja.

Muista kuitenkin, että monen erilaisen kivityypin, värin ja kuvion yhdistelmästä tulee pienenäkin pintana helposti rauhaton sekamelska.

Kiveyksen värit on valittu rakennuksen sävyjen mukaan.
Kiveyksen värit on valittu rakennuksen sävyjen mukaan.

4. Rajaa, korosta ja kuvioi

• Yksinkertaiseen kiveykseen saat mielenkiintoa toisen värisellä tai erityyppisellä reunuskivellä. Esimerkiksi musta betoninen reunakivi tai graniittinen noppakivi sopivat harmaan betonikiveyksen elävöittäjäksi. Kahden värin yhdistelmä näyttää rauhalliselta, kun sävyt ovat lähellä toisiaan.

Jos valitset useita eri kokoisia kiviä ja voimakkaan ladontakuvion, toteuta koko kiveys silloin yhdellä ja samalla värillä – ladontamalleja on kymmeniä! Jos valitset kivet, joihin on mahdollista jättää leveämpi sauma (laatat, liuskekivet), saat uusia mahdollisuuksia korostaa kiveystä. Markkinoilla on erilaisia saumaukseen sopivia koristehiekkoja sekä kovettuvia saumausaineita, jotka ehkäisevät rikkaruohojen kasvun leveissäkin saumoissa. Vaihtoehtoisesti voit siirtää saumoihin sammalta, kylvää nurmikonsiementä tai istuttaa jotain matalaa maanpeiteperennaa.

Yksivärinenkin kivi voi näyttää mielenkiintoiselta.
Yksivärinenkin kivi voi näyttää mielenkiintoiselta.
Kiveyksen voi saumata myös ruoholla.
Kiveyksen voi saumata myös ruoholla.

5. Muoti kivikaupassa

• Tällä hetkellä suositaan pieniä, pyöristettyjä ja patinoituja kiviä, kun vielä 1980-luvulla suuret betonilaatat olivat kuuminta hottia. Jos haluat pelata varman päälle, valitse kivi talon tyylin ja rakennusaikakauden mukaan. Esimerkiksi graniittiset noppa- ja nupukivet sopivat perinnetalojen pihoihin, kun taas modernin kivitalon piha suorastaan vaatii betonikiveystä.

Kuvat kivivalmistajilta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_69950.jpg
Panosta näihin osa-alueisiin suunnitellessasi puutarhaa
Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen? Kyllä vain.
20066_197.jpg
Sokerimaissi
(Zea mays var. saccharata)Sokerimaissivaatii lämpöä ja sato onnistuu Etelä-Suomessa lämpimänä kesänä, katteet ja kausimuovihuone sekä taimien esikasvatus auttavat sadon varmistamisessa.
200710_7001.jpg
Hyvän salaatin salaisuudet
Tuoreet, laadukkaat salaatinlehdet ovat perusta niin oheissalaatiksi liha- tai kala-aterialle kuin kokonaiseen ateriasalaattiinkin lounaalle, päivälliseksi tai välipalaksi. Kasvihuoneissa salaatit tuotetaan ja pakataan hygieenisesti, joten salaatit lähtevät kasvihuoneilta täysin puhtaina. Jos kuitenkin haluaa huuhtaista kasvihuonesalaattien lehtiä, se on tehtävä varovasti. Kovakourainen pesu ja linkous vahingoittavat ruukkusalaattien herkkiä lehtiä.Kätevä tapa paloitella ruukkusalaattien lehdet on repiä ne suupaloiksi kevyesti puhtain käsin. Terävä veitsi leikkuulautaa vasten käytettynä sopii esimerkiksi amerikansalaatille. Kohtele salaatteja hellävaraisesti. Lisää kastike lehtien lomaan kahdella haarukalla kevyesti nostellen vasta juuri ennen tarjoilua. Öljykastikkeen voi myös pirskotella tai suihkuttaa salaattiin. Kannattaa välttää litistämästä keveitä ja ohuita salaatinlehtiä painavien ainesten alle.
20228_79369.jpg
Mikä "viholainen" kiusaa marjapensasta? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet, toukat ilmestyvät ja sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla. Miten saan ne hävitettyä?
20236_71336.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea syötävää voi löytyä omasta pihasta?
Kun astut ovesta pihalle seuraavan kerran ja katsot pihaasi huokaillen, kuinka taas ovat rikkaruohot ja erilaiset luonnonkasvit villinneet kauniin pihasi, muista tämä: "Pihasta löytyy paljon syötävää." Monia luonnonkasveja voi syödä, käyttää mausteena ja muun muassa laittaa erilaisiin juomiin. Kuinka usein olet käyttänyt esimerkiksi voikukkaa erilaisissa salaateissa?
20226_78480.jpg
Akkukäyttöisten puutarhakoneiden trendi jatkaa kasvuaan: tutustu tehokkaisiin uutuuksiin
Akkukäyttöisten puutarhakoneiden trendi jatkaa kasvuaan. Eikä ihme, sillä älykästä akkuteknologiaa hyödyntävät laitteet ovat aiempaa tehokkaampia, todella miellyttäviä käyttää ja antavat virtaa pitkään. Maksimaalista suorituskykyä edustaa Boschin uusin 36 V -akkutyökalusarja, jolla hoituvat helposti isompienkin pihojen vaativat puutarhanhoitotyöt.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton