• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vinkkejä pihakivien valintaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20111_24032.jpg

Vanhan talon pihaan sopii perinteinen graniittinupukiveys.

Pihakivivillitys on vallannut Suomen eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin! Huolellisesti suunniteltu ja rakennettu pihakiveys on kaunis ja käytännöllinen. Lisäksi se on kestävä sijoitus, joka nostaa myös talosi arvoa. Innokas pihanlaittaja törmää kivikaupassa yleensä vain yhteen ongelmaan, nimittäin valinnan vaikeuteen. Kiviä kun on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä erilaisia, voi olla vaikea päättää mikä kivi sopii parhaiten juuri omalle pihalle. Seuraavassa muutamia vinkkejä:

1. Määritä kiveyksen tarkoitus ja pinta-ala

• Oletko rakentamassa sisäänajotietä, autopaikkaa, pihapolkua vai patiota? Suuret ja kovemmalle käytölle joutuvat alueet kannattaa yleensä toteuttaa joko betonikivestä tai isommista graniittisista noppakivistä. Näistä graniitti on luonnollisempi, mutta huomattavasti kalliimpi. Pienille, kevyellä käytöllä oleville alueille, kuten käytäville ja patiolle, sopivat myös muun muassa liuskekivet, betonilaatat ja pienet noppakivet.

Hillitty betonikivi sopii suurille pinnoille.
Hillitty betonikivi sopii suurille pinnoille.
Pehmeälinjainen, kaareva käytävä betonikivistä.
Pehmeälinjainen, kaareva käytävä betonikivistä.

2. Mieti muoto

• Kaarevia muotoja, kuten käytäviä ja polkuja, on helpompi toteuttaa pienistä, valmiiksi pyöreäkulmaisista kivistä, kun taas suorakulmaisen, tasaisen pation rakennat nopeammin isoista betonilaatoista.

3. Valitse tyyli

• Usein miellyttävin ja luonnollisin lopputulos saadaan aikaan talon ja ympäröivän pihapiiriin väreihin ja tyyliin sointuvilla kivillä ja hillityillä kuvioinneilla.

Laajoille alueille, kuten sisäänajotielle tai autopaikalle, on varminta valita rauhalliset värit ja neutraalit kuviot – etenkin monivärisestä laajasta pinnasta tulee helposti sotkuisen näköinen ja siihen voi myös kyllästyä nopeasti.

Pienille alueille, esimerkiksi poluille tai patiolle, voit valita luonnonkiviä, hieman erikoisempia betonikiviä, laattoja sekä yhdistellä eri kiviä, värejä ja muotoja.

Muista kuitenkin, että monen erilaisen kivityypin, värin ja kuvion yhdistelmästä tulee pienenäkin pintana helposti rauhaton sekamelska.

Kiveyksen värit on valittu rakennuksen sävyjen mukaan.
Kiveyksen värit on valittu rakennuksen sävyjen mukaan.

4. Rajaa, korosta ja kuvioi

• Yksinkertaiseen kiveykseen saat mielenkiintoa toisen värisellä tai erityyppisellä reunuskivellä. Esimerkiksi musta betoninen reunakivi tai graniittinen noppakivi sopivat harmaan betonikiveyksen elävöittäjäksi. Kahden värin yhdistelmä näyttää rauhalliselta, kun sävyt ovat lähellä toisiaan.

Jos valitset useita eri kokoisia kiviä ja voimakkaan ladontakuvion, toteuta koko kiveys silloin yhdellä ja samalla värillä – ladontamalleja on kymmeniä! Jos valitset kivet, joihin on mahdollista jättää leveämpi sauma (laatat, liuskekivet), saat uusia mahdollisuuksia korostaa kiveystä. Markkinoilla on erilaisia saumaukseen sopivia koristehiekkoja sekä kovettuvia saumausaineita, jotka ehkäisevät rikkaruohojen kasvun leveissäkin saumoissa. Vaihtoehtoisesti voit siirtää saumoihin sammalta, kylvää nurmikonsiementä tai istuttaa jotain matalaa maanpeiteperennaa.

Yksivärinenkin kivi voi näyttää mielenkiintoiselta.
Yksivärinenkin kivi voi näyttää mielenkiintoiselta.
Kiveyksen voi saumata myös ruoholla.
Kiveyksen voi saumata myös ruoholla.

5. Muoti kivikaupassa

• Tällä hetkellä suositaan pieniä, pyöristettyjä ja patinoituja kiviä, kun vielä 1980-luvulla suuret betonilaatat olivat kuuminta hottia. Jos haluat pelata varman päälle, valitse kivi talon tyylin ja rakennusaikakauden mukaan. Esimerkiksi graniittiset noppa- ja nupukivet sopivat perinnetalojen pihoihin, kun taas modernin kivitalon piha suorastaan vaatii betonikiveystä.

Kuvat kivivalmistajilta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20204_63741.jpg
Nuoret ovat innostuneet puutarhanhoidosta
Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamiseen on kasvanut viime vuosina erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa. Yhä useampi nuori aikuinen tarttuu multapussiin ja istutuslapioon joko kotonaan, parvekkeilla tai pihoilla. Harrastus tuo erityisesti hyvää mieltä ja parantaa elämänlaatua. Harrastajat kertovat myös nauttivansa konkreettisesti omin käsin tekemisestä.
20122_29871.jpg
Oksat pois! Keo-akkuoksasaha katkaisee kevyesti
Sopivat työvälineet ovat välttämättömiä, jotta puutarha pysyy aina siistinä. Uusi Keo-akkuoksasaha on äärimmäisen monipuolinen ja se katkaisee kevyesti paksummatkin oksat. Sillä sahaat niin tuoretta kuin kuivaakin puuta, mutta myöskin metallia, kipsilevyä ym.Tilaa Jäsentukusta!
20228_79394.jpg
Onko ilmansuunnalla merkitystä parvekekasvatuksessa? Asiantuntija vastaa
Tämä kysymys koskee ilmansuuntia, kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. Asun siis kerrostalossa ja ylin kerros, 6. kerros kulma-asunto. Ilmansuunnat ovat olohuone luoteeseen ja parveke luoteis- ja länsisuuntaan. Huoneessani voi hyvin vain traakki- eli lohikäärmepuu ja anopinkieli. Parvekkeella, joka on lasitettu, kasvaa kyllä tomaatit hyvin. Sisällä voin saada chilit hyvin kasvamaan. Tiedän lannoituksesta kyllä paljonkin. Onko ilmansuunnilla siis isokin merkitys? Tietääkseni on, mutta en tiennyt, että näin iso merkitys.
202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?
Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
20236_82295.jpg
Kaksivärinen apila? Asiantuntija vastaa
Miksi apilan lehdet ovat vihreä-valkoiset eli kaksiväriset?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton