• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 27.03.2025
20228_79410.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.

Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Istutusaltaissa, vaikka suurehkoissakin, kasvavat kasvit ovat monella tavalla verrattavissa ruukkuistutuksiin. Ne menestyvät astioissa ehkä monta vuotta, mutta eivät koskaan ole yhtä pitkäikäisiä kuin maahan istutetut kasvit. On kuitenkin mahdotonta arvioida, kuinka kauan kasvit niissä selviävät, sillä olosuhteistahan se on kiinni.

Ongelmana on:

  • Suuret puut kasvattavat suuret juuret. Kun ne saavuttavat altaan reunan, ovat ne alttiina talven pakkasille. Maahan istutettujen kasvien juuret ovat maan lämmön suojassa.
  • Ahdas juuritila estää kasvia kasvamasta luonnolliseen kokoonsa. Kun juuret täyttävät kasvutilan, kasvit alkavat taantua. Samalla niiden hoito vaikeutuu.
  • Altistuminen kuivumiselle. Kosteus ei nouse kapillaarisesti maasta ainakaan, mikäli pohja on eristetty maasta. Altaiden oikeanlaisessa kastelussa on monia haasteita, sillä pintamullan kosteus ei kerro todellisesta tilanteesta syvemmällä mullassa. Kastelua on muistettava jatkaa syksyisin ja aloittaa aikaisin keväällä. Ongelmat kastelussa ovatkin yleisin syy altaissa tai astioissa talvehtineiden kasvien vaurioille.
  • Rajallisessa tilassa suuret puut eivät ankkuroidu maahan niin, että ne kestävät äärimmäiset sääolot. Sellaisiinkin nykyisin tulee varautua erityisesti, jos paikka on altis tuulille tai siihen muodostuu tuulitunneli.

Kysyjän toiveissa ovat isot tuijat. Ne tarvitsevat vähintään metrin syvyydeltä multaa, joten muurirakennelmasta tulee korkea. Jotta juuret eivät ohjaudu kaapeleihin, on pohjalle asetettava juurimatto, joka nousee myös altaiden seinämille. Juurimaton tulee olla yhtenäinen kappale, sillä raoista juuret pääsevät maton ulkopuolelle.

Kun kasveja valitaan istutusaltaisiin, nyrkkisääntönä voi pitää ajatusta, että kasvissa on yhtä paljon massaa maan alla kuin maan päälläkin. Kysyjän altaat on suunniteltu loivaan rinteeseen. Yllä esitetyt haasteet lievenevät jonkin verran, jos kohopenkkiä tuetaan muurilla vain toiselta puolelta. Silloin toisella puolella kasvien juuret pääsevät levittäytymään perusmaahan normaalisti. Kysyjän rinne on kuitenkin liian loiva, jotta kohopenkkki olisi pikemminkin pengerrys, jossa tuki on vain toisella puolella.

Tuntematta muita olosuhteita, kuten valoisuutta ja näkösuojan tarpeen minimivaatimusta, on vaikea antaa suosituksia kasveista. Keskustelu puutarhamyymälässä puutarhurin kanssa auttaa kenties rajaamaan kasveja ja helpottaa valintaa. Myös puutarhaneuvojan voi tilata paikalle. Kun hän näkee todelliset olosuhteet, on täsmällisten neuvojen antaminen aina helpompaa.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202210_79891.jpg
Menestyykö vuorimänty parvekkeella? Asiantuntija vastaa
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
20239_83129.jpg
Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa
Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton