• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vuoden porkkana 2008 -tunnustus Päivittäistavarakauppa ry:lle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
200810_13619.jpg

Puoli kiloa päivässä - parempi valinta.

Kotimaiset Kasvikset ry näkee kaupan roolin merkittävänä, kun kuluttajaa halutaan ohjata terveellisiin valintoihin. Parempi valinta -Sydänmerkki on jo tullut tunnetuksi teollisista elintarvikkeista, jotka omassa tuoteryhmässään ovat kunnostautuneet rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän perusteella. Sydänmerkin asiantuntijaryhmä sisällytti tänä vuonna myös kasvikset merkin piiriin, joten kauppa on voinut viestittää kasviksista luonnon omina sydänmerkkituotteina.

PTY toteutti sydänmerkkihankkeen yhteistyössä Sydänliiton, Kotimaiset Kasvikset ry:n ja omien jäsenyritystensä kanssa. Rahoitusta saatiin Sitran elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA:lta. Sydänmerkki tuli viime keväänä käyttöön 2500 päivittäistavarakaupan hedelmä- ja vihannesosastoille. Mukana ovat S-ryhmän kaupat, K-ruokakaupat, Tradekan kaupat, Stockmann, M-ketjun kaupat, Tarmo-kaupat, Tokmanni ja Minimani.

"Luonnon omat sydänmerkkituotteet" -kyltit ovat näkyneet ilahduttavan hyvin kauppojen hevi-osastoilla. Sydänmerkki ja Parempi valinta -viesti on yhdistetty kuluttajien mielissä tuoreisiin ja tuoreenomaisiin kasviksiin: vihanneksiin, juureksiin, hedelmiin, sieniin ja marjoihin sekä perunoihin. Viestinviejänä ja terveystalkoisiin osallistujana PTY ja sitä kautta kauppa on toiminut tehokkaana väylänä kuluttajien tavoittamisessa. Kauppa on oivaltanut terveellisten valintojen edistämisen osaksi vastuullista toimintaa.

Kotimaiset Kasvikset ry:n tunnustuspalkinnon vastaanottivat Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine, elintarvikeasiantuntija Anna Salminen ja tiedottaja Elina Sojonen. Tänä vuonna Vuoden porkkana luovutettiin taiteilija Petteri Cederbergin "Juuren voimaa" akvarellimaalauksen muodossa.

- Kauppa on mielissään tästä tunnustuksesta. Tavoitteenamme on tehdä terveelliset valinnat kuluttajille mahdollisimman helpoiksi ja tarjota myymälässä tietoa valintojen tueksi. Kasvikset ovat monella tavoin terveysvaikutteisia elintarvikkeita, luonnostaan Sydänmerkkituotteita, Laine toteaa.

Toimitusjohtaja Osmo Laine Päivittäistavarakauppa ry:stä vastaanotti Kotimaiset Kasvikset ry:n Vuoden porkkana 2008 -tunnustuspalkinnon yhdessä Anna Salmisen ja Elina Sojosen kanssa. Tunnustus annettiin PTY:lle aloitteellisesta ja aktiivisesta osallistumisesta yhteistyöhön, jonka tuloksena sydänmerkin käyttö laajentui koskemaan kasviksia ja kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoja vuonna 2008.
Toimitusjohtaja Osmo Laine Päivittäistavarakauppa ry:stä vastaanotti Kotimaiset Kasvikset ry:n Vuoden porkkana 2008 -tunnustuspalkinnon yhdessä Anna Salmisen ja Elina Sojosen kanssa. Tunnustus annettiin PTY:lle aloitteellisesta ja aktiivisesta osallistumisesta yhteistyöhön, jonka tuloksena sydänmerkin käyttö laajentui koskemaan kasviksia ja kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoja vuonna 2008.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen
Kotimaiset Kasvikset ry, toimitusjohtaja Riikka Seppälä
Suomen Sydänliitto, tuotepäällikkö Mari Olli

Haastattelut: Päivittäistavarakauppa ry, toimitusjohtaja Osmo Laine

Lisätietoa:
www.pty.fi
www.kotimaisetkasvikset.fi
www.sydanmerkki.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20232_69131.jpg
Hyötykasviviljely
Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.
20066_184.jpg
Peruna
(Solanum tuberosum)Perunaon kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.
20216_71372.jpg
Paarma-aika alkaa - tee itse ansa paarmoille
Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.
20226_78522.jpg
Punkkeja puutarhassa?
Eniten punkkeja on perinteisesti ollut saaristossa ja rannikolla, mutta talvien leutonemisen ja kauriiden lisääntymisen myötä punkit ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Viime vuosina punkkeja on havaittu niin kaupunkien puistoissa kuin hoidetuilla kotipihoillakin. Punkit viihtyvät esimerkiksi heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.
20238_82834.jpg
Pensailla väriä puutarhaan
Syyskaudella istuttajan apuna ovat ilmankosteus, viilenevät yöt ja silloin tällöin sattuvat sateet. Kastelun tarve on aina vähäisempää syyskauden istutuksille. Syksyllä istutetut kasvit hyödyntävät kevätkosteuden ja lähtevät nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä. Astiataimia voi mainiosti istuttaa koko syksyn, mutta paljasjuurisia taimia vasta 15.9. jälkeen – kunhan ensin yöhallat tuleennuttavat lehtipensaat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton