Vuorimännyn typistäminen? Asiantuntija vastaa
(Kuva: Adobe Stock)
Vuorimännyt suositellaan typistettävän juhannuksen tienoolla. Voiko vuorimäntyjä typistää/leikata vielä myöhemmin kesällä tai syksyllä/talvella kuten muitakin havuja, vai onko peli tämän vuoden osalta menetetty?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kun vuorimännyn verso typistetään nuorena ja puutumattomana, arviolta juhannuksen korvilla, siihen kehittyy runsaasti haarautuvia silmuja. Typistää voi toki myöhemminkin, mutta kärkeen muodostuu versoja vähemmän ja laiskemmin. Jos typistämisen jättää talveen, uutta kasvua keväällä syntyy, mutta kasvuun lähtö on hidasta, koska kasvupisteiden pitää ensin kehittyä. Jos tavoitteena on tuuhea ja runsaasti oksia kasvattava havupensas, kannattaa puuhaan ryhtyä hyvissä ajoin ennen oksan puutumista.
Vuorimännyn muotoilussa kannattaa olla tarkkana, että typistetään vain viimeistä vuosikasvua eikä mennä edellisen vuoden kasvun puolelle. Viimeisen haarautumiskohdan alapuolelta ei siis kannata oksaa katkaista.
Tästä voit kerrata typistysohjeet
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!