Vuorimänty parvekkeelle? Asiantuntija vastaa
Kääpiövuorimänty (Pinus mugo 'Pumilio') (Kuva: Shutterstock)
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Monivuotiset istutukset kasvattavat suosiotaan parvekkeilla, eikä ihme, sillä oikein istutettuina ja suojattuina ne menestyvät usein hyvin. Kasvit eivät kuitenkaan astioissa elä yhtä vanhoiksi kuin maahan istutetut kasvit. Tämä johtuu ankarammista ja niukemmista oloista ja on myös yhteydessä hoitajansa huolellisuuteen. Jos kasvilla on ravinteita ja kosteutta sopivasti (mutta ei siis liikaakaan) ulottuvillaan koko kasvukauden ajan, se kohtaa talven vahvempana kuin kasvi, joka on jo kesän ajan joutunut sinnittelemään.
Talvehtimiseen vaikuttaa sekin, missä päin Suomea parveke sijaitsee. Vuorimänty on kuitenkin hyvä valinta, sillä se on lajikkeena kestävä, sitkeä sissi.
Vuorimännyn juuret kasvavat aika isoiksi, joten mitä suurempi ruukku tai istutusallas, sitä paremmat edellytykset ovat monen vuoden menestykselle. Minimikoko voisi olla 30 l:n astia, mutta siinä tulevat ruukun rajat vastaan jo muutamassa vuodessa. Noin pieneen astiaan ei voi istuttaa kuin yhden männyn. Jos käytettävissä on 90 l:n astia, siihen voisi laittaa ehkä enintään 3 kpl. Ruukkujen korkeuden olisi hyvä olla 40-60 cm, jotta niihin mahtuu multaa sitomaan ravinteita ja kosteutta.
Jos käytettävissä on suuret altaat, on parvekkeella otettava huomioon mahdolliset neliökohtaiset painorajoitukset. Tästä kannattaa kysyä neuvoa taloyhtiöltä.
Talvella kylmä tulee kasvin juuristoon sivuilta, mutta myös pohjasta. Ruukun ulkopinnan ja pohjan vuoraamiseen talven ajaksi voi käyttää styroksia tai pakkaspeitettä paksuna kerroksena (pinnan voi somistaa vaikkapa säkkikankaalla). Jos istutusastia on todella suuri, voi styroksin asettaa astian sisäpuolellekin. Sen ongelma on, kuten termoruukkujenkin, että eristys myös hidastaa keväällä mullan sulamista.
Käytä istutukseen normaalisti lannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa. Kastele huolella koko kasvukauden ajan aivan varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Keväällä kastelun tarve alkaa huomattavasti aiemmin kuin pihalla routa sulaa. Havukasvit haihduttavat myös talvella ja ne kuolevatkin useammin kuivuuteen kuin pakkaseen. Keväällä ei huomata aloittaa kastelua ajoissa eikä kastelua jatketa riittävän pitkälle syksyyn. Jos multa ei jäädy talvella lainkaan, pitää kastelua, vaikkakin niukkaa, jatkaa koko talven ajan. Aina hyvä konsti arvioida kastelun tarvetta on työntää sormet multaan pintaa syvemmälle, sillä pintakosteus ei välttämättä jatku juuristoon saakka.
Suikeroalpi sopii hyvin vuorimännyn kaveriksi, myös sen keltalehtinen muunnos. Lisäksi hopeatäpläpeippi, maahumala, sammalleimut ja rönsyansikka ovat hyviä kumppanikasveja.
Ja vielä viimeiseksi, vuorimännyn vuosikasvuja kannattaa typistää joka kesä, jotta kasvu pysyy tuuheana. Ohjeet typistykseen löytyvät nettisivuiltamme.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net-uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net-uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!