• Etusivu
  • Kasvillisuus

Yhdistele kasveja oman maun mukaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20085_10984.jpg

Yhden lajin istutusten vastapainoksi on nyt trendikästä yhdistellä rohkeasti syötäviä kasveja kukkien joukkoon. Hyvinkin erilaisia kasvilajeja istutetaan samaan astiaan ja istutuksiin haetaan rehevyyttä ja vastakohtia: vastavärejä, vastakkaisia lehtimuotoja, eri tyyppisiä kasvutapoja. Lehtisalaatit, yrtit ja mansikat sopivat mainiosti kesäkukkien joukkoon. Yksittäiset ruukut ja amppelit saa pelastettua sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.

Värioppia istutusten sommitteluun

Värien maailmassa on muutamia perusoppeja ja kikkoja, jotka on mielenkiintoista tuntea, kun lähtee miettimään esimerkiksi ison ruukun kasvivalintoja.

Vastavärit (keltainen – violetti, sininen – oranssi, punainen – vihreä) vaikuttavat toisiinsa karkottavasti sekä korostavasti ja ovat rajapinnassaan jopa hieman väreileviä. Tilan tuntuakin saa väreillä luotua: Kylmät värit eli sininen ja vihreä tuntuvat jäävän kauemmas taka-alalle, kun taas lämpimät värit kuten oranssi ja ruskea työntyvät todella lähelle katsojaa. Myös keltainen ja punainen tulevat lähemmäs. Turvallinen ja harmoniaa lisäävä tapa on käyttää sommitelmassa vain saman sävyisiä kukkia. Kannattaa myös muistaa, että yksi puhdas ja kirkas väri samentaa murrettuja värejä entisestään. Auringon valon määräkin muuttaa värien näkyvyyttä: keltaiset ja punaiset värit hehkuvat keskipäivän auringossa, siniset sävyt ovat voimakkaimmillaan vasta iltapäivällä ja valkoiset kasvit erottuvat illan hämärtyessä viimeisinä. Istutusryhmien suunnittelun ääreen kannattaa siis hetkeksi pysähtyä.

Kunnon kasvualusta

Amppelien ja ulkoruukkujen mullalta vaaditaan paljon, koska multatila on suhteellisen pieni ja kasvit kuluttavat lämpimällä parvekkeella tai seinustalla paljon sekä vettä että ravinteita. Biolan Multa Kesäkukille sisältää vettä varastoivia kastelukiteitä ja paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Näin kasteluvälejä voidaan pidentää.

Paahteisella paikalla kesäkukkien kasvualusta kuivahtaa helposti kastelujen välillä kokonaan. Siksi hyvä parvekekasvimulta sisältää myös kevytsoramurskaa, joka takaa veden tasaisen imeytymisen kuivumisen jälkeenkin ja mullan rakenne pysyy ilmavana ja kevyenä.

Ravinteikastakin kukkamultaa on lannoitettava kesän aikana, jotta koko kesän kukkivat kasvit jaksavat kukoistaa taukoamatta. Helppo tapa on laittaa istutuksen yhteydessä multaan varastolannoite, josta ravinteita liukenee vähitellen kasvien käyttöön.

20085_10943.jpg

Varastolannoitukseen voidaan käyttää hidasliukoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Istutuksen yhteydessä taimien väliin tehdään kuoppa, johon lannoiterakeet annostellaan. Oikea annostus riippuu kasvilajista ja istutusastian koosta, mutta keskimäärin 0,5 dl Luonnonlannoitetta multalitraa kohti on riittävä määrä. On tärkeää, että varastolannoite jätetään yhtenäisiksi keoiksi taimien väliin eikä sekoiteta koko multamäärään. Lannoite kannattaa vielä lopuksi peittää multakerroksella. Kukka-astioita, joissa on varastolannoitus, voidaan kastella pelkällä vedellä ja kasvit jaksavat kukkia koko kesän.

Parvekepalsta on tyylikäs punottu kantokahvallinen kori, johon on pakattu valmiiksi oikea määrä luonnonmukaista erikoismultaa parvekekasveille. Parvekepalstassa on helppoa kasvattaa niin kukat kuin pikkuvihanneksetkin. Parvekepalstaan voidaan kylvää siemenet tai istuttaa valmiit taimet. Taimikasvatus voidaan aloittaa siinä sisällä.

>>Lisää puutarhan tuotteista

20085_10941.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20231_24338.jpg
Orkideat - tropiikin kuningattaret
Orkidean eli kämmekän herkkä kauneus lumoaa ja saa pauloihinsa, vaikka varsinaiseksi viherpeukaloksi ei tunnustautuisikaan. Orkideoita pidetään kuitenkin vaikeasti kasvatettavina, vaativina ja vain asiaan vihkiytyneiden kasvatettavina kaunottarina. Onneksi asia ei ole aivan näin; orchidaceae-heimon yli 20 000 lajista ja yli 80 000 risteymästä löytyy myös vähään tyytyväisiä, aloittelijallekin sopivia lajeja. Tällaisia ovat mm. monet venuksenkengät (Paphiopedilum) sekä perhoskämmekät (Phalaenopsis) – ja näiden lajien edustajia voit löytää muun muassa marketin kukkatiskiltä tai jopa rautakaupan tarjoustuotteista!
20225_78178.jpg
Myrkyllisiä kasveja
Monet myrkyllisiksi luokitellut kasvit eivät suinkaan ole tappavan myrkyllisiä, mutta ne saattavat aiheuttaa ripulia tai muita oireita. Joillakin kasveilla voi olla esimerkiksi myrkyllisiä siemeniä, jotka yleensä menevät suoliston läpi kokonaisina eivätkä välttämättä aiheuta vakavia oireita. Tappavan myrkyllisiin pihakasveihin luetellaan kuitenkin näsiä, kultasade, kielo, ukonhattu, risiini ja sormustinkukka.
200812_14375.jpg
Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla
Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.
201911_61188.jpg
Kaalimaan kaunottarista hyvän olon herkkuja
Kaalien monimuotoinen suku tarjoaa silmän ja suun nautinnoksi juuri nyt parastaan. Kaalit sisältävät monenlaisia hyvää tekeviä aineita. Suomessa vaatimattomina pidetyt kaalit tulisikin nostaa luonnon omien, terveyttä edistävien ja herkullisten ruoka-aineiden aateliin.Kaalit keventävät ruokavaliota. Sadasta grammasta eri kaalilajeja saa energiaa vain 20 - 45 kilokaloria. Kaalit sisältävät kohtalaisesti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, joita elimistö tarvitsee suoliston hyvinvointiin ja veren kolesterolitason säätelyyn.
20223_77353.jpg
Kellokukat tuovat mieleen aurinkoiset niityt
Kellokasvien heimoon (Campanulaceae) kuuluvia kellokukkia kasvaa Suomessa luonnonvaraisina kymmenkunta ja ruukuissa tai puutarhoissa kasvatettuina noin 50 eri lajia. Tähän heimoon kuuluu eri puolilla maailmaa kasvavina 300 eri lajia.
20088_12357.jpg
Ongelmapaikoille paljakkapajua ja maksaruohoja
Paljakkapaju valittiin aikoinaan elokuun nimikkopensaaksi vuonna 2008. Saman kuun perennaksi eli monivuotiseksi kukkakasviksi puolestaan valittiin maksaruohot. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry, joka on valtakunnallinen taimitarhojen neuvonta- ja edunvalvontajärjestö.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton