• Etusivu
  • Kasvillisuus

Yhdistele kasveja oman maun mukaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20085_10984.jpg

Yhden lajin istutusten vastapainoksi on nyt trendikästä yhdistellä rohkeasti syötäviä kasveja kukkien joukkoon. Hyvinkin erilaisia kasvilajeja istutetaan samaan astiaan ja istutuksiin haetaan rehevyyttä ja vastakohtia: vastavärejä, vastakkaisia lehtimuotoja, eri tyyppisiä kasvutapoja. Lehtisalaatit, yrtit ja mansikat sopivat mainiosti kesäkukkien joukkoon. Yksittäiset ruukut ja amppelit saa pelastettua sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.

Värioppia istutusten sommitteluun

Värien maailmassa on muutamia perusoppeja ja kikkoja, jotka on mielenkiintoista tuntea, kun lähtee miettimään esimerkiksi ison ruukun kasvivalintoja.

Vastavärit (keltainen – violetti, sininen – oranssi, punainen – vihreä) vaikuttavat toisiinsa karkottavasti sekä korostavasti ja ovat rajapinnassaan jopa hieman väreileviä. Tilan tuntuakin saa väreillä luotua: Kylmät värit eli sininen ja vihreä tuntuvat jäävän kauemmas taka-alalle, kun taas lämpimät värit kuten oranssi ja ruskea työntyvät todella lähelle katsojaa. Myös keltainen ja punainen tulevat lähemmäs. Turvallinen ja harmoniaa lisäävä tapa on käyttää sommitelmassa vain saman sävyisiä kukkia. Kannattaa myös muistaa, että yksi puhdas ja kirkas väri samentaa murrettuja värejä entisestään. Auringon valon määräkin muuttaa värien näkyvyyttä: keltaiset ja punaiset värit hehkuvat keskipäivän auringossa, siniset sävyt ovat voimakkaimmillaan vasta iltapäivällä ja valkoiset kasvit erottuvat illan hämärtyessä viimeisinä. Istutusryhmien suunnittelun ääreen kannattaa siis hetkeksi pysähtyä.

Kunnon kasvualusta

Amppelien ja ulkoruukkujen mullalta vaaditaan paljon, koska multatila on suhteellisen pieni ja kasvit kuluttavat lämpimällä parvekkeella tai seinustalla paljon sekä vettä että ravinteita. Biolan Multa Kesäkukille sisältää vettä varastoivia kastelukiteitä ja paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Näin kasteluvälejä voidaan pidentää.

Paahteisella paikalla kesäkukkien kasvualusta kuivahtaa helposti kastelujen välillä kokonaan. Siksi hyvä parvekekasvimulta sisältää myös kevytsoramurskaa, joka takaa veden tasaisen imeytymisen kuivumisen jälkeenkin ja mullan rakenne pysyy ilmavana ja kevyenä.

Ravinteikastakin kukkamultaa on lannoitettava kesän aikana, jotta koko kesän kukkivat kasvit jaksavat kukoistaa taukoamatta. Helppo tapa on laittaa istutuksen yhteydessä multaan varastolannoite, josta ravinteita liukenee vähitellen kasvien käyttöön.

20085_10943.jpg

Varastolannoitukseen voidaan käyttää hidasliukoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Istutuksen yhteydessä taimien väliin tehdään kuoppa, johon lannoiterakeet annostellaan. Oikea annostus riippuu kasvilajista ja istutusastian koosta, mutta keskimäärin 0,5 dl Luonnonlannoitetta multalitraa kohti on riittävä määrä. On tärkeää, että varastolannoite jätetään yhtenäisiksi keoiksi taimien väliin eikä sekoiteta koko multamäärään. Lannoite kannattaa vielä lopuksi peittää multakerroksella. Kukka-astioita, joissa on varastolannoitus, voidaan kastella pelkällä vedellä ja kasvit jaksavat kukkia koko kesän.

Parvekepalsta on tyylikäs punottu kantokahvallinen kori, johon on pakattu valmiiksi oikea määrä luonnonmukaista erikoismultaa parvekekasveille. Parvekepalstassa on helppoa kasvattaa niin kukat kuin pikkuvihanneksetkin. Parvekepalstaan voidaan kylvää siemenet tai istuttaa valmiit taimet. Taimikasvatus voidaan aloittaa siinä sisällä.

>>Lisää puutarhan tuotteista

20085_10941.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82666.jpg
Talvikuivike pitää lämpökompostorin aktiivisena
Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.
20075_4886.jpg
Toukokuun nimikkokasvit
Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ on myös FinE-kasviToukokuun nimikkopensas’Pohjan Neito’on lumi-palloheiden (Viburnum opulus) kestävin lajike, joka pärjää hyvin menestymisvyöhykkeillä I–VII. Tästä syystä ’Pohjan Neito’ on valittu myös FinE-kasviksi. FinE-tittelin saa, kun kasvi on testien ja viljelykokemusten perusteella todettu ilmaston, tautien ja tuholaisten kestäväksi. Lisäksi FinE-kasvien täytyy olla helppohoitoisia ja näyttäviä koko kasvukauden ajan.Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ kasvaa 2-4 metriä korkeaksi. Kesäkuussa täyteen mittaansa kehittyneet lumivalkoiset kukintopallot koostuvat tuoksuttomista ja siitepölyttömistä kukista. Pensaan isohkot, heleän vihreät lehdet muuttuvat syysauringossa helakanpunaisiksi.Kaikki lumipalloheisilajikkeet tarvitsevat tuoreen ja runsasravinteisen kasvualustan, jotta ne jaksavat kukkia kauan ja runsaasti. Auringon paahteisella ja kuivalla kasvupaikalla pensas altistuu hyönteisten tuhoille - etenkin heisinälvikäs syö helposti sen lehdet reikiä täyteen.
20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
20237_82488.jpg
Viikon kysymys: Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet?
Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?
20187_54025.jpg
Laikkuköynnös on puutarhan kameleontti
Laikkuköynnökset pukeutuvat moneen asuun - Ja huumaavat tuoksullaan. Laikkuköynnöksen kevätasu on sammalenvihreä - pian kuitenkin eksoottisen näköiset, valkoiset laikut täplittävät lehtien kärkiä valloittaen yhä suuremman osan lehden pinnasta.
202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton