• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20065_128.jpg

Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.

Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä
5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.

Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.

Istutus ja maanparannus

Lue lisää kukkasipuleista

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201010_23313.jpg
Palsternakka on myöhäissyksyn herkku
Tänä vuonna palsternakan ammattimaisessa viljelyssä saadaan vain noin puolet palsternakan normaalisatomäärästä, koska siementen itämisessä oli ongelmia. Palsternakkaa riittää lähellä tuotettuna arviolta helmikuulle saakka ja sen jälkeen tuontituotteena. Palsternakan ammattiviljelijöitä on meillä tällä hetkellä vajaa sata.Palsternakan kasvukausi on pitkä. Kasvu kiihtyy syyskesällä, ja palsternakka kestää kylmääkin. Sato korjataan vasta juuri ennen peltojen jäätymistä. Palsternakkaa voi pitää kekrikauden herkkujuureksena. Kekri tarkoittaa sadonkorjuun juhlaa, joka kestää muinaissuomalaista tapaa noudattaen mikkelinpäivästä nykyiseen pyhäinpäivään saakka.
202111_73620.jpg
Tuholaisia traakkipuussa
Lukija kysyy: "Lehtiruusukkeita on nyt kolme pudonnut ja oksien päät ovat pehmeitä. Lisäksi rykelmä pieniä valkoisia munia on havaittavissa lehden päällä. Mikä kasvissa on vikana ja mitä teen? Kasvi on ostettu kaupasta 3 kk sitten."
20175_49318.jpg
Kukilla kepeästi kesään
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.Mutta toisaalta, kun samoja lajeja kasvatetaan vuodesta toiseen samalla paikalla, muodostuu perinne, jota ei ehkä raaskikaan rikkoa uusilla kukkavalinnoilla. Perheen perinnekukistakin muodostuvaa ryhmää voi silti uudistaa yhdistelemällä siihen uusia kasveja. Rikas ja muuntelukykyinen ryhmä toteuttaa kukkaunelmat laidasta laitaan.
20219_72762.jpg
Asiantuntija vastaa: Kuhinaa kompostissa; mitä ihmettä siellä on?
Tänä kesänä perustettiin mökille elintarvikekompostori, johon on heitetty myös kalan perkuujätteitä.Nyt komposti kuhisee n. 2‒3 cm pituisia mustia kuoriaisia. Niitä on aivan valtavasti, varmaan tuhansia.Annetaanko niiden elää siellä? Vai pitäisikö päästä eroon? Ja onkohan tehty jotain väärin, kun niitä on niin valtavasti?
202310_79697.jpg
Kotitalousvähennystä saa myös pihatöistä
Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon pihan kunnostamisen ja rakentamisen työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Piha-alueen peruskunnostamisen lisäksi myös vesijohtotyöt, viemäröinnit ja sähköistykset hyväksytään vähennykseen mukaan. Työn osuuden voi vähentää myös "ulkoistaessaan" pihan hoitamisen yritykselle.
202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton