• Etusivu
  • Hoitotyöt

Aurinkoa syksyn harmauteen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.08.2011Päivitetty 09.09.2016
20118_27344.jpg

Tarhapiisku (Solidago Canadensis-ryhmä)

Kaipaisin syksyn iloksi jotain keltaisena kukkivaa perennaa - mitä suosittelisitte?

Loppukesällä monien perennojen väriloisto alkaa hiipua ja syksyn harmaus valtaa pihan - ja mielen. Kotipuutarhaansa voi kuitenkin istuttaa kasveja, jotka jatkavat iloisen keltaista kukintaansa vielä myöhään syksyllä ja jopa pakkasiin saakka!

Katso Kasvikortiston keltaiset, syksyllä kukkivat perennat

Nauhukset (Ligularia)

Monet nauhukset jatkavat kukintaansa pitkälle syksyyn - ja houkuttelevat myös perhosia luokseen! Kookkaine lehtineen ja näyttävine kukintoineen ne ovat oiva lisä puutarhaan; niin yksittäiskasvina kuin suurempanakin ryhmänä - oleskelualueen tai vesiaiheen vierelle - tai vaikka tontin reunalle. Nauhukset viihyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa; poissa paahteesta. Ne pitävät multavasta ja tuoreesta, humuspitoisesta kasvualustasta.

Esimerkiksi melkein kaksimetriseksi kasvava lapinnauhus(Ligularia ´Hietala´) ehtii kukkia elokuussa jopa Pohjois-Suomessa ja noin metrin korkuinen Kallionauhus(Ligularia dentata) aloittelee kukintaansa vasta elokuun aikana.

Lue lisää nauhuksista!

Päivänhatut (Rudbeckia)

Syyspäivänhattu(Rudbeckia laciniata)

ja

sädepäivänhattu(R. fulgida var. sullivantii

) kukkivat pirteän keltaisina ja kookkaina kasveina hyvin pitkälle syksyyn. Molemmat ovat kuitenkin arkoja talvimärkyydelle, joten vaatiovat hyvin läpäisevän maan menestyäkseen vuodesta toiseen. Syyspäivänhattu sopii mainiosti kukkatarhan taustakasviksi, sillä sen jopa 170 cm:ksi venuvat kukkavarret näkyvät kauas. Sädepäivänhattu puolestaan kasvaa lajikkeesta riippuen 50-100 cm korkuiseksi.

Syyspäivähatun monille tuttu lajike on kultapallo(R. laciniata ´Goldball`). Sen keltaisena kukkivat pallokukinnot voivat nousta jopa 2,5 metrin korkeuteen saakka!

Muita keltaisena kukkivia perennoja

Syyskaunosilmä(Coreopsis verticillata)

Kaunosilmistä kestävin, tähtikukkainen ja siro syyskaunosilmä kukkii pitkälle syksyyn. Se kasvaa 30-70 cm korkeaksi ja viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla.

Kultapiisku(Solidago virgaurea)

ja

tarhapiisku(Solidago Canadensis-ryhmä)

Helposti leviävä ja luonnossakin tavattava kultapiisku kukkii myöhään syksyyn. Se viihtyy kuivilla paikoilla ja metsissä, kestää maljakossa ja sopii kuivattavaksikin. Se on helppohoitoinen, mutta myös myrkyllinen kasvi

Kestävä ja pitkäänkukkiva on myös tarhapiisku, mutta vailla myrkyllistä ominaisuutta. Se viihtyy hiekkapitoisessa, mutta runsasravinteisessa maassa ja sen kullankeltaiset töyhdöt saattavat kukkia vielä lumihiutaleiden saapuessa. Lajikkeesta riippuen tarhapiiskun korkeus vaihtelee matalista yli metrin korkuisiin saakka.

Lue lisää piiskuista.

Ohje

Ohje

Myös monia muita syksyllä kukkivia, iloisen keltaisia perennoja löydät Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20083_9276.jpg
Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia
Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.
20229_79613.jpg
Taloyhtiön piha-alueet syyskuntoon
Vuodenajan vaihtuminen on taitekohta, joka muistuttaa tarkastelemaan taloyhtiön yhteisiä piha-alueita ja niiden kuntoa. Pikainenkin katselmus tuo esiin mahdolliset korjauksen kohteet.
20218_72086.jpg
Mikä kuusiaitaa vaivaa?
Vuosia sitten huomasin, että kuusiaidan alaosassa oli kolme runkoa, jotka pysyivät samanlaisina aivan kuin homeisina pitkään. Pensas ei näyttänyt kärsivän. Viime kesänä samanlaisia runkoja alkoi näkyä enemmän. Mikähän niitä vaivaa ja olisiko jokin asia, millä leviämisen saisi loppumaan ja rungot tervehtymään?
20237_4260.jpg
Pensasaidan istuttaminen
Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.
201112_28881.jpg
Luo tunnelmaa pihalle tai parvekkeelle
Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksiTalven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!
20228_79410.jpg
Viikon kysymys: Tuija-aidan istutus ja kastelu
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton