• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee helppohoitoinen, näyttävä ja kestävä ryhmä vuorimännyistä ja angervoista!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20217_27599.jpg

Syksy on erinomaista istutusaikaa!

Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.

Vuorimännystä vehreyttä

Vuorimännyt antavat istutukselle kokoa ja näköä sekä kauniin vihreän taustan kukkiville kasveille, perennoille tai pensaille. Ne ovat myös ilo talvisessa puutarhassa. Vuorimännyt viihtyvät hyvin kuivemmassa ja paahteisemmassakin paikassa ja menestyvät VII-vyöhykkeellä saakka.
VINKKI! Tiiviimpää kasvua kaipaava voi typistää juhannuksen tienoilla vuosikasvut lyhyemmiksi!

Kookkaampaa kasvua haluavalle on tarjolla 1-3 metriä korkeaksi kasvava vuorimänty Mughus (Pinus mugo 'Mughus'). Se on monirunkoiseksi kasvava, leveä havupensas, jolla saa aikaan näyttäviä ryhmiä tai peitettyä laajempia alueita. Alle metrin korkuiseksi jäävä kääpiövuorimänty (Pinus mugo 'Pumilio') on puolestaan mainio valinta rinteisiin tai osaksi hieman rajatumpaa perenna- tai pensasryhmää. Kääpiövuorimänty on matala, tuuhea ja pyöreä havupensas.

Kukintaa angervoilla

Vuosimäntyjen kanssa sopii mainiosti yhdistettäväksi Spiraea -suvun edustajat eli kestävät ja näyttävät pensasangervot. Esimerkiksi pyöreähkö ja tiheä, noin metrin korkuiseksi kasvava koivuangervo (Spiraea betulifolia) kukkii kesä-heinäkuussa valkoisin kukin. Se kestää lumen painoa ja viihtyy vaatimattomammissakin oloissa. Valoisalla paikalla sen lehdet saavat syksyllä viehättävän oranssin syysvärin!

Matala ja tiheä rinneangervo (Spiraea densiflora) viihtyy jopa koivun alla. Se kestää lumikuormia ja leikkausta. Roosa kukinta juhannuksen tienoilla. Sopii maanpeitekasviksi, tekee juuriversoja.

Koivuangervo
Koivuangervo
Rinneangervo
Rinneangervo

Ruusuangervo (Spiraea japonica 'Froebelii') kukkii purppuranpunaisin kukin heinä-elokuussa. Kasvutapa on rehevän pyöreä ja syysväri punaruskea. Korkeutta pensaalle tulee 50-100 cm ja leveyttä saman verran.

Keijuangervo (Spiraea japonica 'Little Princess') kasvaa tiheäksi ja säännöllisen pallomaiseksi pensaaksi. Korkeutta kertyy vain 50-70 cm ja leveyttä 70-100 cm. Pensas on sekä koristeellinen että peittävä. Vaaleanpunainen kukinta alkaa heinäkuussa. Kukkien väri vaalenee aurinkoisella paikalla.

Tummakeijuangervo (Spiraea japonica 'Manon')
kukkii heinä-elokuussa tumman rosan sävyssä, sen lehdet ovat punertavan tummanvihreät ja syksyllä pensas saa oranssinpunaisen syysvärin. Tummakeijuangervo kasvaa 60-80 cm korkeaksi, hieman korkeuttaan leveämmäksi pensaaksi.

Tummakeijuangervo
Tummakeijuangervo

Viimeistele ryhmä perennoilla!

Näyttävän lopputuloksen saat, kun täydennät istutusryhmän monivuotisilla perennoilla. Valitse kukinta-ajaltaan tai korkeudeltaan hieman poikkeavia lajeja, jotta ryhmään tulee ihailtavaa koko kesän ajaksi. Istuta aina useamman kappaleen ryhmä kutakin lajia.

Vuorimännyn ja angervojen juurelle voit istuttaa paahteiselle paikalle vaikkapa ketoneilikkaa (Dianthus deltoides). Se kasvaa aurinkoisilla paikoilla ja kuivahkoilla mailla. Lievässä varjossa puolestaan menestyy herkän kaunis kesäpikkusydän (Dicentra formosa). Hieman korkeutta saat vaikkapa hehkuvalla kaunopunahatulla (Echinacea purpurea) tai kaunismuotoisella kultatyräkillä (Euporbia polychroma)! Myös monet muut perennat sopivat havujen ja angervojen seuraan.

Kuvaan koottu ryhmä kaunopunahatusta ja vuorimännystä, koivuangervosta, kesäpikkusydämestä sekä ketoneilikasta.
http://puutarha.net/otsikkosivut/TM_712_rengontaimitarha.htm
Kuvaan koottu ryhmä kaunopunahatusta ja vuorimännystä, koivuangervosta, kesäpikkusydämestä sekä ketoneilikasta.

Lokakuusta lähtien saatavilla myös avojuurisia taimia

Syyskuun lopulta alkaen on puutarholta saatavilla ammattilaistenkin suosimia, edullisia ja helposti käsiteltäviä avojuurisia taimia. Pensaat nostetaan pellosta, kun niiden lehdet ovat kellastuneet ja tippuneet pois eli taimet ovat siirtyneet lepotilaan odottamaan uutta kevättä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20111_24058.jpg
Vuoden vihannes: Nauris
Vuoden vihannes 2011: Nauris, Brassica rapaBrassica rapa on monimuotoinen laji. Mukulajuuren kasvattavaa muotoa, naurista, viljellään ympäri maailmaa ruoka- ja rehukasvina. Japanissa nauris on hyvin suosittu vihannes. Lajin yksivuotinen öljykasvimuoto tunnetaan rypsinä. Lehtevät muodot mm. japaninkaali, kiinankaali, vihannessinappi ja tatsoikaali ovat suosittuja lehtivihanneksia itäisessä Aasiassa.
20237_23128.jpg
Potkua kompostoitumiseen
Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
20236_82369.jpg
Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa!
Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Biolan Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Tämä tarkoittaa, että voit aloittaa kompostoinnin vaikka joulun välipäivinä. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.
20239_82988.jpg
Edullinen, mutta arvokas porkkana
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.
20105_21959.jpg
Toukokuun kasvit tuohituomi ja kevätkaihonkukka
Tuohituomi hurmaa rungollaanAniharvalla puulla on yhtä kaunis runko kuin tuohituomella (Prunus maackii). Sen tuohimainen, ruskeankeltainen runko kiiltää kullan tavoin. Runko ja tummat ohuet oksat erottuvat parhaiten lehdettömään aikaan, jota meillä kestää syyskuusta toukokuuhun, siis kahdeksan kuukautta! Tuohituomen runko on aluksi pysty, mutta iän karttuessa rungon haarat vääntyvät mutkille ja voivat jopa kaartua sivuille. Paljon tilaa vaativa vanha tuohituomi sopiikin parhaiten puistoihin sekä keskikokoisille ja isoille tonteille.Tuohituomen kellanvalkoiset kukkatertut avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Loppukesällä tertuissa riippuvat mustat pikkuiset luumarjat. Tuomille tyypillisesti marjat ovat syömäkelvottoman kitkerät. Lehdet muistuttavat kotoisen tuomen lehtiä, ja lehdistön syysväristä tulee useimmiten vaaleankeltainen.
20214_70088.jpg
Ilmaajalla hyvin voiva nurmikko - käsittely kasvukauden alussa
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, jonka seurauksena nurmiheinien on pakko väistyä. Keväisin ja syksyisin tehtävä nurmikon ilmaus hoitaa tehokkaasti kasvualustaa ja varmistaa vehreän, hyvin voivan ja tasaisen pihanurmen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton