• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata chili siemenistä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.02.2012Päivitetty 14.02.2024
Chili AdobeStock_358367667

© Adobe Stock

Chilikasveja on paljon erilaisia, pelkästään päälajeja tunnetaan jo ainakin 30, ja näiden alla on kymmeniä tuhansia alalajikkeita. Niinpä chilipaprikoista ei voi antaa tarkkaa yleiskuvausta: "näin kasvatat chiliä". Mikä toimii kaupan paprikan siemenistä kasvatetuille taimille, ei välttämättä toimi kunnolla esimerkiksi Etelä-Amerikassa käytetyille toisten lajien chilipaprikoille - saati sitten kymmenille villeille lajeille.

Tämä kasvatusohje keskittyy pääosin täällä kaikkein tavallisimpien Capsicum annuum -lajin chilien kasvatukseen kotioloissa. Käytännössä nämä ohjeet toimivat hyvin myös Euroopassa tuntemattomalle, mutta Etelä-Amerikassa vallitsevalle Capsicum baccatum -lajille.

Chililajikkeen valinta

Lajikkeen valinnassa lähdetään liikkeellä käytettävissä olevasta kasvatustilasta. Koko ja kasvuaika voivat olla rajoittavia tekijöitä. Tämän lisäksi vaikuttavat omat mieltymykset - onko tarkoitus kasvattaa koristekasvia vai ruoanlaittoon sopivia lajikkeita? Siementen saatavuuskin voi olla rajoittava tekijä.

Aloittelijan on syytä pitäytyä helpoksi koetuissa lajikkeissa. Hyviä aloittelijallekin sopiva lajikkeita ovat muun muassa ruokakäyttöön soveltuvat:

  • Lemon Drop (C. baccatum)
  • Champion (C. baccatum)
  • Rawit (C. annuum)
  • Jalapeño (C. annuum)
  • Paprika (C. annuum)
  • Aji Cristal (C. baccatum)
  • Aji Habanero (C. baccatum)

Koristeeksi soveltuvat sen sijaan:

  • Bolivian Rainbow (C. annuum)
  • Short Yellow Tabasco (C. annuum)
<p data-block-key="6l5q1">Chileissä on valinnanvaraa</p>
Chileissä on valinnanvaraa
© Adobe Stock

Ajankohta?

Periaatteessa siemenet voi sisäkasvatuksessa kylvää milloin tahansa. Paras aika on kuitenkin tammi-maaliskuussa, jolloin taimet ehtivät kasvaa vahvoiksi juuri Suomen kesän parasta aikaa varten - ja tuottavat varmimmin hyvän sadon.
Joillakin hitaammin itävillä lajeilla kylvön voi tehdä aiemminkin; esimerkiksi rokotopaprikalla (C. pubescens). Hitaimmilla lajikkeilla saattaa myös lisävalaistus tulla tarpeeseen ennenkuin luonnonvaloa on tarpeeksi saatavilla.

Chilin kasvatus - alkuvalmistelut

Kun sopivat chililajikkeet ovat löytyneet ja siemenet hankittuna, on aika ryhtyä tositoimiin.

Idätysalustana voidaan käyttää multaa, turvetta, kivivillaa, kookoskuitua, kahvinsuodatinpaperia yms. Myös vesilasissa voidaan idättää, mutta idettyään siemen tulee heti siirtää varovasti valittuun kasvualustaan. Vesilasissa liottaminen ensin muutamia päiviä voi olla hyödyllistä hankalasti itävien siementen kohdalla, sillä se pehmittää kovaa kuorta.

Kasvatus mullassa/turpeessa
Kostuta multa/turve ensin tasaisen kosteaksi – ei märäksi. Tökkää multaan reikiä, joihin siemenet asetetaan (esimerkiksi 3–5 kpl/ruukku). Mullassa olevien reikien ei tulisi olla syviä; vain sen syvyisiä, että multa juuri ja juuri peittää siemenen. Vaihtoehtoisesti voit peittää suoraan multaan asetetut siemenet muutaman millin multakerroksella. Idätysastian päälle voi laittaa kosteutta pidättämään nuppineulalla rei'itetyn tuorekelmun.

Kasvatus kivivillassa
Moni suosii kivivillakuutioita idätysalustana. Ne ovatkin näppärä ja hygieeninen tapa idättää siemeniä. Kivivilla on lasivillan tapainen kivestä tehty, epäorgaaninen, alunperin lämmöneristeeksi kehitetty tuote. Kivivillaa saa muun muassa Chilitarve Oy:n myymälästä tai nettikaupasta. Kivivilla on ihanteellinen kasvatusalusta, sillä siinä eivät home ja tuholaiset viihdy. Kivivillakuutiot sopivat myös erinomaisesti vesiviljelyyn (= viljelyä pelkässä ravinteita sisältävässä vedessä, ilman multaa tai turvetta).

Pudota siemen kivivillaan painettuun syvennykseen (esimerkiksi lyijykynän terällä saa tehtyä sopivan kolon). Kastele kivivilla kauttaaltaan. Idätysastian pohjalla on syytä olla vettä jatkuvasti – kosteus nousee kivivillaa pitkin kapillaarisesti ja pitää siemenen tasaisen kosteana.

VINKKI!

Voit desinfioida idätysalustan (mullat/turpeet/kivivilla) ja idätysastiat kaatamalla kiehuvaa vettä päälle tai kuumassa uunissa (200 °C, noin 20 min), mikäli materiaali kestää sen. Idättämiseen voit käyttää mitä tahansa astioita, missä kosteus ja lämpötila säilyvät samanlaisina, mutta ilmakin kiertää. Myös astiat kannattaa desinfioida ennen käyttöä.

Chilin idätyksestä taimivaiheeseen

Siementen itämisaika vaihtelee tyypillisesti paristä vuorokaudesta kuukauteen. Kuitenkin joidenkin villichilien osalta itäminen saattaa vaatia jopa parikin vuotta!

Ihanteellinen idätyslämpötila on 24–28 astetta. Sopiva paikka voi löytyä vaikka jääkaapin tai tietokoneen päältä. Monissa asunnoissa kylpyhuoneen lattialämmityskin on oiva tapa hoitaa idättäminen. Vesiastia ja akvaariolämmitin tai vesisängyn lämmitysmatto on oiva tapa säätää lämpötila kohdalleen. Huoneenlämmössäkin monet chilit itävät vallan mainiosti.

Info

Info

Muista myös:

  • Varo tappamasta siemeniä ja itäneitä taimia liikaan kuumuuteen! Tämä tapahtuu erittäin helposti, jos esimerkiksi unohdat katetun idätyslaatikkosi ikkunalaudalle aurinkoon. Tuloksena on helposti täystuho.
  • Älä missään tapauksessa päästä idätyksen aikana multaa/kivivillaa kokonaan kuivumaan!
  • Ole kärsivällinen – idätys voi kestää alle viikosta yli kuukauteen. Ääritapauksissa jopa yli vuoteen. Villichilit voivat itää esimerkiksi aiemmin itäneen kasvin juurelta. Tarkasta tilanne päivittäin. Vanhat siemenet itävät hitaasti ja lajien välillä on suuria eroja.
  • Jos siemeniä on riittävästi, kannattaa samaa lajiketta kylvää useampia siemeniä itämisen varmistamiseksi.
  • Muista merkitä kylvöksesi. Idätettäessä useampia lajeja on ruukut syytä merkitä huolellisesti. Käytä nimilappujen/tikkujen lajikemerkintöihin vain vettä kestäviä musteita.
  • Huolehdi ilmanvaihdosta. Tuuleta idätyslaatikkoa säännöllisesti, riippumatta miten se on toteutettu. Liika kosteus mädättää siemenet ja jopa itäneet taimet helposti sekä aiheuttaa homevaaran.
  • Idätysvaiheessa ei tarvita lannoitusta – siemenessä on kaikki alkuun pääsyyn tarvittavat osaset. Liiat ravinteet voivat tappaa itämisvaiheessa olevan chilin. Käytä korkeintaan peruslannoitettua kasvualustaa, esimerkiksi kylvömultaa tai peruslannoitettua turvetta.

Chilisi kasvaa nyt

Kun itäminen tapahtuu, ota muovikelmu tai muu kansi heti pois ja siirrä kasvit valoisaan paikkaan. Loisteputket ja energiansäästölamput ovat luonnonvalon lisäksi erinomaisia valonlähteitä. Vältä kuitenkin suoraa auringon paahdetta. Alkuvuodesta ei täällä pohjoisissa olosuhteissa auringon liiallisesta paahteesta tosin ole vaaraa.

Totuta kasvi voimakkaaseen auringonvaloon pikkuhiljaa: ensin ehkä vartti auringossa, sitten puoli tuntia, ja niin edelleen. Jos valoon tottumaton taimi (tai isokin kasvi) saa äkkiä liikaa valoa, sen lehdet muuttuvat valkoisiksi, tavallaan palavat, ja kuolevat. Vielä suositellumpi (ja helpompi) tapa kasvien totutteluun on käyttää harsokangasta. Se ehkäisee herkkien taimien palamisen suorassa auringossa. Muutaman viikon jälkeen kasvit sietävät useimmissa tapauksissa jo suoraa aurinkoa varsin hyvin ja harson voi poistaa.

Siementen itämisen jälkeen voit halutessasi nyppiä heikoimmat taimet pois ja jättää vain parhaimmat yksilöt kasvamaan. Chilin alkuja voi mainiosti jakaa myös ystäville.

Nuoret taimet kuolevat erittäin herkästi vedenpuutteeseen. Älä siis päästä kasvualustaa missään tapauksessa hetkeksikään kuivumaan! Aikuiset kasvit ovat tässä suhteessa aivan erilaisia; niille liika vesi voi olla jopa kuolemaksi (ainakin talviaikana). Pienet taimet eivät juuri voi saada liikaa vettä!

Ensimmäinen ruukunvaihto

Chilin taimien latvominen
© Adobe Stock

Kun kasvit ovat kasvattaneet oikeita lehtiä, ne tulisi ne siirtää isompiin astioihin. Välivaiheena voi käyttää mitä tahansa pieniä ruukkuja. Turhan isoa ruukkua ei kannata käyttää, sillä se vain houkuttelee tuholaisia ja lisää kasvitautien riskiä.

Mikäli käytät tiivistä ruukkua, lisää pohjalle kevytsoraa juurilahon estämiseksi. Kevytsora ruukun pohjalla auttaa myös seuraavassa ruukunvaihdossa. Myös multaan voi sekoittaa esimerkiksi kolmanneksen kevytsoraa, jolloin juurilla on helpompi kasvaa ja ruukut ovat kevyempiä siirrellä, eikä multa pääse liikaa tiivistymään. Toimivia multasekoituksia on monia, mutta keskimäärin kaikille lajikkeille toimii erittäin hyvin kasvuturve, jonka pH on valmiiksi optimaalinen (pH 6).

Latvominen

Kasvun ja sadontuotannon edistämiseksi taimia voi latvoa, kun ne ovat noin 15 cm korkeita. Tällöin taimeen jätetään 3-4 oksaa. Mikäli chili jo innostunut tuottamaan nuppuja, niin ne on syytä nyppiä pois, ettei kasvu turhaan hidastu. Ylimääräisiä sivuversoja voi myös nyppiä pois, jolloin saadaan kasvu keskitettyä jätettyihin oksiin.

Satoa tuottaessaan chiliä voidaan myös leikellä. Kun turhia uusia versoja poistellaan, energiaa ei kulu turhaan uuteen kasvustoon, vaan chili keskittyy hedelmien tuotantoon.

Ilmaa ja valoa

Muutamien päivien uuteen ruukkuun totuttelun jälkeen taimet kestävät yleensä jo voimakkaampaa valoa. Chilit eivät voi totuttelujaksonsa jälkeen juurikaan saada liikaa valoa ja lämpöä. Muista silti, että lämpimässä ja valoisassa kasvin vedenkulutus voi olla melkoista - älä päästä taimiasi kuolemaan kuivuuteen!

Tässä vaiheessa on erittäin suositeltavaa aloittaa tuuletus kasvin vahvistamiseksi, ilmanvaihdon parantamiseksi (edistää kasvua huomattavasti) sekä liian kuumuuden välttämiseksi. Normaali pöytätuuletin käy tähän loistavasti. Kasvin tukevuus liittyy sen sadontuottoon, eli kasvi "tietää" paljonko pystyy tuottamaan tukevuutensa puolesta…

Chilin taimestasi on nyt kasvamassa iso - pian se kukkii ja alkaa tuottamaan satoa!

Chilin taimien sumutus
© Adobe Stock
Ohje

Ohje

Lähde: www.chiliyhdistys.fi
Chiliyhdistyksen sivuilta löytyy runsaasti lisää tietoa chileistä ja chilin kasvattamisesta.

Lue lisää:

Chilit - vuoden vihannes 2013
Makuelämyksiä sietokyvyn äärirajoilta
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kasvata chili satoikään
Kuinka chilisato säilötään?

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20236_82346.jpg
Siistit ja ekologiset kuivakäymälät
Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton