• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesä- ja kehäkukista kysyttyä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20227_79031.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Mitkä kesäkukat kukkivat jo kesän alussa ja koska ne pitäisi istuttaa? Kuinka onnistun kehäkukkien kanssa? Puutarha.netin asiantuntija vastasi näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

1. Mitkä kesäkukat kukkivat jo heti kesällä ja koska ne pitäisi istuttaa? Eka oma takapiha

– Kaikki kesäkukat kukkivat koko kesän. Moni niistä on yksivuotinen tai ainakin niitä kasvatetaan yksivuotisena, yhden kesän ilona. Riittävällä lannoituksella ja kastelulla, sekä tarvittaessa kuihtuneiden kukkien nyppimisellä pidät kukintaa yllä. Odotahan, kun puutarhamyymälät avautuvat ja pääset valitsemaan suosikkejasi valtavasta kesäkukkavalikoimasta. Kysy myyjältä, mitkä lajikkeet sopisivat pihasi olosuhteisiin.

Kesäkukat ovat keväällä kylmänarkoja kasvettuaan kasvihuoneiden lämpimän kosteissa olosuhteissa. Orvokit kestävät kevään viileyttä, mutta muut kaipaavat alkukesästä hieman huolenpitoasi. Vie niitä toukokuun aurinkoisina päivinä ulos suojaisaan paikkaan totuttelemaan ulkonaoloa. Vasta yöhallojen mentyä varmasti ohi voit alkaa jättämään kesäkukkiasi myös ulos (tarvittaessa voit vielä harsolla suojata yöksi). Perinteisesti kesäkuun 10. päivää on pidetty rajana, jonka jälkeen kesäkukat pärjäävät ulkona vuorokauden ympäri ja voidaan istuttaa myös maahan.

Lisää kesäkukista

Haluatko kylvää kesäkukkia?

2. Miten saan kehäkukat kasvamaan? Olen useampana vuonna kylvänyt kehäkukan siemeniä, mutta ne eivät ikinä kasva kukkiviksi, vaan jäävät pieniksi taimiksi, jotka sitten kuolevat. Pitääkö niitä kastella erityisen paljon? Onko multa vääränlaista? pitääkö olla kalkkia vai ei pidä olla? kukkia elokuussa

Kehäkukka (Calendula officinalis) on yleensä helppo ja vaatimaton kasvatettava. Jossakin on tosiaan nyt vikaa, jos taimesi jäävät pieniksi ja kuolevat. Kerrataanpa kehäkukan kasvatusohjeet; jos löytäisit niistä ratkaisun?

Siemenet istutetaan maahan touko-/kesäkuussa maan lämmettyä (kasvukauden aikana voi kylvää muutaman kerran, niin saa ihailla kukintaa koko kesän syksyyn asti). Kasvupaikaksi valitaan lämmin, aurinkoinen/puolivarjoisa paikka. Kasvualustana paras on ravinteikas ja kalkittu, kostea ja multava puutarhamaa. Taimia kastellaan kuivina kausina ja kuihtuneet kukat poimitaan pois.

VINKKI: Kasvimaalle istutetut kehäkukat houkuttelevat tuholaisia väreillään ja tuoksullaan, jolloin hyötykasvit saavat olla rauhassa.

Keskustelua kehäkukasta

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta

* Kysymykset vastauksineen on julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Ohje

Ohje

Puutarha.net on täynnä tietoa!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta

* Kysymykset vastauksineen on julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79948.jpg
Omenapuusta lähtee kuori? Asiantuntija vastaa
Meidän n. 25-vuotiaasta omenapuusta on lähtenyt kuorta ja aivan maan pinnan tasolla näyttää osa rungosta "kuluneen" pois. Koko rungon osuus ei ole maan sisällä, on kuin joku olisi kalvanut osan pois rungosta. Puu vaikuttaa muuten olevan kunnossa ja kukkii hyvin.
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!
20226_62396.jpg
Helmikuun vinkit
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.Talvi saattaa kuitenkin pitää vielä viikkoja vallassaan monilla paikkakunnilla, joten nautitaan vielä hetki lumisista riemuista (he, joilla lunta on) – eikä unohdeta ruokkia pikkulintujakaan.
20119_27788.jpg
Kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.
20212_68566.jpg
Tärkeä kevätsuojaus
Aurinko alkaa jo mukavasti lämmittämään posken pintaa ja pian sen teho riittää lumien sulattamiseenkin. Alkukevään auringon säteillä on myös haittavaikutuksensa: lumi heijastaa uv-säteilyn moninkertaisena, joten ulkoilijan kannattaa ottaa pian aurinkosuojavoiteensa käyttöön. Suojata kannattaa nenänpäänsä lisäksi myös puutarhansa ikivihreät kasvit: havut ja alppiruusut. Auringon kilossa ne alkavat haihduttamaan, vaikkei jäisestä maasta heru vielä kosteutta tilalle.
20236_82258.jpg
Anopin ikkunalla: Soilikki
Soilikki on kauniisti kukkiva huonekasvi, jota on Suomessa kasvatettu jo 1930-luvulta asti. Sen suosio kuitenkin vaihtelee, kuten monen muunkin ruukkukasvin. Vain aniharvat muut kukat kuitenkaan palkitsevat hoitajansa huolenpidon yhtä muhkealla kukinnolla kuin soilikki, kun oikea kastelurytmi ja kasvupaikka on löytynyt.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton