• Etusivu
  • Varusteet

Kompostori rakastaa joulukinkun lämmintä rasvaa!

Kompostoriin heitettävää rasvaa ei tarvitse jäähdyttää, paketoida, kuljetella eikä heittää sekajätteeseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_74080.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.

Joulukinkun rasvan hävittämisestä syntyy jokajouluinen pohdinta. Valitettavan moni yhä edelleen, kaikesta tiedotuksesta huolimatta, kaataa rasvat viemäriin.

– Rasva ei kuulu viemäriin. Se voi jäähtyessään tukkia putkistoja ja pahimmassa tapauksessa nostaa jätevesiä lattiakaivoista, pesualtaista ja vessanpytyistä lattioille. Siinä meni sitten joulusiivoukset hukkaan, puhumattakaan hajusta, jolla ei ole mitään tekemistä ihanien joulutuoksujen kanssa. Samalla jouluruoalle voi tulla lisäkustannuksia putkimiesten saapuessa avaushommiin, Biolanin tuoteasiantuntija Katja Havukainen toteaa.

Kinkun paistorasvan voi laittaa myös sekajätteeseen. Yksi syy miksi moni jättää rasvan laittamatta sekajäteastiaan on käsittelyn hankaluus. Ensin kuuma rasva pitää varovaisesti kaataa erilliseen astiaan. Tiiviinä astiana voi käyttää vaikkapa maitopurkkia, joka pitää sulkea teipillä. Tällä varmistetaan, että rasva pysyy purkin sisällä eikä leviä jäteastiaan pitkin ja poikin. Paistorasvan voi laittaa myös biojäteastiaan, mutta siinäkin tapauksessa se tulee ensin jäähdyttää. Näin monivaiheiset hävitysoperaatiot saattavat valitettavasti jäädä ehtoiselta emännältä tai isännältä muiden joulukiireiden jalkoihin.

Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa

Kinkun paistorasvan hyvä kaveri on kompostori. Kun muilla hävitystavoilla rasva pitää ensin jäähdyttää, kompostorin kanssa toimitaan päinvastoin. Kun lämpimän rasvan nakkaa suoraan paistopelliltä kompostoriin, niin pieneliöt kiittävät. Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä.

– Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa. Laitteen toimivuuden edellytys on lämpöenergia. Kompostorin pieneliöillä on oma jouluruoka, kun ne pääsevät hajottamaan tuoretta rasvaa. Ainoa asia mikä kannattaa muutoinkin muistaa talvikompostoinnissa, on että kompostia ei saa päästä liian märäksi, Havukainen muistuttaa.

Talvella kompostoriin kannattaa viedä uutta jätettä 3–4 kertaa viikossa. Kompostin pitää olla kostea, mutta ei liian märkä. Mitä märempi komposti, sitä herkemmin se jäähtyy ja jäätyy. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää. Kun joulukinkun paistorasva on kaadettu kompostoriin, kannattaa sen päälle laittaa uutta kuiviketta. Se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa.

Tutustu talvikompostointiin >>

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Tämän joulun kinkkurasvasta saa jo ensi keväänä multaa

Kompostoria pitää tyhjentää myös talvella. Jatkuvatoimisen kompostorin pohjalla on vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään jäähtynyttä massaa, kompostin toiminta yleensä piristyy. Kerralla tyhjennetään korkeintaan kolmasosa tilavuudesta.

– Tämän joulun kinkkurasvat ilahduttavat esimerkiksi marjapensaita jo ensi keväänä. Nopeimmillaan kompostorista saa karkeaa katekompostia noin kahden kuukauden kuluttua täytöstä. Lämpökompostorista tyhjennettävä katekomposti sopii levitettäväksi esimerkiksi marjapensaille ja isoille, lehteville perennoille. Ensi kesänä kuunlilja ja nauhukset aloittavat vahvan kasvun tämän joulun kinkun ansiosta, Havukainen päättää.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20099_18602.jpg
Seppelvarpu ja marunat ovat syyskuun kasvit
Seppelvarpua aurinkoon ja varjoonRento- ja pitkäversoinen seppelvarpu (Stephanandra incisa ’Crispa’) pärjäsi erinomaisesti Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen peittopensaskokeissa eri puolilla Suomea. Se talvehtii ilman vaurioita Kuopion korkeudella saakka vyöhykkeillä I–IV, kun maa on läpäisevä. Seppelvarpu viihtyy jopa varjossa, mutta auringossa pensaasta tulee tuuheampi ja ruskaväristä kirkkaampi.
20223_77589.jpg
Osaatko käyttää home-, terassi- ja huoltopesuja oikein?
Puisia terassipintoja tulisi puhdistaa säännöllisesti. Home ja muut itiöt nauttivat likaisesta terassinpinnasta ja saattavat jäädä ikuisesti terassinpintaa, jos niitä ei poista esimerkiksi ennen puisen terassin öljyämistä. Homeet ja levät kasvavat mielellään myös kivi- ja betonipintaisilla terasseilla.Hyvä puhdistus takaa parhaan mahdollisen suojaavan pinnan puisen terassin öljyämiselle ja suojaa myös kivi- ja betoniterasseja ikävän näköiseltä sammaleelta.
20236_78253.jpg
Varo punkkeja, niitä on jo paljon
Kesän saapuessa myös punkit lähtevät liikkeelle ja voivat tarttua metsissä ja heinikoissa kulkijoihin. Leudot talvet, kosteat ja pitkät syksyt edesauttavat punkkien lisääntymistä ja levittäytymistä.
202312_79675.jpg
Huonekasvien kukkaiskieli
Kukkaiskieli polveutuu jo 1700-luvun keskieurooppalaisista porvarispiireistä. Tuolloin miesten ja naisten välinen kanssakäyminen oli hyvin rajattua, niinpä keksittiin keino, jolla tunteita saattoi viestiä (lähes) muiden huomaamatta vastakkaiselle sukupuolelle. Nykyään näitä perinteitä levittävät lähinnä kukkakauppiaat. Kukkaiskieli on yhdistelmä kasvin fyysisiä ominaisuuksia, kansanperinnettä, mytologiaa ja uskontoa.
202310_83203.jpg
Myrkylliset sienet
Pääsääntö on, että poimitaan vain ne sienet, jotka tunnetaan. Sääntöön on yksi poikkeus: myrkkysieniä ei poimita, vaan jätetään ne metsään. Esimerkiksi kavalakärpässienen pienikin palanen syötynä saattaa tappaa.
20065_112.jpg
Monivuotisten köynnösten istutussyvyys ja -etäisyys
Köynnökset maahan tai ruukkuunKöynnöksiä voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, maan jäätymiseen saakka - tosin keväinen taimi on huomattavasti pienemmän kokoinen istutettava. Paakut kastellaan sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen, poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 20 cm entistä syvempään.Kasvualustan on oltava vähintään 50 cm syvä.Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.Lue lisää:Kasvikortiston monivuotiset köynnökset

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton