• Etusivu
  • Kasvillisuus

Koulitaan!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.03.2015
20122_29810.jpg

Sirkkalehdet ja "oikea lehti" -Tunnistatko mikä kasvi?

...síis tehdään mitä?

...taimet koulitaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet...

Pitkääkö ohjeita ymmärtääkseen olla koulutettu puutarhuri vai selittäisikö joku aloittelevalle kotipuutarhurille, mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

VASTAUS:
Yllä olevan lauseen lukee moni auringonvalon innoittama siemenpussien ostaja kenties ymmärtämättä, mitä sillä tarkoitetaan. Koulinnalla tarkoitetaan kuitenkin yksinkertaisesti vain taimien siirtämistä omiin ruukkuihinsa - tai vaihtoehtoisesti harvempaan istututukseen. Kasvista riippuen pieniä taimia siirretään varovasti 1-3-5 kpl omaan ruukkuunsa tai ainakin kylvöstä harvennetaan poistamalla heikot yksilöt pois (harvennuksessa ylijääneitä yksilöitä voi myös jakaa ystävilleen!).

Sirkkalehdiksi kutsutaan puolestaan niitä ensimmäisiä, siemenestä kasvavia lehtiä. Useimmiten sirkkalehtien jälkeen kasvavat lehdet ovat enemmän kasville ominaisia lehtiä.

Taimien koulinta

  • Taimet koulitaan heti, kun sirkkalehtien jälkeen ensimmäinen varsinainen lehtipari on kasvanut.
  • Kastele koulittavat taimet hyvin päivää ennen koulintaa.
  • Täytä istutusruukut hyvälaatuisella, luonnonmukaisella mullalla. Se saa olla vahvempaa kuin ensimmäinen kylvömulta. Tee taimea varten multaan kolo kynällä, sormella tai istutuspuikon paksummalla päällä.
  • Irrota taimet haarukan tai istutuspuikon avulla, tartu vasemman käden sormilla varovasti kiinni yhdestä lehdestä, ei varresta.
  • Aseta kukin taimi omaan koloonsa hieman aikaisempaa syvemmälle. Tiivistä multa kevyesti (kehittyvien juurien tulee saada ilmaa).
  • Huom.! Taimien juuria ei saa taittaa kaksinkerroin. Juurista on parempi leikata pala pois kuin taittaa niitä.
  • Sijoita taimet valoisaan paikkaan; ei kuitenkaan suoraan aurinkoon. Ideaali kasvatuslämpötila on + 15-18 astetta.
  • Pidä taimet tasaisen kosteina. Kasteluveden tulee olla puhdasta ja haaleaa (ei suoraan kylmävesihanasta). Noin 3-4 viikon kuluttua koulinnasta voit varovasti aloittaa lannoituksen (kerran viikossa - aluksi laimeampana kuin ohjeissa sanotaan).

Lue lisää siemenlisäyksestä ja taimien kasvattamisesta!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20198_59590.jpg
Haluaisitko pihastasi leikkisän, mutta toimivan?
Onko ajatuksissa päällystää piha, jotta siitä saataisiin helppohoitoinen ja erityisen helppokulkuinen? Vai haluaisitko jäsentää pihan toiminnallisia kohteita selkeämmin? On ikävää, jos hiekka kulkeutuu näin syksyn kynnyksellä sisään kenkien mukana eikä kurainen pihakaan ole sateen jälkeen houkuttelevin kulkea. Olisiko aika saada ryhtiä veden hallintaan ja ohjaamiseen pois rakennusten luota sekä selkeyttää kodin ympärillä olevat kulkuväylät? Eikä varmaan olisi haitaksi, jos piha lopulta näyttäisi viimeistellyltä, tyylikkäältä ja leikkisältä, eihän?
20226_78647.jpg
Porkkanan taudit ja tuholaiset
Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, vahingoittaen porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa, sato on pilalla.
20077_5967.jpg
Elokuun nimikkokasvit
Monikäyttöinen tyrniMonikäyttöinen tyrni Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophaë rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas, jota istutetaan terveellisten marjojen, hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvyn takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
20134_34664.jpg
Nyt on herkkusienten herkkuaika
SIENIVIIKKO 15.-21.4.Kauppapuutarhaliiton tiedoteRuokakaupasta voi poimia tuoreet sienet koriin milloin vain. Hyvää sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Kevään edistyessä kaivetaan grillit esiin, ja vappuna herkutellaan ihanilla grilliherkuilla.
20073_3935.jpg
Vadelman tuholaistorjunta
Vadelma (Rubus idaeus), vattu eli vaapukka on monivuotinen puolipensas. Ensimmäisenä vuonna kasvavat versot ja kukkasilmut kehittyvät. Toisena vuonna versot kukkivat ja marjovat, jonka jälkeen ne kuolevat. Marjat ovat yleensä punaiset, mutta myös kelta- ja valkomarjaisia lajikkeita on olemassa. Marjantuotantoon jalostetut vadelmalajikkeet on kehitetty eurooppalaisen ja amerikkalaisen vadelman risteytymistä. Viljelylajikkeet poikkeavat luonnonvadelmista versonnan, pidempien ja tanakampien versojen, suurempien kukkien ja marjojen, mutta miedomman aromin osalta.Vadelman tuholaisten luontaisia vihollisia ylläpitävät lehmus, tuomi, raita ja pähkinäpensas. Jos tuholaisia kuitenkin ilmestyy, on avuksi olemassa tehokkaita torjunta-aineita.
202011_67384.jpg
Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 4.11.2020, että lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella "green deal"* -sopimuksella, jonka ovat allekirjoittaneet useat tahot. Sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton