• Etusivu
  • Kasvillisuus

Porkkanan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78647.jpg

Tuholaisten esiintymistä kannattaa tiiviisti seurailla ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin välittömästi.

Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, vahingoittaen porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa, sato on pilalla.

Porkkanakemppi

Porkkanakempin toukat ovat kellanvihreitä. Hyönteinen on parin millin mittainen ja myös kellanvihreä. Sillä on suuret, läpinäkyvät siivet ja se liikkuu hyppien. Porkkanan nuoret lehdet sykeröityvät ja juuriston kehitys hidastuu. Ennaltaehkäisynä sitä voidaan torjua levittämällä kasvuharso kylvöksen päälle. Harso antaa täydellisen suojan. Porkkanakemppi tuhotaan kemiallisesti.

Porkkanakärpänen

Porkkanakärpänen on kiiltävänmusta. Toukat ovat valkoisia, puolen sentin mittaisia ja rihmamaisia. Porkkanakärpäsen toukka kaivaa porkkanaan käytäviä pilaten juuren. Porkkanakärpänen talvehtii maassa kotelona, joten kasvupaikkaa kannattaa vaihtaa, jos tuholaista esiintyi viime kesänä. Harsolla voidaan ehkäistä kärpänen täysin. Kärpäset on tuhottava ennen munintaa kemiallisesti.

Harmaahome ja pahkahome

Harmaahome kehittää porkkanan päälle harmaan ja pölyävän homeen, kun taas pahkahome on valkoista ja pumpulimaista. Varo kolhimasta porkkanoita varastointivaiheessa. Niin kutsuttu varastotauti mädättää juuren tehokkaasti.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202312_79766.jpg
Joulun jätteet kiertoon
Joulun ja joulupyhien aikana sekä sen jälkeen meiltä itsekultakin löytyy runsaasti hävitettävää materiaalia. Muistetaan kuitenkin, että suurin osa niistä on kierrätyskelpoista ja niille löytyvät omat kierrätyspaikkansa.Käydäänpä asioita vähän kertauksena läpi. Mietitään samalla, voisimmeko kierrättää, uusiokäyttää tai toimia jotenkin ekologisemmin.
20096_17225.jpg
Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia
Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.
20104_21221.jpg
Huhtikuu tuo kevätkurkut
Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.
20222_76758.jpg
Huonekasvien jakaminen on mukavaa puuhaa
Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.
202012_67799.jpg
Puuroja moneen makuun
Uusi vuosi ja uudet kujeet! Moni teki varmasti taas jokavuotisen lupauksensa uudesta arjesta, kevyemmästä ruokavaliosta ja tavoitteesta nauttia elämästä pienin lisämaustein. Mitäpä jos aloittaisimmekin pienellä muutoksella ja kokeilisimme uudenlaisia puuroja?
20105_21844.jpg
Tomaatti kauden ykköskasvis
Ruokamaailman salsa ei ole tanssi eikä musiikkia, vaan se on kastike. Useimmiten salsa sisältää tomaattia, sipulia ja maustepaprikaa eli chiliä. Se on kuin hienoksi silputtua salaattia ja erittäin muuntautumiskykyinen.Salsakastike on tyypillinen latinalaisen Amerikan grillijuhlien kastike. Esimerkiksi argentiinalaisissa asado- eli grillilihajuhlissa salsaa tarjoillaan erilaisina versioina. Salsakastike maistuu niin grillatun kokolihan, makkaran, kalan kuin kasvistenkin kanssa.Salsan ainekset voi halutessaan ensin grillata tai savustaa, mutta raikkainta salsaa syntyy tuoreista aineista. Salsan seuraan kannattaa varata muhevaa leipää, jolla pyyhkimällä salsan saa lautaselta viimeiseen pisaraan. Hyvät salsaohjeet löytyvät tiedotteen reseptiosuudesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton