• Etusivu
  • Rakentaminen

Muistojen joulu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.12.2020
202312_61700.jpg

Joulu on maagista aikaa. Kun joulutohinat alkavat ja joululaulut raikuvat kaikkialla, alkaa myös samaan aikaan kutkuttava jännitys vatsanpohjassa. Jotkut joululaulut kiinnittävät huomiomme sanoillaan ja niihin lauluihin liittyy monenlaisia muistoja. Tässä artikkelissa toimituksen jäsen kertoo omista muistoistaan. Haluamme kuulla myös sinun muistoistasi, tulehan kirjoittamaan omasi. Linkin löydät artikkelin lopusta.

Kop, kop, kop

Kop kop kop kop kop, kuuluu rappusilta...Kop kop kop kop kop, nyt on aattoilta. Kop kop kop kop kop, kuuluu porstuasta...Kop kop kop kop kop, tää on jännää vasta. Nään jo parran harmaan, pukki saapuu varmaan, meille Korvatunturilta lahjat mukanaan.

Palataanpa ajassa noin 25 vuotta taaksepäin ja olemme joululaatikoilta tuoksuvassa kotitalossani. On pari päivää jouluaattoon ja äiti valmistelee joululaatikoita. Muutamia nokareita kadottanut ja lasten sormenjälkien painaumia omistama piparitaikina odottaa leipojiaan ja isä on hakemassa tällä kertaa yksikseen kuusta. En edes muista tarkalleen, miksi juuri tuona ainokaisena jouluna isä haki kuusen yksin, mutta sen muistan että ainokaiseksi se jäi....Koska kuusi oli toispuoleinen ja äidin sanojen mukaan "kuin joulukuusi, muttei sinne päinkään". Sanotaanko siis, että hauskin kuusi koko lapsuuteni ajoilta. Isän tullessa kuusen kanssa sisälle naurulta raikuvaan taloon, soi radiossa "Kop kop kop...." ja jopa isääkin nauratti kun koristeet saatiin oksille. Koti oli saatu jouluiseksi ja pukki sai luvan tulla Korvatunturilta jakamaan lahjat.

Kuuntele laulu täältä>>

202012_67746.jpg

Joulu ensimmäinen

On joulu ensimmäinen, kun yksin vietän mä sen. Vain kuusen pienen, sisään toin. Tää joulu ensimmäinen, on haikein, tiedä mä en, sua ilman kuinka olla voin. Yhtä toivon minä vaan, et rakkaan nähdä saan, mä joskus vielä uudestaan. Siihen yksin vain mun Luojani, sä kerran vastauksen antaa voit.

Elettiin vuotta 2013 ja äitini oli keväällä menehtynyt. Tämän laulun sanat iskivät sisälle sydämeeni ja huoli isän jaksamisesta varsinkin joulun aikaan oli kova. Kun vanhemmat saavat elää yhteistä taivaltaan melkein 40 vuotta ja toinen poistuu viereltä yllättäen, jää niin suuri tyhjä aukko kaikkien perheenjäsenten elämään, eikä sitä pystytä täyttämään. Olin erään yhtyeen joulukonsertissa jouluna 2013 ja tämä laulettiin siellä. Tämä laulu herättää joka ikinen kerta soidessaan lämpöä, rakkautta ja kyynelten virtaa...Kokonaisuudessaan muistoja vuosien varrelta ja kultaisia muistoja äidistä jokaiseen jouluun.

Kuuntele laulu täältä>>

202012_67744.jpg

Muista rakkaitani

Muista rakkaitani, se on suurin toiveistani. Liian usein arjen jalkoihin kaikki jää.
Muista rakkaitani, se on yksi haaveistani, että voisin joulun sanoman säilyttää.
Taakse jäisi tarpeeton, tyyntyisi mieli rauhaton, huomaisin, että kaikki hyvin on.
Hiljaisuudesta nousisi vain yksi pyyntö: Muista rakkaitani.

Tämän laulun sanoma on minulle hyvin tärkeä ja varsinkin tällaisena poikkeuksellisena vuotena kaikkien tulisi rauhoittua ja nauttia läheistensä seurasta. Pysähdytään hektisen arjen keskellä, ei rynnätä jouluostosten perässä ja pyritä täyttämään kaikkia lahjatoiveita vaan annetaan aikaa toisillemme. Toki lahjat ovat pienille lapsille kaikki kaikessa, AINA, mutta me aikuiset voisimme nauttia vain ajasta läheistemme seurasta. Muistetaan rakkaitamme, vielä kun he ovat läsnä.

Kuuntele laulu täältä>>

202012_67745.jpg

Ihanaa joulun odotusta, toivottelee Tiina Puutarha.netin toimituksesta.

Nyt on sinun vuorosi!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_80609.jpg
Kukkivia huonekasveja moneen makuun
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat ruukkukasvit? Osaatko hoitaa niitä? Valikoiman runsaudesta johtuen keskitymme muutamiin yleisempiin kukkiviin huonekasveihin ja tietoa on jaettu useampaan osaan.
20074_4692.jpg
Salaatit viettävät juhlavuottaan
Ruukku- ja jääsalaatti sekä pehmeä ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti ovat kaikille tuttuja. Muihin salaatteihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi tammenlehti- tai sidesalaatista, lollo rossosta tai lollo biondasta. Maku on kaikissa Lactuca-suvun salaateissa mieto. Kun salaatilta haluaa makua ja särmää, kannattaa siirtyä Cichorium-suvun endiiveihin ja sikureihin. Näiden käyttö on suomalaisille vielä uutta. Friseesalaatti on toiselta nimeltään kähäräendiivi. Siloendiivi sopii nopeasti kuumennettavaksi. Valkoisen salaattisikurin, punasikurin ja vihersikurin tunnistaa sukkulamaisesta muodosta.
20232_80943.jpg
Miltä nurmikkosi näyttää talven jälkeen?
Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rajaus
Nurmikko voidaan rajata muovisella reunanauhalla, puulla tai betonireunuksella.Muovinen reunanauhaMuovinen reunanauha on helppo asentaa. Reunanauhaa varten kaivetaan vako ja nauha upotetaan maahan. Jos kukkapenkki halutaan pitää vähän koholla, valitaan leveämpi reunanauha jolloin sitä jää enemmän näkyviin ja tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä. Jos kukkapenkki ja nurmikko ovat samassa tasossa ja reunanauhaa tarvitaan vain estämään nurmikon leviäminen kukkapenkkiin, voidaan reunanauhaa upottaa maahan enemmän.Reunanauhan rikkoontumisen estämiseksi vaihtoehtoina ovat, että reunanauha upotetaan leikattavan nurmikon tasolle tai että leikkurin teräkorkeutta nostetaan niin, etteivät terät silppua nauhaa päältäajettaessa. Jos reunanauha asennetaan huomattavasti koholle, pitää sen vierestä ruoho leikata nurmikoiden viimeistelijällä eli siimaleikkurilla tai nurmikon viiimeistelyyn tarkoitetuilla saksilla.PuuKäsittelemätön puinen lauta kestää kostean mullan kanssa kosketuksissa muutaman vuoden, mutta painekyllästetty lauta on huomattavasti kestävämpi. Lauta voidaan upottaa reunanauhan tavoin maahan tai siitä voidaan tehdä kehikko kukkapenkin ympärille.BetonikivetBetonikivet ovat yksi, joskin kallis vaihtoehto. Kivet pitää asentaa huolella asennushiekan tai kivituhkan päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Yksityiskohtaisempia asennusohjeita saa kivien myyjiltä.Lue lisää nurmikon hoidosta
20065_43.jpg
Minkälainen on hyvä maa?
Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton