• Etusivu
  • Rakentaminen

Oletko jo haastanut työnantajasi antamaan aikaa kalastukselle?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.06.2021
20216_71311.jpg

Kuva: Pixabay

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan, yli puolet suomalaisista kannattaa kalastukseen liittyvien lupamaksujen liittämistä liikuntaetuun. Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaakin yritykset tarjoamaan työntekijöilleen kesällä vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Joko sinä haastoit oman työnantajasi?

Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että työpaikan liikuntaetua tulisi olla mahdollista käyttää myös kalastonhoitomaksun ja muiden kalastuslupien maksuun, selviää Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) kyselytutkimuksesta. Tätä kannatti noin 54 prosenttia järjestön kesäkuun alussa teettämään kyselyyn vastaajista.

Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) tiedottaja Jaana Vetikko kertoo, että kyselyn taustalla on kansanedustajien viime vuonna tekemä toimenpidealoite. Siinä esitetään, että työnantajien tarjoaman liikuntaedun piiriin lisättäisiin kalastukseen liittyvät kalastuslupa-, kalastonhoito- ja muut maksut sekä erilaiset kalastusvälinevuokraus-, kalastusmatkailu- ja kalastusopaspalvelut.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

SVK:n mielestä aloite on kannatettava ja kalastuksen salliminen täytyy määritellä verottajan ohjeissa jatkossa selvästi ja sallivasti. Vetikon mukaan nykyiset virikeseteleiden käyttöoikeudet sisältävät paljon toimintaa, joiden liikunnallinen vaikutus ei ole kalastusharrastusta suurempi, eikä kalastuksen jättämiselle liikuntaedun ulkopuolelle ole perustetta.

Kalastus on hyödyllinen luontoharrastus, joka auttaa irrottautumaan työstressistä ja edistää työssä jaksamista. Se lisää paitsi harrastajansa ulkoilua ja liikkumista, myös sosiaalista ja henkistä hyvinvointia. Uudistuksella olisi positiivisia vaikutuksia myös palveluiden kysyntään ja työpaikkojen syntymiseen kotimaisella kalastuspalvelualalla. Lisäksi särkikalojen kalastus ja syöminen on ympäristöteko, joka huolehtii osaltaan vesistöjemme kunnosta, Vetikko toteaa.

Haasta työnantajasi antamaan aikaa kalastukselle

SVK:n kyselyssä sai kannatusta myös ehdotus, että työnantaja antaisi tämän tai viime vuoden tyky-tunnit työntekijöiden käyttöön kalastukseen varattuna aikana. Tätä kannatti lähes kolmasosa vastaajista, miehet naisia enemmän. Vain joka kymmenes suomalainen vastusti ehdotusta.

Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaakin tänä kesänä yritykset tarjoamaan työntekijöilleen vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Työntekijät voivat myös itse haastaa työnantajansa mukaan kampanjaan SVK:n verkkosivuilla (www.vapaa-ajankalastaja.fi/fiksukalastaa) olevan lomakkeen kautta 14.6.–30.8.2021. SVK välittää haasteet eteenpäin yritysten HR-osastoille.

Nyt kannattaa tarjota työntekijöille kalastuksesta iloa, elämyksiä, kavereita ja terveyttä tuova hieno harrastus. Työnantajan lahjoittamat tunnit voisi käyttää esimerkiksi Street Fishing -tapahtumissa, joita järjestetään kesän aikana kaupungeissa ympäri Suomen. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan myös aivan kaupunkien ytimessä on usein upeita lähikalastuskohteita, Vetikko vinkkaa.

Haasta työantajasi antamaan aikaa kalastukselle osoitteessa www.vapaa-ajankalastaja.fi/fiksukalastaa/.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Tietoa kyselytutkimuksesta: SynoInternational suoritti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tilaaman kyselytutkimuksen kesäkuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1 010 henkilöä ympäri Suomea, ja vastaajien ikähaarukka oli 18–80 vuotta. Kyselytutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa vapaa-ajankalastukseen liittyviä tapoja, mielipiteitä ja asenteita.

Lisätietoja aiheesta voi kysyäSuomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöltä.

Lähde: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedote 21.06.2021

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_82988.jpg
Edullinen, mutta arvokas porkkana
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.
202112_74091.jpg
Kuusi, kissat ja lapset?
Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa - ja lattiaa pirkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?Mainio kysymys näin joulun alla.
20217_71641.jpg
Koloradonkuoriaisia havaittu Suomessa, ilmoita havainnot!
Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa löydettiin tänä vuonna koloradonkuoriaista ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Koloradonkuoriaisen havainnoista ja epäilyistä tulee heti ilmoittaa Ruokavirastolle, sillä kaikki esiintymät hävitetään. Kuoriainen ei saa päästä leviämään.
20127_31388.jpg
Kesäkuun kaunein kukka
...ken on maassa kaikkein kaunein?Kesäisen kukkaloiston hurmaamana päätimme järjestää Puutarha.netissä pienen äänestyksen. Kuvasimme kesäkuun alussa kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan kesäkuun finalistien kesken oli käynnissä kova äänestyskamppailu. Vaikka jokainen finalisti saikin ääniä, niin loppujen lopuksi voittaja oli jo alusta lähtien selvillä...Voittajaa äänestäneet perustelivat valintaansa mm. seuraavasti: Ei ole kauniimpaa näkyä Suomen suvessa. Satumainen näky vailla vertaa ja mikä parasta..se on sitä aitoa suomalaista, eikä mitään jalostettua tuontikamaa! Lupaus kesästä ja maukkaasta syksystä. Kukintaa katsoessa tulee vahva tunne, että nyt kesä alkoi oikeasti! Hempeä, näyttävän huumaavaa. Onkohan enää kauniimpaa?...eli Kesäkuun kaunein -tittelin sai ylivoimaisesti OMENAPUU! Lisätietoa omenapuista ja niiden hoidosta saat täältä.
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton