• Etusivu
  • Rakentaminen

Suvilahden asuntomessualueen lähiliikuntahanke houkuttelee ylös, ulos ja lenkille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.08.2008
20088_12194.jpg

Ympäristön suunnittelussa tavoitellaan asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia

Vaasan Suvilahdessa ja asuntomessualueella on toteutettu Opetusministeriön rahoituksella kattava lähiliikuntahanke. Hankkeen mukaisesti rakennettu asuinalue antaa nyt valtakunnallista esimerkkiä siitä, kuinka asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin voidaan panostaa ympäristön suunnittelussa. Lähiliikunta-alueella houkutellaan liikkumaan aktiivisemmin tarjoamalla uusia ja kunnostettuja kuntoilumahdollisuuksia ja -virikkeitä.

– Kaikilla asuinalueilla pitäisi olla rakennettuja liikuntapaikkoja. Ne ovat tärkeä edellytys sille, että saadaan ihmiset harrastamaan liikuntaa, kertoo Länsi-Suomen läänin sivistystoimentarkastaja Ismo Myllyaho.

Suvilahden lähiliikunta-alue vihittiin virallisesti käyttöön Vaasan Asuntomessuilla lauantaina 26.7. Messualueelle koulun viereen rakennettu uusi ministadion sai toimia vihkiäisareenana, kun Brasilian naisten jalkapallon olympiamaajoukkue avasi kentän pelaamalla leikkimielisen näytösottelun FC-Sportia vastaan. Lähiliikuntapaikat ovat messuaikaan myös messuvieraiden vapaassa käytössä.

Tekonurmella varustettu ministadion on tarkoitettu erilaisiin pallopeleihin, koululaisten käyttöön päivisin ja vanhemmallekin väelle ilta-aikaan. Ympäristön metsiin on rakennettu myös frisbeegolfrata. Koulun pihan kiipeilytelineet ja leikkipaikat on lähiliikuntahankkeen myötä täysin uudistettu. Lasten leikit ovat nyt turvallisempia, sillä leikkipaikat on perustettu pehmeille laatoille asfaltin tai soran sijaan. Lähiliikuntahankkeessa on myös kunnostettu vanhaa. Suvilahden läheisiä kuntopolkuja on parannettu ja niihin on asennettu valaistuksia. Kuntopolut yhdistyvät jatkossa messualueen näyttävään saarireittiin. Koko alue käsittää siis erilaisia toimintapaikkoja leikkeihin, lajien kokeiluihin, pelaamiseen, kuntoiluun ja luonnossa liikkumiseen. – Suvilahti pystyy nyt ympärivuotisesti palvelemaan asukkaitaan. Asuinalue tarjoaa virikkeitä aina leikkikoululaisista ikäihmisiin: pikkulasten on mahdollista liikkua koulun uusilla leikkipaikoilla ja vanhukset voivat tulla pelaamaan vaikka petanqueta hiekkakentille, Myllyaho luettelee.

Suvilahden koululla ollaan lähiliikuntahankkeen tarjoamiin mahdollisuuksiin erityisen tyytyväisiä. Liikunnan opettaja Leena Nieminen on mielissään, että suunnittelussa kuunneltiin myös heidän mielipiteitään. – On hienoa, että koulu ja lapset ovat saaneet osallistua suunnitteluun ja kertoa omia toiveitaan projektin alkuvaiheista lähtien kaksi vuotta sitten. Valmistunut lähiliikunta-alue on meidän kannalta mahtava juttu, ja siitä on myös valtava etu liikuntatunneille. Koulun lähiympäristö tarjoaa nyt paljon vaihtoehtoja, kun suuren määrän lapsia voi ohjata eri toimintoihin samanaikaisesti. Osa lapsista voi olla vaikka metsässä kuntosalitunnilla, mutta opettaja voi samalla valvoa toisen ryhmän pelejä ministadionilla, Nieminen pohtii ja kertoo jo odottavansa innolla syksyllä alkavaa koulua ja liikuntatunteja.

20088_12195.jpg

Lähiliikunta-alueita on alettu rakentaa Suomeen vasta vuosituhannen vaihteesta lähtien. Aiemmista hankkeista on saatu jo kokemuksia, joita on voitu hyödyntää Suvilahdessa. Ismo Myllyahon mukaan Suvilahti pystyykin nyt tarjoamaan uusissa lähiliikuntapaikoissaan aiempien hankkeiden hyviksi koettuja ominaisuuksia. – On esimerkiksi tärkeää, että liikuntapaikat ovat hyvin saavutettavissa. Suvilahdessa ne ovat aivan keskellä asuinaluetta, hän toteaa. Lähiliikunta-alueen tarkoitus onkin toimia myös ekologisesti, ettei asukkaiden tarvitse esimerkiksi matkata autolla muualle päästäkseen urheilemaan.

Vaasa haluaa tarjota asukkailleen parasta mahdollista asumista. Kaupungin edustajat ovat siis tyytyväisiä, että Suvilahteen ja asuntomessualueelle saatiin toteutettua onnistunut lähiliikuntahanke. Hallintojohtaja Veli-Matti Laitinen pitää erityisesti ministadionista, joka tarjoaa erinomaiset puitteet palloiluun. Lapsiperheitä palvelevat turvalliset leikkipaikat saavat myös häneltä kiitosta. – Koululiikuntaa pitäisi mielestäni lisätä. Olen iloinen, että lähiliikuntahanke edistää Vaasassa kaiken ikäisten terveysliikuntaa. Lähiliikunta-alueiden rakentaminen noudattaa pitkälti sananmukaisesti Vaasan kaupungin visiota: ’Kaupungissa on ihmisillä turvallinen elämä sekä laadukkaat palvelut puhtaassa, virikkeellisessä ja sosiaalista pääomaa kehittävässä ympäristössä’, kertoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Håkan Nordman.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82287.jpg
Juhannusruusu (Rosa Pimpinellifolia)
Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.
20208_66096.jpg
Kaunista pihaasi - istutuskausi jatkuu astiataimilla
Astiataimi on ruukussa tai pussissa kasvatettu taimi. Juuripaakku pysyy kasassa, kun astia poistetaan. Taimia ei yleensä tarvitse leikata, koska ne ovat jo hyvin haarottuneita. Istutusaika on koko sulan maan ajan, roudan sulamisesta maan jäätymiseen. Astiataimilla saat heti vihreää ja kukkivaa ilmettä pihaasi.
akkukäyttöinen sumutinpullo puutarhurin kädessä ja hän suihkuttaa marjapensasta
Sumuttimet siirtyivät nyt akkukaudelle
Sumuttimen käsittely saattaa käydä ranteiden ja sormin päälle. Kätevät akkusumuttimet ovat helppo ratkaisu käsien väsymiseen. Pienet sumupartikkelit leviävät hetkessä suurelle alueelle ilman jatkuvaa pumppaamista. Painat vain nappia.
20215_70869.jpg
Kun mieli halajaa vesille: tärkeää muistaa myös tänä juhannuksena
Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.
20099_18915.jpg
Kaalilla koreasti - uutta ja klassista
Jokaiseen vuodenaikaan kuuluu juuri sille tyypillinen keräkaalinsa. Löyhäkeräisten ja rapsahtavien varhais- ja kesäkaalien jälkeen nyt eletään makeiden syyskaalien kautta. Vain syksyllä saa litteitä, erityisesti kääryleisiin sopivia kaaleja. Myöhäissyksy erottuu hapankaalin valmistuksen kulta-aikana. Talviruokaan on tarjolla jälleen omanlaisensa, tiivisrakenteiset, jopa jalkapallon kokoiset kaalinkupunsa.Klassikoiksi on päätynyt iso joukko kaaliruokia: lammaskaali, kaalikeitto, kaalilaatikko, kaalikääryleet, kaalipiirakka, kaalisalaatti, hapankaali. Ammattikeittiöissä yhdeksi rakastetuimmista salaateista on osoittautunut coleslaw-salaatti. Tämän perinteikkään amerikkalaisen kaalisalaatin nimi tulee saksalaisilta siirtolaisilta, jotka toivat reseptinsä Keskilänteen. Saksankielen kohl tarkoittaa kaalia.Miten kaali muuntuu tähän päivään? Ihan ensiksi on opittava pois ylikypsentämisestä, jos mieli tarjota kaalia makunautintona. On tosin niitäkin, jotka pitävät nimenomaan kauan haudutetusta kaalista. Keitetyn kaalin haju puolestaan on helppo muuntaa ruokahalua herättäväksi lisäämällä keitinveteen tilkka viinietikkaa tai sitruunaa. Keittämisen alkuvaiheessa pidetään kansi pois kattilan päältä. Joskus voit kypsentää valkokaalin lohkot uunissa paahtaen. Sivele pinta ensin kevyesti öljyllä, mausta suolalla ja pippurilla ja valele päälle hunajaa.
202310_83201.jpg
Syysistutus-aika on käsillä
Kesän vaihtuessa alkusyksyyn alkavat kotipuutarhurit jo kääntämään ajatuksiaan kohti ensi kevättä ja tulevaa kasvukautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton