• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee näyttävä istutusryhmä syksyyn!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82878.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.

Näyttävä, mutta helposti toteutettava syksyinen istutusryhmä

AJATUS: Keskikesän ajan ovat tässä ryhmässä pääosissa ruukkukukat. Ruukkuja on oltava vähintään 2 kpl /elementti; halkaisijaltaan ja korkeudeltaan vähintään 50 cm. Ruukut sijoitetaan syyshortensioiden etupuolelle pensaiden väleihin; vaikkapa pihalaattojen päälle. Kun kesäkukat alkavat ilmojen viiletessä nuupahtamaan, niin tämän ryhmän monivuotiset kasvit heräävät loistoonsa!

Vaikeusaste: helppo

Koko: 1 m x 2,5m.
Suunnitelman mukaisia elementtejä voi laittaa vaikka useamman peräkkäin ja jatkaa esimerkiksi koko pääsisäänkäynnin tai pihatien pituudelta.

Paikka: aurinko/puolivarjo

Maaperä: hapan havumulta, kosteutta pitävä. Multasyvyys min. 0,5 metriä.

Kasvit: syyshortensia, pallohortensia, syysleimu, kuunlilja, syysmaksaruoho

Kevätsipulit: valkoinen narsissi, valkoinen papukaijatulppaani,lumikello. Suurissa ryhmissä tulppaanit istutetaan kuunliljojen taakse ja lumikellot kuunliljojen eteen; näin kuihtuvat lehdet jäävät kuunliljojen lehtien alle.

Kesäkukat: korkeisiin ruukkuihin aurinkoisen paikan kasveja, väreinä valkoisen ja punaisen eri sävyt. Painopiste volyymillä (runsaudella), koska monivuotiset kasvit eivät vielä ole parhaimmillaan.

Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)

Suunnitelman toteutuksessa voit käyttää luovuuttasi valitsemalla oman makusi mukaiset lajikkeet.

Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)
Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)

Syksyisen ryhmän hoito

Loppukesällä annettu syyslannoite auttaa kasvejasi kestämään talven ja lähtemään taas keväällä uuteen kasvuun. Syksyllä perennat leikataan alas ja kasvualusta siistitään. Keväällä istutusryhmää voi lannoittaa, mutta sitä ei kalkita (hortensat viihtyvät paremmin happamassa maassa). Keväällä myös syyshortensia leikataan, jolloin saadaan yksittäisistä kukinnoista kookkaampia.

VINKKI: Helppohoitoisuutta voidaan lisätä korvaamalla syyshortensia mustilanhortensialla, jota ei tarvitse leikata ollenkaan

Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)
Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät tietoa ja kuvia eri kasvilajeista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla voit jakaa tietojasi ja keskustella muiden puutarhaihmisten kanssa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202110_73151.jpg
Aina ei tee mieli päivällistä: Vinkit kalatapaksiin ja muihin pikkusuolaisiin
Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen, jos samat mausteet toistuvat kaikissa. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.
20236_78660.jpg
Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.
202010_67162.jpg
Taloyhtiön pihan kunnostaminen
Taloyhtiön piha-alue on olennainen, ensivaikutelmaa luova osa kiinteistöä. Pihan kunto ja toimivuus kertoo osaltaan talon asukkaiden arvostuksesta kiinteistöään kohtaan. Sillä on myös merkitystä turvallisuuden kohentamisessa ja asuntojen arvonnousussa. Pihan kunnostaminen ei lisää kohtuuttomasti taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän työtä, kun apuna käytetään ammattitaitoista pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa.
20236_82278.jpg
Esittelyssä kiinanruusu
Kiinanruusu on tuuhea, pensasmainen, puutuvarunkoinen kasvi, jolla on kookkaat kukat sekä kauniin vihreät lehdet. Tätä Etelä-Euroopassa yleistä puutarhakasvia on kasvatettu Suomessa huonekasvina jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Kiinanruususta tunnetaan yli 400 lajiketta.Hibiscus-sukuun kuuluu noin 200 lajia, joista monet ovat subtrooppisissa ja trooppisissa maissa yleisiä puutarhakasveja. Aurinkoa rakastavasta kiinanruusu on suosittu ruukku- ja ulkokasvi ympäri maailmaa upeiden kukkiensa ansiosta.
20236_82346.jpg
Siistit ja ekologiset kuivakäymälät
Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.
20227_78230.jpg
Tietoa kotipuutarhurin turvaksi
Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton