• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uutta ilmettä pihaan puutuotteilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20084_10506.jpg

Olet varmaan silloin tällöin pysähtynyt katselemaan pihaasi. Olisiko tänä kesänä aika toteuttaa suunnitelmia ja haaveita? Rakennatpa sitten uutta tai korjaat vanhaa, Finnforestin laajasta piharakentamisen tuoteperheestä löytyy monenlaisia ratkaisuja omatoimirakentajalle.

Suunnittele uusi, viihtyisä pihasi huolella ja käytä rohkeasti mielikuvitusta piharakenteiden suunnittelussa! Hauskinta puutarhasuunnitelmassa on se, että saa ideoita yksilöllisiä ratkaisuja – muotoja, materiaaleja, eri korkuisia rakennelmia – juuri sopivaa omaan puutarhaan.

20084_10507.jpg

Puiset piha- ja puutarharakenteet joutuvat alttiiksi ilmankosteudelle, vesisateelle, auringon ultraviolettisäteilylle ja tuulelle sekä tekemisiin perustuksissa maan ja betonin kanssa. Laadukkaan ja pitkäikäisen lopputuloksen aikaansaamiseksi on käytettävien puurakennusmateriaalien käsittelyllä iso merkitys. Piha- ja puutarharakentamisessa voidaan käyttää seuraavia kotimaisia materiaalivaihtoehtoja:

  • Pintakäsitelty saha- ja höylätavara
  • Painekyllästetty puu
  • Lämpöpuu
  • Vaneri
  • Painekyllästetty liimapuu
  • Kyllästetty Kerto-Q
20084_10509.jpg
20084_10511.jpg

Oikea puu oikeaan paikkaan

Oikein pintakäsiteltynä puutavara soveltuu hyvin piha- ja puutarharakentamiseen etenkin katetuissa olosuhteissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät kuivumaan esteettä (esim. aitalaudoitus). Puutavaran pintakäsittely sellaisenaan on lyhytkestoinen suoja lahoa vastaan, kun taas painekyllästetty ja lämpökäsitelty puutavara kestävät lahoa pidempään. Piharakenteissa käsittelemätön puu on aina irrotettava maakosketuksesta esimerkiksi teräsjaloin.

Lisätietoa puutuotteista...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_78923.jpg
Valitse oikea multa huonekasveille
Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen. Esimerkiksi Biolanin tuotevalikoimassa on erilaisia multia, joilla varmistetaan huonekasvien menestyminen.
20091_14812.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, syksyllä siistitään mm. perennamaat ja talvella tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa ja keväällä otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan omenapuun vesiversot…Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan n. 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
202010_67162.jpg
Taloyhtiön pihan kunnostaminen
Taloyhtiön piha-alue on olennainen, ensivaikutelmaa luova osa kiinteistöä. Pihan kunto ja toimivuus kertoo osaltaan talon asukkaiden arvostuksesta kiinteistöään kohtaan. Sillä on myös merkitystä turvallisuuden kohentamisessa ja asuntojen arvonnousussa. Pihan kunnostaminen ei lisää kohtuuttomasti taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän työtä, kun apuna käytetään ammattitaitoista pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa.
200911_19420.jpg
Keskustelupalstan ohjeet
Mistä voin muokata omaa profiiliani?Paina välilehteä "Keskustelut" ja klikkaa ylärivin linkkiä "oma profiili". Näet myös foorumilla aina omien viestiesi kohdalla pikalinkin omaan profiiliin. Muut eivät näe sitä sinun kohdallasi, vaan aina vain omalla kohdallaan. Oma profiili -pikalinkkiä ei voi itse poistaa.
20237_23127.jpg
Puutarhakompostori on puutarhurin aarrearkku
Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.
20238_82853.jpg
Kukkasipulit ovat oiva puutarhan perusta kaikkina vuodenaikoina
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton