• Etusivu
  • Hoitotyöt

Sipulikukkia nurmikolle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20065_125.jpg

lumikello

Vanhaa nurmikkoa voidaan piristää kukilla. Puiden varjossa harventunut nurmikko on otollista kasvualustaa helposti leviäville sipulikasveille. Varjoisassa paikassa sipulikasvit kukkivat pidempään. Varjossa viihtyviä aluevaltaajia ovat mm. idänsinililja (Scilla siberica) ja espanjansinililja (Hyacinthoides hispanica) sähkönsinisine kukintoineen sekä valkoiset lumikello (Galanthus nivalis) ja kevätlumipisara eli kevätkello (Leucojum vernum).

lehtolaukka
lehtolaukka

Hieman valoisammalla kasvupaikalla viihtyvät lehtolaukka (Allium oreophilum), keltalaukka (Allium moly), posliinihyasintti (Puschkinia libanotica) sekä kevättähdet (Chinodoxa). Sekä auringossa että puolivarjossa viihtyvät helmililjat (Muscari) kukkivat valkoisina tai sinisinä kukkamattoina nurmella.

Lue lisää kukkasipuleista

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71320.jpg
Boheemit puutarhat ovat monimuotoisia ja helppohoitoisia
Puutarhaharrastuksen merkitys on korostunut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Harrastus tuo mielekästä tekemistä, minkä lisäksi se on luonut myös turvaa ja vakautta arkeen. Puutarhan luonnonmukaisuus on alkanut kiinnostamaan ja se onkin noussut yhä tärkeämmäksi puutarhaideologiaksi, kerrotaan Puutarhaliiton tiedotteessa.Yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Voikukkien annetaan kukkia eikä rikkaruohoja myrkytetä kulkuväyliltä. Sen sijaan lisätään luonnon biodiversiteettiä ja valitaan puutarhaan tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.Myös Lohjan asuntomessuilla päästiin ihailemaan boheemia puutarhaa. Kuvia kohteesta löydät artikkelin lopusta.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
20221_76597.jpg
15 kysymystä ja vastausta bokashoinnista
Bokashi on helppo ja nopea tapa tehdä ravinteikasta multaa sekä nestemäistä lannoitetta kaikista keittiön biojätteistä. Bokashi on lyhyesti sanottuna jätteiden hapattamista Bokashi-rouheen tai mikrobiliuoksen avulla hapettomassa tilassa. Bokashointi herättää kuitenkin paljon kysymyksiä, joihin vastaamme nyt.
Joen yli menee valkoinen silta
Kasveja veden äärelle
Isompaan altaaseen voi suoraan veteen istuttaa erilaisia vesikasveja. Kasvikorit ovat mainio apu näiden kasvien istuttamisessa. Korin pinta kannattaa peittää allassubstraatilla. Se estää kasvualustaa liukenemasta allasveteen ja toimii biologisena suodattimena. Vesikasvit huolehtivat mm. elintärkeän hapen tuottamisesta altaaseen. Kasveilla ei kuitenkaan saa peittää koko altaan pintaa: vain noin 30 % voi olla peitossa, jotta auringon valo pääsee valaisemaan pohjaa.Vesirajassa menestyvät kasvit, joiden juuret viihtyvät vedessä. Altaan reunalla, kuivalla maalla, viihtyvät mitä erilaisemmat kasvit; kauniista kasveista on lähes runsaudenpulaa. Aivan altaan reunalle ei kannata istuttaa kasveja, jotka pudottelevat runsaasti lehtiä ja roskaavat altaan.
20237_82631.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta-aika? Asiantuntija vastaa
Mikä aika tai missä vaiheessa pihlajanmarjakoi olisi torjuttava omenapuissa?
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton