TAKAISIN

Kukkien kerääminen ja kuivaus

Päivitetty: 30.6.2022
Leikkoruusuja tulee kuivattua ja säilytettyä ilman sen kummempia pohdiskeluita, mutta kuivattaviksi sopivia kukkia kasvaa myös luonnossa ja kukkapenkeissä. Kuivakukiksi kelpaavat luonnonkasvit siinä kuin kuivaamistarkoitukseen kasvatetut kasvitkin. Kuivattuja kukkia voi käyttää koristeena sellaisenaan muistona menneestä tai kertomassa kuluneesta kesästä - tai niitä voi käyttää vaikkapa askartelumateriaalina.
Kun kerätään luonnonkasveja, niin harvinaiset ja rauhoitetut kasvit on luonnollisesti jätettävä rauhaan.Kun kerätään luonnonkasveja, niin harvinaiset ja rauhoitetut kasvit on luonnollisesti jätettävä rauhaan.

Kukkien kerääjän muistilista

Omasta pihastaan voi kuivata ja kerätä mitä haluaa. Jos taas keräilee varpuja, oksia, sammalta tai vaikkapa jäkälää, niin siihen on aina kysyttävä lupa maanomistajalta.

Kuivakukat leikataan aina saksilla tai sekatööreillä poikki halutusta kohdasta. Jos kukka on sellainen, että se tekee uudet kukat päävarren lehtihangoista, niin kasvia ei saa katkaista maanpinnasta. Jos sen tekee, niin kasvi ei enää haaraudu eikä uusia kukkia tule (ruiskaunokki, oppineidenkukka, olkikukka). Kukka, joka puolestaan tuottaa uusia kukkia lehtiruusukkeen keskeltä, voidaan leikata aivan maanpinnasta ja lisää kukkia kasvaa vierestä (heinät, viuhkot, punatähkä).

Kerättäessä kukan kukkiminen on oltava aivan alkuvaiheessa; näin kukat eivät varise ja sillä on myös varaa aueta (kukka jatkaa kehittymistään vielä kuivatuksen aikana). Kuivaustavasta riippuen jätetään vartta kasviin.
Kuivattavia kasveja kerättäessä ilman on oltava kuiva ja mielellään tuulinen. Näin kuivattava kasvi on ulkoisesti kuiva ja homeongelmilta vältytään. Jos kuivaus suoritetaan hiekassa, kasvit kerätään aamulla tai illalla.Kuivattavia kasveja kerättäessä ilman on oltava kuiva ja mielellään tuulinen. Näin kuivattava kasvi on ulkoisesti kuiva ja homeongelmilta vältytään. Jos kuivaus suoritetaan hiekassa, kasvit kerätään aamulla tai illalla.

Kuivaamistavat

Kukkien kuivaaminen ilmassa:

Parhaan kuivaustuloksen saa, kun kukat pystyy kuivattamaan niin nopeasti kuin mahdollista. Silloin ei myöskään ehdi syntymään hometta kasveihin. Kuivatus on tehtävä kuivassa tilassa, johon kosteus ei pääse. Asuinhuoneessakin voi kuivattaa kukkia, mutta oivallisia paikkoja kuivatukseen ovat pannuhuoneet, joissa lämpötila on +37ºC tienoilla. Kukkien värit säilyvät parhaiten, kun ne kuivataan pimeässä tai hämärässä. Auringonvalo haalistaa värit. Kuivatukseen kannattaa varata aikaa tarpeeksi, sillä kukkien kuivuminen voi kestää parikin viikkoa.

Kasvien kuivatus käy näppärästi, kun viritetään ensin naru huonetilan poikki tai lyödään nauloja seiniin sopivin välein. Kuivakukkakimput sidotaan kumilenkeillä. Kaksi kuivattavaa kimppua yhdistetään narulla kumilenkeistä ja laitetaan kimput roikkumaan alaspäin narulle niin, että kimput ovat molemmin puolin narua. Yhteen kuivattavaan kimppuun ei kannata laittaa hirvittävän montaa vartta. Jos kuivattavana on esimerkiksi iso kukka, kuten auringonkukka, riittää yksi/kimppu. Pienempiä kukkia voi laittaa viidestä kymmeneen kappaletta yhteen kimppuun.
On myös kukkia, jotka voidaan kuivata vedettömässä maljakossa pystyasennossa. Varo kuitenkin laittamasta kuivattavia kasveja maljakkoon liian tiiviisti, etteivät varret homehdu. Maljakossa kuivattavia ovat esimerkiksi viuhkot, ohdakkeet sekä sinipiikkiputki.On myös kukkia, jotka voidaan kuivata vedettömässä maljakossa pystyasennossa. Varo kuitenkin laittamasta kuivattavia kasveja maljakkoon liian tiiviisti, etteivät varret homehdu. Maljakossa kuivattavia ovat esimerkiksi viuhkot, ohdakkeet sekä sinipiikkiputki.

Kukkien kuivatus hiekassa:

Yleensä kuivataan vain kukat, ei varsia, tällä tyylillä kuivattaessa. Käytettävä hiekka on hiekkapuhallukseen tarkoitettua hiekkaa. Jos hiekka on kosteaa, se kuivatetaan ensin. Karkeampilaatuisesta hiekasta kuivattaviin kasveihin ei jää pölyä. Hiekka kaadetaan kaukaloon tai laatikkoon, laitetaan kukat hiekkaan ja peitetään hiekalla. Kukat saavat olla kuivatuslaatikossa parisen viikkoa. Sen jälkeen kukat kaivetaan esiin ja puhdistetaan siveltimellä.

Kukkien kuivatus silikageelillä:

Tapahtuu kuten edellä kerrottu hiekassa kuivaaminen. Jos geeli on kosteaa, se tulee kuivata ennen käyttöönottoa.

Kukkien kuivaaminen painon alla:

Oletko koskaan kerännyt koulua varten herbaariota, kasviota? Samalla tavalla voit kuivata monia eri kasveja käytettäväksi esimerkiksi kortteihin tai vaikka tauluihin. Esimerkiksi syysvärityksessä oleva aronian oksa lehtineen näyttää upealta lasin alle laitettuna - tai orvokin kuivatut kukat kortissa kontaktimuovilla suojattuna. Kuivaamiseen voit käyttää ihan sanomalehtipaperia ja painoksi kasata vaikka kirjoja.

Entäs kukkien värit kuivattaessa?

Värien säilymistä voidaan edistää glyseriinivedellä ja hiuslakalla. Glyseriinivesi imeytetään varsiin. Vesi koostuu yhdestä osasta glyseriiniä ja kolmesta osasta vettä. Noin viikon ajan pidetään punaisia ja keltaisia oksia vedessä. Hiuslakalla säilötään marjoja, kanervaa sekä osmankäämiä. Värit säilyvät pitempään ja ovat pinnoiltaan kiiltävät.

Mitkä kukat sopivat kuivattaviksi?

Kuivattaviksi soveltuvat esimerkiksi päivänkakkara, huopaohdake, ruususuoho, maitohorsma, kanerva, siankärsämö, kannusruoho, seittitakiainen, pietaryrtti, kultapiisku, hevonhierakka, mustikan ja puolukan varvut, männyn kävyt, sammal, jäkälä, viljat, ikiviuhko, olkikukka, yrtit, auringonkukka, iäisyydenkukka, jänönputki, unikon siemenet, pellava, neidonkukan siemenet, helminukkajäkkärä, siperianampiaisyrtti ja humalan kävyt.
Kaikkia kasveja kannattaa yrittää kuivata - ja kokeilla eri kuivaustapoja!

Kaipaatko kasveista lisää tietoa? Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 kasvilajista ja -lajikkeesta. Tutustu Kasvikortistoon!
Perinteinen kuivakukkaseppele on näyttävä koriste

Perinteinen kuivakukkaseppele on näyttävä koriste
Kukista saa ihania huonetuoksujaKukista saa ihania huonetuoksuja
Kuivakukka-asetelmissa vain mielikuvitus on rajanaKuivakukka-asetelmissa vain mielikuvitus on rajana