• Etusivu
  • Rakentaminen

Kaiverra halloween-kurpitsa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.10.2023
202310_72871.jpg

Millainen irvistys sinun kurpitsallasi on? (Kuva: Pixabay)

Kurpitsan kaivertaminen on hauskaa puuhaa. Siinä voi päästää oman mielikuvituksensa ja luovuutensa valloilleen. Haluatko kaivertaan perinteisen irvinaaman vai seikkaileeko sinun kurpitsassasi kissa kuutamolla? Mikä parasta, tässä taiteilussa ei mene mikään hukkaan, sillä kurpitsan sisälmyksen voi käyttää vaikka piirakkaan. Siemenistä voi puolestaan tehdä kotitekoisia snacksejä, jotka maustetaan oman mielen mukaan.

Muistathan olla varovainen veitsen kanssa!

Kaiverrusohje

  1. Leikkaa kurpitsan kansi pois varovasti. Tämä työvaihe kaipaa voimaa, joten valitse tukeva veitsi, jonka varsi ei luista käsissäsi.
  2. Koverra kurpitsa ontoksi lusikan avulla. Kurpitsan kovertamiseen on olemassa myös omia työkaluja, mutta peruspuukoilla sekä lusikalla pääset pitkälle.
  3. Luonnostele tussilla kasvonpiirteet kurpitsaan. Vesiliukoinen tussi lähtee helposti pois kostealla sienellä pyyhkimällä.
  4. Lopuksi vain pieni tuikku sisään ja kurpitsa hämärään huoneeseen tai kuistille näkyvälle paikalle luomaan tunnelmaa – huomioi paloturvallisuus. Voit myös käyttää paristokäyttöisiä valoja, jotka ovat turvallinen ratkaisu lapsi- ja lemmikkitalouksissa. Muistathan, että et saa jättää kynttilää valvomatta ja aseta kynttilällä varustettu kurpitsa turvalliseen paikkaan, josta liekki ei pääse missään yhteyksissä leviämään ympäristöön.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Muutama pieni vinkki!

  • Kaipaatko ideoita kaiverrettavaksi kuvaksi? – Seikkaile kuvapalveluissa tai hae hakusanalla Halloween – saat aimo määrän hienoja kurpitsaan koverrettuja taideteoksia inspiraatioksesi.
  • Kurpitsan säilyvyyttä parantaa sen sisäpinnan huuhtominen etikalla.
  • Viileässä kurpitsa säilyy parhaiten.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Kurpitsasta voi loihtia kaikenlaisia herkkuja, nappaa ohjeet talteen:

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77679.jpg
Saako tuijat vielä pelastettua? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20091_14812.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, syksyllä siistitään mm. perennamaat ja talvella tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa ja keväällä otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan omenapuun vesiversot…Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan n. 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20227_78206.jpg
Viherpeukalon kevättöitä
SisätyötViherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.
20228_79297.jpg
Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa
Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton