• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja: hyödynnä koko kurpitsa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.10.2023
202310_73239.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja, joista voi hyödyntää sekä kuoret että sisuksen.

Halloween-symbolina tunnetuksi tullut kurpitsalyhty on rantautunut meille Amerikasta. Kotoiseen kekrijuhlaankin siitä voi kehitellä näyttävän koristeen. Ovathan kurpitsat jo itsessäänkin hauskan piristäviä koristeita.

Valitse kurpitsa tarpeen mukaan

Jättikurpitsa on talvikurpitsoista tunnetuin. Siitä koverretaan perinteisesti näyttävät halloween-lyhdyt. Jättikurpitsan maku on mieto, joten sen seuraan sopivat monet mausteet.

Myskikurpitsan hedelmäliha on kirkkaan oranssi ja maku aavistuksen pähkinäinen. Myskikurpitsa on makeampi kuin muut talvikurpitsat.

Hokkaidokurpitsa on yksi parhaimmista kurpitsoista ruoanvalmistuksessa. Sen hedelmäliha ei vetisty kypsennettäessä ja maku on herkullisen täyteläinen ja makeahko.

Spagettikurpitsan maku on mieto, mutta suosion syynä lienee sen hauska rakenne. Kypsennettynä hedelmäliha muuttuu nauhamaiseksi ja muistuttaa spagettia, mistä sen nimikin juontuu.

– Koristekurpitsat eivät ole syötäviä, mutta syötäviä kurpitsoja voi hyvin käyttää myös koristeina, Maa- ja kotitalousnaisten Länsi-Suomen ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä vinkkaa.

Kun syötävän jättikurpitsan on kovertanut lyhdyksi tai muuksi koristeeksi, kannattaa sisuksen hedelmäliha käyttää ruoanlaittoon. Kurpitsa taipuu moneksi herkuksi: hilloksi, keitoksi, suolaisiin tai makeisiin piirakoihin, kakkuihin tai vaikka tortillan täytteeksi. Henna Kyyrä suosittelee kokeilemaan sitä raastettuna esimerkiksi vohvelitaikinaan.

Ohje

Ohje

Vinkki:
Kurpitsan sisällä olevia siemeniä ei kannata heittää hukkaan. Ne voi paahtaa uunissa tai paistinpannulla ja käyttää sitten salaateissa, kakkujen tai leipien pinnalla tai sellaisenaan naposteltavana. Ennen paahtamista siemenet huuhdellaan ja niiden annetaan kuivahtaa hetki talouspaperin päällä.

Sitruunainen kurpitsahillo (M, G, V)

1,2 kg talvikurpitsaa

0,5 dl vettä

1,5 dl sitruunamehua

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

0,5 rkl rouhittua kardemummaa

1 vaniljatanko

500 g hillosokeria

1 rkl raastettua sitruunankuorta

1 rkl sitruunahappoa

Kurpitsahillo (kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka)
Kurpitsahillo (kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka)

Valmistusohje

  1. Paloittele kurpitsa, kuori palat ja poista siemenet.
  2. Laita kurpitsaliha (1 kg) kattilaan. Lisää sekaan vesi, sitruunamehu, inkivääri, kardemumma ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat täysin pehmeitä.
  3. Poista vaniljatanko ja soseuta seos. Lisää soseeseen hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita hilloon sitruunahappo.
  4. Jaa kurpitsahillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Desinfioi kannet kiehuvassa vedessä ja sulje purkit. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä.

Skonssit

12 kpl

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

½ tl suolaa

1 rkl sokeria

1,5 dl piimää

75 g voita

Valmistusohje:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää neste sekä pehmeä voi. Sekoita ainekset vain hyvin sekaisin, älä vaivaa.
  3. Ripottele hieman jauhoja pöydälle ja taputtele taikinasta 2–3 cm:n paksuinen levy. Ota pyöreällä muotilla taikinasta paloja tai leikkaa taikina kolmionmuotoisiksi paloiksi. Nosta skonssit uunipellille. Kypsennä uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes skonssit ovat kullanruskeita.

Kurpitsakakku

200 g talvikurpitsaa (esimerkiksi jätti-, myski- tai hokkaidokurpitsa)

200 g voita

1 dl (noin 50 g) pekaanipähkinöitä

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl fariinisokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

Kostutukseen omenatäysmehua

Kuorrutus

400 g tuorejuustoa

50 g pehmeää voita

4 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tl luomusitruunan raastettua kuorta

tilkka sitruunamehua

(Pinnalle pekaanipähkinöitä ja kurpitsansiemeniä)

Kurpitsakakku (kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka)
Kurpitsakakku (kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka)

Valmistusohje

  1. Halkaise kurpitsat, poista siemenet ja paahda kurpitsaa 200-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Koverra hedelmäliha kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Voitele ja jauhota (tasapohjainen) kakkuvuoka (halkaisija noin 24 cm).
  2. Sulata voi ja rouhi pähkinät.
  3. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Lisää pähkinät ja kurpitsasose.
  4. Kaada taikina kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä tikulla koetettaessa kypsältä. Anna kakun jäähtyä hetki, pistele sinne tänne reikiä bambutikulla ja kostuta kakku omenamehulla. Peitä foliolla ja anna vetäytyä pari tuntia.
  5. Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sokerit ja mausta sitruunalla. Levitä kuorrutus kakun päälle. Halutessasi voit halkaista kakun ja levittää puolet kuorrutusseoksesta kakun väliin.
  6. Koristele kakku halutessasi pekaanipähkinöillä ja kurpitsansiemenillä.

Nyhtökurpitsatortillat (6 annosta (M, V))

Nyhtökurpitsa

1 (noin 1 kg) myskikurpitsa

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

(1 tl savupaprikajauhetta)

Tortillat

9 dl vehnäjauhoja

1,5 tl suolaa

1 dl öljyä

4 dl vettä

Lisäksi

rapeaa salaatti

tuoretta kurkkua

tomaatteja

punasipulia

(majoneesia tai hampurilaiskastiketta)
(valmista BBQ-kastiketta)

Nyhtökurpitsa (kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka)
Nyhtökurpitsa (kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka)

Valmistusohje

  1. Valmista ensin nyhtökurpitsa. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmat. Nosta kurpitsanpuolikkaat uunivuokaan.
  2. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita öljyn ja mausteiden kanssa kulhossa. Levitä seos kurpitsoille.
  3. Paahda 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmennyt.
  4. Valmista kurpitsan kypsyessä tortillat. Mittaa kaikki tortilla-ainekset kulhoon. Sekoita ja vaivaa pari minuuttia.
  5. Kun taikina on kimmoisaa, kumoa se pöydälle ja jaa kuuteen osaan. Pyörittele palloiksi ja kauli pyöreiksi ohuiksi levyiksi. Käytä tarvittaessa apuna hieman jauhoja.
  6. Paista tortillat ilman rasvaa paistinpannulla molemmilta puolilta. Tortillojen pintaan saa tulla ruskeita pilkkuja.
  7. Kun kurpitsa on kypsää, nosta vuoka uunista. Nyhdä kurpitsaliha pois kuorista tarjolle esimerkiksi kahden haarukan avulla. Mausta halutessasi valmiilla bbq-kastikkeella.
  8. Tarjoa nyhtökurpitsa tortillalettujen kanssa pulled porkin tapaan. Laita tarjolle lisäkkeeksi ainakin suikaloitua salaattia ja tuoretta kurkkua, kuutioituja tomaatteja, sipulirenkaita sekä majoneesia.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n tiedote 06.10.2021

Kasvillisuus
hyötykasvit
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
202310_83277.jpg
Pihasuunnitelman hinta
Pihasuunnitelman voi tehdä itse, mutta useat valitsevat pihasuunnittelun ammattilaisen auttamaan mieleisen pihan suunnittelussa. Suunnitelmaa tarvitaan riippumatta siitä, rakennetaanko piha omin voimin vai teetetäänkö työt viherrakentajalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton