TAKAISIN

Kierrätäthän paristot?

Päivitetty: 29.11.2022
Monet kodin pienet laitteet, kuten kaukosäätimet, viihde-elektroniikka ja taskulamput toimivat paristoilla. Unohtaa ei tietenkään voida myöskään useita lasten leluja, jotka toimiakseen saattavat tarvita isommankin kasan paristoja. – Jopa autonavaimet pitävät sisällään niin kutsutun nappipariston. Laitteissa tavallisimmin käytettyjä ovat AA- sekä AAA-alkaliparistot, joita tarvitaan useimmin yhdestä kuuteen kappaletta. Nykyisin löytyy myös litiumakkuja esimerkiksi lapsille suunnatuista tableteista. Paristoja sekä akkuja kuuluu arkeemme siis yllättävän paljon!

Pariston kuluessa tyhjäksi, miten toimit?
Pyöriikö laatikon pohjalla kasa paristoja, joista ei oikein tiedä, onko niissä virtaa jäljellä vai ei?

Tyhjäksi tulleet paristot sekä virtaa vastaanottamattomat akut kannattaa ehdottomasti kierrättää, tässä neuvoja miten.
Muista kierrättää paristot asianmukaisesti. Kuva: Adobe StockMuista kierrättää paristot asianmukaisesti. Kuva: Adobe Stock

Käsittely ja säilytys

Tiesitkö, että laitteista irroitetut litiumparistot sekä -akut saattavat kotona aiheuttaa oikosulku- tai tulipalovaaran? Siksi niiden oikeaoppinen käsittely ja säilyttäminen on tärkeää. Valitettavasti vain uusien lelujen ilmestyessä vanhat paristoilla toimivat lelut jäävät helposti nurkkiin tai lelulaatikoiden pohjalle. Hyvin usein leluihin unohtuvat myös paristot...

Jotta turhalta tulipaloriskiltä vältyttäisiin, tulisi kaikkien litiumparistojen ja -akkujen virtanavat teipata niiden laitteesta pois ottamisen tai käytöstä kokonaan poistamisen jälkeen.


Mistä litiumakun sitten tunnistaa?
Litiumakuissa sekä –paristoissa on Li-alkuinen merkintä. Varmuuden maksimoimiseksi voi toki kaikkien paristojen ja akkujen virtanavat teipata.

VINKKI: Käytetyille akuille ja pattereille kannattaa kotona varata oma keräysastiasa – näin niiden kierrättäminen tulee osaksi arkea ja kaikki talouden jäsenetkin tietävät, mihin käytöstä poistamansa akut ja patterit laittaa.
Käytetyt paristot voi viedä vaikka lähikaupan keräyspisteeseen. (Kuva: Pixabay)Käytetyt paristot voi viedä vaikka lähikaupan keräyspisteeseen. (Kuva: Pixabay)

Kierrätys

Paristojen, niin alkaliparistojen kuin litiumparistojenkin ja -akkujen kierrätys on tehty kuluttajalle helpoksi. Paristot sekä akut tulisi toimittaa puna-mustaan keräyslaatikkoon. Tällaisia keräyslaatikoita löytyy useimmista myymälöistä. Mikäli keräyslaatikkoa ei ole näkyvillä, ottaa henkilökunta paristot vastaan. Kierrätykseen laitetuista paristoista pystytään uusiokäyttämään raaka-aineita sekä samalla estämään esimerkiksi haitallisten aineiden, kuten elohopea, lyijy ja kadmiumin, pääsy luontoon.

Mitä siis tulisi muistaa?

  • Kierrätä. Paristojen keräyspisteitä löytyy kaikista paristoja sekä akkuja myyvistä liikkeistä ja kioskeista. Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen!
  • Tulipaloriski. Muista suojata litiumakkujen sekä –paristojen virtanavat. Tunnistat ne Li-alkuisesta merkinnästä.
  • Paristot vuotavat. Mikäli paristot ovat päässeet vuotamaan, pakkaa ne muovipussiin. Näin vältät vaarallisten aineiden joutumisen ihollesi eikä keräyslaatikko vahingoitu.
  • Vain kannettavat paristot ja akut. Puna-mustiin keräyslaatikoihin on tarkoitettu ainoastaan tyypillisesti rannekelloissa, leluissa, taskulampuissa, matkapuhelimissa ynnä muissa sellaisissa käytetyt akut ja paristot.
  • Akku tai paristo on tyhjä. Keräyspisteisiin tulisi palauttaa vain sellaisia paristoja sekä akkuja, joiden varaus on loppuun käytetty. Oikosulkujen estämiseksi voi paristojen ja akkujen virtanavat piilottaa teippaamalla.
HUOMIO! Pidäthän paristot lasten ulottumattomissa!
Miten joulunajan jätteet tulee kierrättää?Miten joulunajan jätteet tulee kierrättää?