• Etusivu
  • Rakentaminen

Kierrätäthän paristot? Pariston kuluessa tyhjäksi, miten toimit?

Tiina Painokallio
Päivitetty 12.06.2025
202211_80315.jpg

Muista kierrättää paristot asianmukaisesti. Pyöriikö laatikon pohjalla kasa paristoja, joista ei oikein tiedä, onko niissä virtaa jäljellä vai ei? (Kuva: Adobe Stock)

Monet kodin pienet laitteet, kuten kaukosäätimet, viihde-elektroniikka ja taskulamput toimivat paristoilla. Unohtaa ei tietenkään voida myöskään useita lasten leluja, jotka toimiakseen saattavat tarvita isommankin kasan paristoja. – Jopa autonavaimet pitävät sisällään niin kutsutun nappipariston. Laitteissa tavallisimmin käytettyjä ovat AA- sekä AAA-alkaliparistot, joita tarvitaan useimmin yhdestä kuuteen kappaletta.

Nykyisin löytyy myös litiumakkuja esimerkiksi lapsille suunnatuista tableteista. Paristoja sekä akkuja kuuluu arkeemme siis yllättävän paljon!

Tyhjäksi tulleet paristot sekä virtaa vastaanottamattomat akut kannattaa ehdottomasti kierrättää, tässä neuvoja miten.

Käsittely ja säilytys

Tiesitkö, että laitteista irroitetut litiumparistot sekä -akut saattavat kotona aiheuttaa oikosulku- tai tulipalovaaran? Siksi niiden oikeaoppinen käsittely ja säilyttäminen on tärkeää. Valitettavasti vain uusien lelujen ilmestyessä vanhat paristoilla toimivat lelut jäävät helposti nurkkiin tai lelulaatikoiden pohjalle. Hyvin usein leluihin unohtuvat myös paristot...

Jotta turhalta tulipaloriskiltä vältyttäisiin, tulisi kaikkien litiumparistojen ja -akkujen virtanavat teipata niiden laitteesta pois ottamisen tai käytöstä kokonaan poistamisen jälkeen.

Mistä litiumakun sitten tunnistaa?

Litiumakuissa sekä –paristoissa on Li-alkuinen merkintä. Varmuuden maksimoimiseksi voi toki kaikkien paristojen ja akkujen virtanavat teipata.

VINKKI: Käytetyille akuille ja pattereille kannattaa kotona varata oma keräysastiassa – näin niiden kierrättäminen tulee osaksi arkea ja kaikki talouden jäsenetkin tietävät, mihin käytöstä poistamansa akut ja patterit laittaa.

<p data-block-key="g2r2n">Käytetyt paristot voi viedä vaikka lähikaupan keräyspisteeseen. (Kuva: Pixabay)</p>
Käytetyt paristot voi viedä vaikka lähikaupan keräyspisteeseen. (Kuva: Pixabay)

Kierrätys

Paristojen, niin alkaliparistojen kuin litiumparistojenkin ja -akkujen kierrätys on tehty kuluttajalle helpoksi. Paristot sekä akut tulisi toimittaa puna-mustaan keräyslaatikkoon. Tällaisia keräyslaatikoita löytyy useimmista myymälöistä. Mikäli keräyslaatikkoa ei ole näkyvillä, ottaa henkilökunta paristot vastaan. Kierrätykseen laitetuista paristoista pystytään uusiokäyttämään raaka-aineita sekä samalla estämään esimerkiksi haitallisten aineiden, kuten elohopea, lyijy ja kadmiumin, pääsy luontoon.

Ohje

Ohje

Mitä siis tulisi muistaa?

  • Kierrätä. Paristojen keräyspisteitä löytyy kaikista paristoja sekä akkuja myyvistä liikkeistä ja kioskeista. Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen!
  • Tulipaloriski. Muista suojata litiumakkujen sekä –paristojen virtanavat. Tunnistat ne Li-alkuisesta merkinnästä.
  • Paristot vuotavat. Mikäli paristot ovat päässeet vuotamaan, pakkaa ne muovipussiin. Näin vältät vaarallisten aineiden joutumisen ihollesi eikä keräyslaatikko vahingoitu.
  • Vain kannettavat paristot ja akut. Puna-mustiin keräyslaatikoihin on tarkoitettu ainoastaan tyypillisesti rannekelloissa, leluissa, taskulampuissa, matkapuhelimissa ynnä muissa sellaisissa käytetyt akut ja paristot.
  • Akku tai paristo on tyhjä. Keräyspisteisiin tulisi palauttaa vain sellaisia paristoja sekä akkuja, joiden varaus on loppuun käytetty. Oikosulkujen estämiseksi voi paristojen ja akkujen virtanavat piilottaa teippaamalla.

HUOMIO! Pidäthän paristot lasten ulottumattomissa!

Rakentaminen
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Räiskettä hinnalla millä hyvänsä? Ilotulitteiden todellinen ympäristövaikutus
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
20214_58755.jpg
Perinneperennat tuovat mieleen mummolan
Suomalaisiksi maatiaisperennoiksi kutsutaan sellaisten monivuotisten, ruohovartisten kasvien vanhoja kantoja, joita on kasvatettu meillä kymmenien, jopa satojen vuosien ajan. Osa on aivan puhtaita luonnonkasveja, jotka ovat peräisin mm. Siperiasta ja Pohjois-Amerikasta, ja osa jo varhain jalostettuja lajikkeita. Kukkien koko tai värit eivät ehkä ole niin upeita kuin jalostetuilla lajikkeilla, mutta muut avut, esimerkiksi kukan herkkyys, kukinnan runsaus ja hoidon vaivattomuus ovat sitäkin paremmat.Ensimmäisenä ne ovat löytäneet tiensä pappiloihin, sotilaiden virka-asuntojen ja kartanoiden maille 1800-luvulla. Muun muassa kuolanpioni, päivänlilja, ukonhattu, ruskolilja ja idänunikko ovat kaunistaneet pihoja jo satoja vuosia.
202311_83297.jpg
Puut puutarhassa: Puu tuo pihalle ryhtiä – ja muistoja
Kasvaako jossain puu, jonka isoisäsi istutti? Tai saitko itse syntymälahjaksesi pihapuun? Oletteko seuranneet näiden puiden kasvua ja komistumista vuodesta toiseen – tai murehtineet sen hyvinvoinnin puolesta? Puut ovat pihan komistuksia, näyttäviä ja pitkäikäisiä. Niiden valintaan ja taimien istuttamiseen kannattaakin paneutua huolella.
202211_80061.jpg
Mikä pensas tämä on? Asiantuntija vastaa
Naapurilla kasvaa tämä ihanasti kukkiva, noin 2 metriä korkea ja leveä pensas. Hän ei muista nähneensä siinä marjoja, tai sitten ne ovat niin pieniä. Tuoksusta emme tiedä – hajuaisti mennyttä...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton