• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvien siemeniä – vaikka lahjaksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2023
20239_7649.jpg

(Kuva: Floradania)

Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.

Helppoja huonekasveja

LOISTOPIISPANKUKKA (Browallia speciosa)

Piispankukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se on saanut nimensä Turussa piispana toimineen Johan Browalliuksen mukaan. Piispankukka on pysty- ja tuuheakasvuinen, runsaasti haarova, 20–50 cm korkea puolipensas. Sen 5–8 sentin pituiset vaaleanvihreät lehdet ovat soikeat ja teräväkärkiset. Kauniit, helakanvioletit kukat ovat 3–5 cm kokoiset ja aukeavat latvojen lehtihangoista. Kukkien nielu on valkoinen. Kukkia ei ole montaa kerralla, mutta uusia nuppuja avautuu päivittäin usean kuukauden ajan, mikäli kasvi saa tarpeeksi valoa ja ravinteita. ’Blue Bells’ on noin 20 cm korkea, hehkuvan sinikukkainen lajike. Kukat voivat olla myös valkoiset.

Lisääminen: Kylvetyt siemenet itävät parissa viikossa. Ne koulitaan ja laitetaan omiin ruukkuihin muutaman taimen ryhmissä. Viisisenttiset taimet on latvottava kerran, jotta ne haaroisivat ennen ensimmäisien nuppujen kehittymistä. Myös oksankärkipistokkaita voi juurruttaa. Talvehtinut kasvi nuorennetaan helmikuussa ja sen nuoret ja vahvat versot juurrutetaan huhtikuussa. Emotaimi kannattaa säästää, kunnes pistokkaat ovat varmasti juurtuneet.

Hoito: Kasvi pitää runsaasta valosta. Lämpötilan tulisi olla 15 - 17 astetta. Tasainen kastelu. Jos kasvi pääsee kuivahtamaan, se pysäyttää nuppujen kasvun. Lannoitus kerran viikossa miedolla seoslannoitteella. Lepokaudella kastellaan niukasti. Poista kuihtuneet kukat.

HÄNTÄPARSA (Asparagus densiflorus ’Meyeri’)

Häntäparsa on kotoisin Etelä-Afrikasta. Pienet, neulamaiset, kalvomaiseksi surkastuneet lehdet ovat itse asiassa laakaversoja. Versot ovat pystyt ja sulkamaiset, hyvin tuuheat. Ei yleensä kuki. Kasvi soveltuu hyvin amppeliin.

Lisääminen: Siemenet itävät nopeammin, jos niitä liotetaan vedessä 1–2 vrk ennen kylvöä. Kasvin voi myös jakaa keväällä.

Hoito: Häntäparsa viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa. Säännöllinen kastelu, mutta multa saa hieman kuivahtaa. Talvella valon ja kastelun tulee olla melko vähäistä. Lannoitus kerran kuussa kesäisin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

ENKELINPASUUNAKUKKA (Brugmansia x candida)

Enkelinpasuunakukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Puumainen, suurilehtinen ja nopeakasvuinen kasvi. Kukat ovat 20–30 cm pitkät, leveät, torvimaiset ja nuokkuvat ja tuoksuvat erittäin hyvältä, etenkin illalla ja yöllä. Kukat voivat olla valkoiset, keltaiset, vaalean- tai oranssinpunaiset. Se sopii ruukku-, parveke- tai terassikasviksi.

Koko kasvi on myrkyllinen.

Lisääminen: Siemenet pidetään yön yli noin 30 asteisessa vedessä ennen kylvöä.

Hoito: Kasvi viihtyy lämpimällä, rauhallisella paikalla. Vaatii runsaasti vettä ja lannoitusta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kesäksi kasvi on hyvä siirtää ulos, kuitenkin suojaisaan paikkaan eikä paahteeseen. Talvetus viileässä tilassa.

ARABIANKAHVI (Coffea arabica)

Arabiankahvi on helppohoitoinen ja kaunis pieni puu, jonka kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat soikeat, teräväkärkiset ja reunoilta aaltoilevat. Ruskeassa, suorassa rungossa on vaakasuorat oksat. Kasvin korkeus on 60–100 cm. Hyvin hoidettuna voi kasvaa jopa 2 m korkeaksi.

Sydänkesällä puhkeavat tuoksuvat, valkoiset tähtikukat, joista kehittyy pölytyksen jälkeen tummanpunaiset, kirsikankokoiset marjat. Niiden sisällä on kaksi kahvipapua.

Lisääminen: Kylvö on mahdollista ympäri vuoden, mutta suositellaan tehtäväksi keväällä. Siementä liotetaan 24 tuntia ennen kylvöä. Kun taimet ovat 5–10 cm korkuisia, ne istutetaan pikkuruukkuihin. Taimea on varottava istuttamasta liian syvälle ruukkuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hoito: Kasvi viihtyy runsaassa hajavalossa ja huoneenlämmössä. Runsas kastelu, mutta vesi ei saa seisoa. Talvella niukasti, joskaan juuripaakku ei saa kuivua kokonaan. Kuiva ilma aiheuttaa lehtien ruskeutumista, joten niitä voi sumutella. Voimakkaimman kasvukauden aikana annetaan viikoittain lannoitetta. Vaatii lepokauden kukkiakseen. Nuorten kasvien multa vaihdetaan kerran vuodessa (huhtikuussa) ja ne istutetaan hieman tilavampiaan ruukkuun. Juuripaakkua ei pidä rikkoa paljoa, sillä juurten vioituttua lehdet saattavat varista.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202012_67913.jpg
Lukijoiden tärkeimmät joululaulut
Joululaulut ovat raikuneet jo tovin kaupoissa, töissä ja automatkoilla, eikä kotonakaan voi niiltä välttyä, jos lapset harjoittelevat joululauluesityksiin tai vanhempi hyräilee tuttuja sointuja vaikka leipoessaan maittavia herkkuja. Jokaisella meistä on kuitenkin joku lempilaulu, joka soidessaan mistä tahansa laitteesta tuo mieleen jonkinlaisia muistoja, varsinkin joulusta. Pyysimme lukijoiltamme noita muistoja ja tässä muutama kertomus, olkaapa hyvä.
20239_82988.jpg
Edullinen, mutta arvokas porkkana
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.
20237_44479.jpg
Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön
Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.
20232_62492.jpg
Hyinen murhaaja katollasi
Pakkanen saapuu yön turvin ja päivällä aurinko pyrkii pääsemään siitä eroon. Taistelun jättämä sotatanner on ihmiselle hengenvaarallinen. Kyseessä ei siis ole katollasi odottava murhaaja, mutta kun katoilta pois pyrkivä vesi jäätyy teräviksi jäämiekoiksi ja sulava lumi muodostuu jäiseksi laataksi, ei pihakivetystä tai kännykän ruutua tutkiva tallaaja ole turvassa.
50_P_34978.jpg
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.
20235_81617.jpg
Salkoruusun ruoste? Asiantuntija vastaa
Viime keväänä istuttamieni salkoruusujen lehdet olivat ruosteen värisen kasvuston peitossa ja varressa oli pyöreitä kohonneita täpliä, osa nupuista jäi aukeamatta. Mikä tauti olisi voinut olla kyseessä ja mistä se voisi johtua? Olisiko syynä kasvualusta ja maaperä? Onko taudin estämiseksi olemassa mitään konstia vai tuleeko salkoruusut hävittää kyseisestä paikasta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton