• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvien siemeniä – vaikka lahjaksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2023
20239_7649.jpg

(Kuva: Floradania)

Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.

Helppoja huonekasveja

LOISTOPIISPANKUKKA (Browallia speciosa)

Piispankukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se on saanut nimensä Turussa piispana toimineen Johan Browalliuksen mukaan. Piispankukka on pysty- ja tuuheakasvuinen, runsaasti haarova, 20–50 cm korkea puolipensas. Sen 5–8 sentin pituiset vaaleanvihreät lehdet ovat soikeat ja teräväkärkiset. Kauniit, helakanvioletit kukat ovat 3–5 cm kokoiset ja aukeavat latvojen lehtihangoista. Kukkien nielu on valkoinen. Kukkia ei ole montaa kerralla, mutta uusia nuppuja avautuu päivittäin usean kuukauden ajan, mikäli kasvi saa tarpeeksi valoa ja ravinteita. ’Blue Bells’ on noin 20 cm korkea, hehkuvan sinikukkainen lajike. Kukat voivat olla myös valkoiset.

Lisääminen: Kylvetyt siemenet itävät parissa viikossa. Ne koulitaan ja laitetaan omiin ruukkuihin muutaman taimen ryhmissä. Viisisenttiset taimet on latvottava kerran, jotta ne haaroisivat ennen ensimmäisien nuppujen kehittymistä. Myös oksankärkipistokkaita voi juurruttaa. Talvehtinut kasvi nuorennetaan helmikuussa ja sen nuoret ja vahvat versot juurrutetaan huhtikuussa. Emotaimi kannattaa säästää, kunnes pistokkaat ovat varmasti juurtuneet.

Hoito: Kasvi pitää runsaasta valosta. Lämpötilan tulisi olla 15 - 17 astetta. Tasainen kastelu. Jos kasvi pääsee kuivahtamaan, se pysäyttää nuppujen kasvun. Lannoitus kerran viikossa miedolla seoslannoitteella. Lepokaudella kastellaan niukasti. Poista kuihtuneet kukat.

HÄNTÄPARSA (Asparagus densiflorus ’Meyeri’)

Häntäparsa on kotoisin Etelä-Afrikasta. Pienet, neulamaiset, kalvomaiseksi surkastuneet lehdet ovat itse asiassa laakaversoja. Versot ovat pystyt ja sulkamaiset, hyvin tuuheat. Ei yleensä kuki. Kasvi soveltuu hyvin amppeliin.

Lisääminen: Siemenet itävät nopeammin, jos niitä liotetaan vedessä 1–2 vrk ennen kylvöä. Kasvin voi myös jakaa keväällä.

Hoito: Häntäparsa viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa. Säännöllinen kastelu, mutta multa saa hieman kuivahtaa. Talvella valon ja kastelun tulee olla melko vähäistä. Lannoitus kerran kuussa kesäisin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

ENKELINPASUUNAKUKKA (Brugmansia x candida)

Enkelinpasuunakukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Puumainen, suurilehtinen ja nopeakasvuinen kasvi. Kukat ovat 20–30 cm pitkät, leveät, torvimaiset ja nuokkuvat ja tuoksuvat erittäin hyvältä, etenkin illalla ja yöllä. Kukat voivat olla valkoiset, keltaiset, vaalean- tai oranssinpunaiset. Se sopii ruukku-, parveke- tai terassikasviksi.

Koko kasvi on myrkyllinen.

Lisääminen: Siemenet pidetään yön yli noin 30 asteisessa vedessä ennen kylvöä.

Hoito: Kasvi viihtyy lämpimällä, rauhallisella paikalla. Vaatii runsaasti vettä ja lannoitusta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kesäksi kasvi on hyvä siirtää ulos, kuitenkin suojaisaan paikkaan eikä paahteeseen. Talvetus viileässä tilassa.

ARABIANKAHVI (Coffea arabica)

Arabiankahvi on helppohoitoinen ja kaunis pieni puu, jonka kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat soikeat, teräväkärkiset ja reunoilta aaltoilevat. Ruskeassa, suorassa rungossa on vaakasuorat oksat. Kasvin korkeus on 60–100 cm. Hyvin hoidettuna voi kasvaa jopa 2 m korkeaksi.

Sydänkesällä puhkeavat tuoksuvat, valkoiset tähtikukat, joista kehittyy pölytyksen jälkeen tummanpunaiset, kirsikankokoiset marjat. Niiden sisällä on kaksi kahvipapua.

Lisääminen: Kylvö on mahdollista ympäri vuoden, mutta suositellaan tehtäväksi keväällä. Siementä liotetaan 24 tuntia ennen kylvöä. Kun taimet ovat 5–10 cm korkuisia, ne istutetaan pikkuruukkuihin. Taimea on varottava istuttamasta liian syvälle ruukkuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hoito: Kasvi viihtyy runsaassa hajavalossa ja huoneenlämmössä. Runsas kastelu, mutta vesi ei saa seisoa. Talvella niukasti, joskaan juuripaakku ei saa kuivua kokonaan. Kuiva ilma aiheuttaa lehtien ruskeutumista, joten niitä voi sumutella. Voimakkaimman kasvukauden aikana annetaan viikoittain lannoitetta. Vaatii lepokauden kukkiakseen. Nuorten kasvien multa vaihdetaan kerran vuodessa (huhtikuussa) ja ne istutetaan hieman tilavampiaan ruukkuun. Juuripaakkua ei pidä rikkoa paljoa, sillä juurten vioituttua lehdet saattavat varista.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20174_48819.jpg
Viherkatto on kaunis - ja tehokas hulevesien käsittelijä!
Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy.Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaisvalunta yli puolittuu veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.
20065_69.jpg
Hyvä ja kestävä nurmikko
Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi on valittu oikea siemenseos, hoidolla selviää tulevina vuosina varsin vähällä. Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä, kestää kulutusta. Se on hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Lisäksi hyvä nurmikko on poudankestävä, talvenkestävä, taudinkestävä ja vihertyy aikaisin keväällä
20228_44330.jpg
Syysasteri - syksyn koreimpia kukkia
Monivuotisiin, ruohovartisiin kasveihin, eli perennoihin kuuluva syysasteri(Aster novi-belgii) on perinteinen koristekasvimme. Se tuotiin Pohjois-Amerikan itärannikolta Eurooppaan 1700-luvulla ja Suomessa se yleistyi 1800-luvun loppupuolella. Kasvista on jalostettu satoja lajikkeita. Vanhemmista puutarhoista usein löytyvä matalampi ja aikaisemmin kukkiva "maatiaisasteri" on ilmeisesti syysasterin vanhempi lajike.
20229_79585.jpg
Palmuvehka viihtyy missä vain
Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.
20231_24338.jpg
Orkideat - tropiikin kuningattaret
Orkidean eli kämmekän herkkä kauneus lumoaa ja saa pauloihinsa, vaikka varsinaiseksi viherpeukaloksi ei tunnustautuisikaan. Orkideoita pidetään kuitenkin vaikeasti kasvatettavina, vaativina ja vain asiaan vihkiytyneiden kasvatettavina kaunottarina. Onneksi asia ei ole aivan näin; orchidaceae-heimon yli 20 000 lajista ja yli 80 000 risteymästä löytyy myös vähään tyytyväisiä, aloittelijallekin sopivia lajeja. Tällaisia ovat mm. monet venuksenkengät (Paphiopedilum) sekä perhoskämmekät (Phalaenopsis) – ja näiden lajien edustajia voit löytää muun muassa marketin kukkatiskiltä tai jopa rautakaupan tarjoustuotteista!
20228_79416.jpg
Millainen pikkupuu on Moskovan Kaunotar? Asiantuntija vastaa
Minkä kokoiseksi Moskovan Kaunotar puu kasvaa? Voiko sitä leikata niin, että se ei kasva yli 3-metriseksi. Miten ja millloin? Millaista multaa ostan, kun istutan? Käsitin, että puuvarsi ei enää kasva, vain oksat, olenko oikeassa? Löytyykö mitään kuvia täysikasvuisesta puusta? Kukinnoista kyllä löytyy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton