• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tietoa kotipuutarhurin turvaksi

Laadukkaan taimen mukana ei puutarhaasi livahda tuhoojia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.07.2022
20227_78230.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.

Käytä aina tarkastettua siementä ja siemenperunaa

Itävyys on siementen tärkein ominaisuus. Vihannessiemenpakkauksissa on siemenestä kerrottu mm. laji, lajike, pakkaaja, siemenluokka ja pakkauksen sulkemisaika. Lisäksi pakkauksessa pitää olla teksti: "EY:n määräysten mukaan hyväksytty kylvösiemen". Vain osalle lajeista kuten persilja, porkkana, punajuuri, tomaatti, kurkku ja kurpitsa on asetettu vähimmäislaatuvaatimukset kuten itävyys.

Eviran Loimaan toimipisteessä on tutkittu muun muassa kurkun siementen itävyyttä. Siemenet idätetään imupaperilla, ilman ravinteita, jolloin pystytään toteamaan siementen elinvoimaisuus. Nämä kurkut ovat kasvaneet kuuden päivän ajan, ja nyt niistä tutkitaan juuret, verso, sirkkalehdet ja kasvupiste. Itämättömät ja pilaantuneet siemenet lasketaan ja tulokset kirjataan ylös.

20094_16362.jpg
20094_16363.jpg
Normaali kurkun verso ja verso, joka on jakautunut kahtia ja kasvupiste puuttuu.
Normaali kurkun verso ja verso, joka on jakautunut kahtia ja kasvupiste puuttuu.

Käyttämällä tarkastettua eli sertifioitua siemenperunaa voit varmistua, ettei puutarhaasi kulkeudu perunan haitallisia kasvintuhoojia. Sertifioitua siemenperunaa myydään puutarha- ja maatalousliikkeissä. Sertifioidun siemenperunan tunnistat virallisesta vakuustodistuksesta.

Jos et ole tyytyväinen siemenen laatuun, ota yhteyttä siemenen myyjään. Siemenen pakkaajalla tai maahantuojalla on vastuu siitä, että siemenet vastaavat pakkausmerkintöjä.

Pyydä mullalle tuoteseloste

Multatyypin valinnasta kannattaa keskustella myyjän kanssa. Ostaessasi irtomultaa vaadi ostopäätöstä tehdessäsi tuoteseloste nähtäväksesi. Siitä selviää, onko multa tarkoitettu puutarhamullaksi, viherrakentamiseen vai havupuille. Tuoteselosteesta selviää myös multaan käytetyt raaka-aineet ja lisätyt aineet. Katso myös miltä multa näyttää: haiseeko se hyvältä, miltä se tuntuu kädessä ja onko siinä roskia, kiviä tms. epäpuhtauksia. Tarkasta ostamasi multakasa heti, ennen kuin tavaran toimittaja ehtii lähteä pois. Jälkeenpäin on paljon vaikeampaa osoittaa tuotteen saapumishetken huono laatu.

Evira valvoo multien tuoteselostetietojen paikkansapitävyyttä muun muassa ravinneanalyysein. Multatuotteesta voidaan testata lisäksi siinä esiintyvät epäpuhtaudet, rikkakasvien määrä sekä haitalliset taimia vioittavat kasvitaudit. Evirassa määritetään lisäksi multatuotteiden haitallisia metalleja sekä kompostimullan hygieniaa ja kompostien kypsyyttä.

Asianmukaista kasvinsuojelua

Kasvinsuojelu turvaa satoa myös kotipuutarhassa. Rikkakasvien, kasvitautien ja tuhoeläinten torjumiseksi on käytössä erilaisia keinoja aina kitkemisestä biologiseen ja kemialliseen torjuntaan asti. Kemiallisessa torjunnassa erityisesti kotipuutarhakäyttöön on saatavilla esimerkiksi käyttövalmiita liuoksia ja aerosoleja, joita on helppoa ja turvallista käyttää.


Lähde: Evira
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202210_67411.jpg
Huonekasvit hengissä talven yli?
Miksi huonekasvini tiputtavat talvella lehtiään ja ovat kovin kärsivän oloisia? Hoidan niitä yhtä hyvin kuin kesälläkin, joten siitä ei pitäisi olla kyse.
20087_11948.jpg
Vaasan asuntomessujen pihapaloja
Vaasan asuntomessualue Suvilahti sijaitsee merellisissä maisemissa lahden poukamassa, noin 3 kilometriä Vaasan keskustasta. Suvilahden merellisyys ja luonnon vehreys ovat alueen rakastetuimpia piirteitä. Asuntomessualue liittyy luontevasti koko kaupungin kattavaan viheralueverkostoon.
20217_71641.jpg
Koloradonkuoriaisia havaittu Suomessa, ilmoita havainnot!
Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa löydettiin tänä vuonna koloradonkuoriaista ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Koloradonkuoriaisen havainnoista ja epäilyistä tulee heti ilmoittaa Ruokavirastolle, sillä kaikki esiintymät hävitetään. Kuoriainen ei saa päästä leviämään.
20227_78485.jpg
Tunnista siitepölyallergia ja sen aiheuttaja
Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä tiettyyn aikaan, eikä diagnoosiin välttämättä tarvita tutkimuksia. Tällaisia selvästi siitepölyaikaan ajoittuvia, lieviä oireita voidaan turvallisesti lievittää itsehoidolla. Jos oireiden aiheuttajasta on epäselvyyttä, allergiaa voidaan selvittää ihotestein ja verikokein. Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä myös jos oireet jatkuvat ympärivuotisesti tai hengittäminen on vaikeaa tai vinkuvaa.Siitepölyallergia kehittyy harvoin alle 2-vuotiaana, ja herkistyminen on yleisintä kouluiässä.
202210_79872.jpg
Siperianhernepensas juurrutus? Asiantuntija vastaa
Leikattiin alas rajalla oleva pensasaita, mahtaiskohan nuo leikatut pätkät juurruttua, jos laittaisi veteen ämpäriin. Tarvitsimme pensasaitaa myös muualle, ja pihinä ajattelin, jos näin säästäisi, eikä tarvitsi ostaa uusia taimia.
202211_80207.jpg
Pensaiden lehtien halkeamat? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä pensaita/puita rivitalon pihaan: katsura, pihajasmike, kärhöjä, humalaa ja köynnösvilliviiniä. Humalaan tulee reikiä ja on todennäköisesti humalayökkösen aiheuttamia, mutta mikä tekee näiden muiden lehtiin halkeamia? Haavat voivat olla mutkaisia ja teräviä, kuin leikattu lehden keskelle -lehden reunat ovat ehjät. Mitään paloja lehdestä ei ole pois eikä syöty. Tuholaisia en ole niissä nähnyt? Tekeekö lannoite, aurinko tai kastelu tällaisia vaurioita?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton