• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näsiä – kavalan kaunis kevään kukkija

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.07.2023
20227_69229.jpg

(Kuva: Pixabay)

Näsiä, lehtonäsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) on pystykasvuinen, noin metrin korkuiseksi kasvava pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtiensä puhkeamista. Etelä-Suomessa näsiän kaunis ja voimakkaasti tuoksuva kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle. Näsiä on kasvupaikkansa suhteen melko vaatelias pensas.

Missä näsiää esiintyy?

Näsiä on Suomessa luonnonvarainen, varjoisten ja kosteiden lehtojen melko harvinainen kasvi. Puutarhakasvina näsiä viihtyy myös aurinkoisemmalla paikalla, jossa se kasvaa monivartiseksi ja runsaasti kukkivaksi pensaaksi. Näsiästä on punavioletin lajikkeen lisäksi tummanpunakukkaisia ja valkokukkaisia lajikkeita.

Loppukesällä pensasta koristavat hehkuvanpunaiset marjat ovat pahan makuisia ja myrkyllisiä.

Lehdoissa tavattavaa näsiää on vuosikymmenten aikana opittu arvostamaan – ja pelkäämään. Jo Elias Lönnrot luonnehti näsiää sanomalla, että "koko kasvi sisältää erinomaisen kirpeyden, liiatenki marjat".

Kotipuutarhureidenkin kannattaa muistaa, että näsiäpensas on erittäin vaarallinen.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Huomio

Huomio

Näsiä tappaa vaikka suden!

Houkuttelevan punaiset ja suurina ryppäinä kasvavat näsiän marjat suorastaan tyrkyttävät itseään. Marjat ovat kuitenkin hyvin vaarallisia; jo parin marjan syöminen voi saada lapsen sairaalakuntoon – ja 6 marjaa tappaa.

Aikuiselle 10–15 marjan myrkyt käyvät kohtaloksi. Jo pelkästään marjan kuoren myrkyt voivat aiheuttaa allergisia oireita. Kasvin kuoren ja marjojen hartsimainen metsereiini on todellakin tappavaa.

Näsiää on syytä varoa myrkyllisyytensä vuoksi

Näsiän punaiset, mutta myrkylliset marjat. Kuva: E. Ylikoski
Näsiän punaiset, mutta myrkylliset marjat. Kuva: E. Ylikoski

Ruotsalainen C.F. Nyman kirjoitti vuonna 1868 näsiästä: "Jo vanhastaan tiedetään, että kuusi marjaa tappaa suden tai ainakin koiran".

Vanha kansa onkin käyttänyt näsiän marjoja petojen myrkyttämiseen; muutama marja raadon sisällä vei voiton pahemmastakin pedosta.

Näsiää, kuten muitakin myrkkykasveja, on käytetty hyödyksi pieninä annoksina. Yhden marjan pitäminen hampaankolossa riitti taltuttamaan hammassäryn ja näsiän kuori oli pitkään arvostettua apteekkitavaraa. Vielä 1900-luvun alkupuolella näsiän marjoja käytettiin myös lapsilla riisitaudin, toisin sanoen D-vitamiinin puutostaudin ehkäisyyn. Melko riskialtis lääkitys!

Tiesitkö? Linnut ovat kuitenkin hyvin persoja näsiän marjoille, eikä metsereiini vaikutakaan niihin mitenkään haitallisesti.

Lisätietoa näsiästä voit lukea Puutarha.netin Kasvikortistosta
- ja myös Keskustelupalstalta löytyy juttua näsiästä!

Ohje

Ohje

Lue lisää näsiästä

Lisätietoa näsiästä voit lukea Puutarha.netin Kasvikortistosta
- ja myös Keskustelupalstalta löytyy juttua näsiästä!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_80731.jpg
Huonekasvit kaipaavat kunnon piristysruisketta
Viherkasveilla mullanvaihto on ajankohtaista helmi-maaliskuussa. Myöhemmin keväällä vuorossa ovat kukkivat huonekasvit. Mullanvaihtoväli on yleensä vuosi. Se on erityisen ajankohtaista silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle.
20241_83367.jpg
Tämän vuoden teemavihannes basilika on hyvä folaatin lähde
Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry on valinnut tämän vuoden teemavihannekseksi, eli Vuoden HeViksi, basilikan. Tämä vuosi siis juhlitaan ja maistellaan tätä herkullista, ihanan aromikasta yrttiä!
20235_81638.jpg
Vanha kataja repeytyi? Asiantuntija vastaa
Vanhan kolmihaaraisen katajan yksi haara repeytynyt lumen painosta. Mitä pitäisi tehdä?
20066_184.jpg
Peruna
(Solanum tuberosum)Perunaon kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.
202312_83315.jpg
Tulppaanit puutarhassa
Tulppaanien laji- ja lakikekirjosta löytyvät sopivat värisävyt jokaiseen puutarhaan. Tulppaanit viihtyvät parhaiten multavassa hieta- ja hiekkamaassa ja ne ovat parhaimmillaan laajoina ryhminä.
20241_83363.jpg
Lehtipuiden istutussyvyys ja -etäisyydet
Lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton