• Etusivu
  • Kasvillisuus

Poimi pöytään syötäviä kukkia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2018
20148_40606.jpg

Kehäkukka

Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!

Kauniita ja syötäviä kukkia

C-vitamiinipitoisen kehäkukan maku vaihtelee pippurisesta ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Sen terälehdet sopivat salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. Kokeile terälehtiä sahramin korvikkeena: maku ei ole yhtä hienostunut, mutta esimerkiksi taikinoihin tulee kaunis väri. Vältä estrogeenipitoisen kehäkukan syömistä raskauden ja imetyksen aikana. Kylvä kehäkukkaa avomaalle touko-kesäkuussa. Se kukkii noin kuukauden kuluttua.

Vinkki: Korea, keltainen kehäkukka viimeistelee kääretortun juhlakuntoon!

Koristekrassissa

on herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset ovat voimakkaimpia ja sisältävät paljon C-vitamiinia. Kukat sopivat salaatteihin, koristeluun sekä lammas-, kana- ja kasvisruokiin. Kokeile säilöä krassinsiemeniä etikkaliemessä ja käytä niitä kapristen tavoin. Kuivattuja siemeniä voi käyttää pippurin asemasta.

Vinkki: Krassinkukkia kesäkukkasalaattiin tai lohivoileipäkakun koristeeksi?

Krassin kukkia
Krassin kukkia

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelissa on hienostunut tuoksu ja parfyyminen maku. Se sopii hienosti jälkiruokien koristeluun ja leivontaan. Erityisen hyvin laventeli maistuu mustikoiden ja vadelmien kanssa. Kokeile kuivattua laventelia myös lammasruokien maustamiseen. Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa

Vinkki: Korvaa osa tavallisesta sokerista laventelisokerilla!

Laventeli
Laventeli

Italiasta kotoisin olevaa mäkimeiramia eli oreganoa käytettiin mausteyrttinä jo antiikin aikoina. Orega­non kukka sopii kaikkeen mihin sen lehdetkin: pizzojen, pastojen, tomaatti- ja liharuokien maustamiseen ja koristamiseen. Kokeile maustaa kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.

Vinkki: Oreganon kukkia kesäkukkasalaattiin!

Mäkimeirami eli oregano
Mäkimeirami eli oregano
Orvokki
Orvokki

Koristeellisten ja kauniiden orvokkien maku vaihtelee ja voi olla melko kirpeä. Kokeile orvokkien sokerointia: sivele kukka ohuelti munanvalkuaisella, ripottele varovasti hienoa sokeria päälle ja anna kuivahtaa. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun. Kylvä orvokin siemenet huhtikuussa ja vie taimet ulos, kun ne ovat vahvoja. Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.

Vinkki: Orvokit sopivat niin salaatteihin kuin makean tai suolaisen kakun koristeeksi!

Kaikkien luonnossa tai puutarhassa kasvavien ruusujen lajikkeet ovat syötäviä. Kukkakaupasta hankittuja ruusuja ei kannata maistaa, sillä ne on useimmiten käsitelty tuholaismyrkyillä. Ruusun terälehdet sopivat hyvin kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Terälehdistä voi myös tehdä ruusuvettä, joka sopii hienosti kakkuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Vinkki: Maistuisiko raparperi-ruusumehu ruusuisten lusikkaleipien kera?

Ruusu
Ruusu

Ruiskukka eli ruiskaunokki on yksivuotinen ja kukkii heinäkuusta syyskuuhun. Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta. Kukka on maultaan mieto, joten sitä voi käyttää tuoreena salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa. Myös kuivatut kukat sopivat upeasti koristeluun.

Samettikukat

ovat yksivuotisia kesäkukkia. Siemenet kylvetään ruukkuihin maalis-huhtikuussa. Kääpiösamettikukan voi kylvää suoraan kasvupaikalle. Samettikukat maistuvat voimakkaasti sitruunalta ja kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina. Parhaimmillaan kukka on juomissa sekä kakkujen ja jälkiruokien koristelussa.

Sametikukkia
Sametikukkia
Huomio

Huomio

Lisää vinkkejä ja reseptejä

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löytyy asiaa miltei aiheesta kuin aiheesta. Ei siis liene yllätys, että aktiivista keskustelua käydään myös Keittiössä; asiaa mm. syötävistä kukista!
Kotipuutarhureista kuoriutuu melkoisia kokkeja, etenkin kun puutarhan satoa päästään käsittelemään! Lue, kommentoi ja jaa omat kokemuksesi - ja reseptisi!

Teksti: Kaisa Nieminen Kuvat: Reetta Pasanen ja Arto Vuohelainen
Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 1/2014
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20138_36046.jpg
Nurmikon hoitaminen
eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.
20228_79377.jpg
Miksi särkyneensydämen kukka on valkoinen? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneen sydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa, olen esikasvattanut sen sisällä ja taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä? Ihastuin kasviin ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa, jos se on jo istutettu? Valkoinen on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike? Otan myös mielelläni vastaan muita hoito ohjeita.
20238_82931.jpg
Viikon kysymys: Orapihlaja-aidan alasleikkaus
Mitkä selvitymismahdollisuudet 40-vuotta vanhalla orapihlaja-aidalla on, jos alasleikkaamme sen näin loppukesästä? Aidanne on runsas ja hyvinvoiva yläosasta, mutta alaosa alkaa olla jo aikansa elänyt.
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.
20093_15679.jpg
Viherrakentaminen on sesonkityötä
Viherrakentamisen keskeisiä osa-alueita ovat maan pohjatyöt (mm. routaeristysten asentaminen, salaojitukset, kaapeleiden vedot ja kasvualustojen muokkaukset), puu- ja kivirakentaminen, istutustyöt ja vesiaiheiden rakentaminen.Pääosin näitä töitä päästään tekemään sulan maan aikana – joitakin maansiirtotöitä voidaan toki tehdä myös pakkasten paukkuessa. Talvikaudella viherrakentajat mm. kouluttautuvat sekä huoltavat kalustoaan ja kuntoaan. Osa töistä on nimittäin melko raskasta, vaikka koneet ovatkin suurena apuna.
20237_44479.jpg
Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön
Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton