• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarha kukoistamaan!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80865.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.

Keväällä täydennetään maan ravinnevaroja

Rakeinen lannoite on helppo levittää. (Kuva: Adobe Stock)
Rakeinen lannoite on helppo levittää. (Kuva: Adobe Stock)

Kasvaakseen tasapainoisesti kasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana.

Keväällä, kun kasvit lähtevät kasvuun, on aika lannoittaa. Kevätlannoitukseen käytetään typpipitoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta tai Biolan Puutarhan Kevätlannoitetta. Näiden lannoitteiden etuna on, että lannoitusvaikutuksen lisäksi ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta.

Luonnonlannoitteiden ravinteista vain osa on välittömästi liukoisessa muodossa; pääosa ravinteista vapautuu kasvien käyttöön kasvukauden aikana maan pieneliötoiminnan avulla. Siksi ravinteiden huuhtoutumisriski on pienempi kuin keinolannoitteita käytettäessä.

Oikein lisätty lannoite on tehokkain

Kasvimaalle lannoitteet levitetään muokkauksen yhteydessä tai sijoitetaan kasvirivien viereen istutuksen tai kylvön jälkeen. Pitkävaikutteisista luonnonlannoitteista riittää kasvimaan kasveille ravinteita yleensä koko kesäksi. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi kaalit, purjo ja selleri, jotka saattavat tarvita lisälannoitusta, koska ne käyttävät paljon ravinteita ja jatkavat kasvuaan pitkälle syksyyn.

Kesäaikaiseen lisälannoitukseen soveltuvat hyvin kasteluveden mukana annettavat ravinteet. Biolan Luonnonlannoitteesta voidaan liuottaa lantavettä; 2,5 l lannoiterakeita/10 l vettä. Tätä liuosta annostellaan 2–5 dl/rivimetri. Luonnonmukaiseen lisälannoitukseen soveltuu myös Luonnonravinneneste Kesäkukille.

Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.

Kukkapenkkeihin ja pensasryhmille kevätlannoitus voidaan antaa kasvualustan pinnalle, mutta lannoiterakeet kannattaa peittää ohuella puutarhamultakerroksella tai harata kevyesti pintamultaan. Näin ravinteet ovat nopeammin kasvien käytettävissä ja vältytään luonnonlannoitteiden mahdollisilta hajuhaitoilta.

Hedelmäpuiden juuret ovat syvällä maassa. Siksi maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoite annostellaan. Lannoitereikiä tehdään useampaan kohtaan puun ympärille yhtä kauaksi rungosta mihin uloimmat oksat ylettyvät. Oikea lannoite näille kasveille on Biolan Marja- ja hedelmälannoite.

Maistuva sato kasvihuoneesta

Kasvihuoneessa kasvavat punaposkiset tomaatit, maukkaat kurkut, salaatit ja vähän erikoisemmatkin vihannekset kesäiseen ruokapöytään.

Tomaatille, kurkulle, paprikalle ja muille paljon ravinteita vaativille vihanneksille helppo kasvualusta kasvihuoneeseen on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Sen raaka-aineena on karkea turvemulta. Kasvusäkissä on mukana varastolannoitus, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Syksyllä Kasvusäkin sisältö voidaan hyödyntää maanparannukseen puutarhassa.

Biolan Kasteluallas helpottaa kasvihuoneviljelyä. Kasteluallas toimii Kasvusäkin vesivarastona, josta vesi imeytyy kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään.

Ps. Kun kasvihuoneen tuuletuksesta on huolehdittu, niin Kasteluallas helpottaa myös mökkitarhurin kasteluongelmaa.

Kasvusäkkien ja kastelualtaiden kanssa kasvatus sujuu kuin itsestään. (Kuva: Biolan)
Kasvusäkkien ja kastelualtaiden kanssa kasvatus sujuu kuin itsestään. (Kuva: Biolan)

Pikkuvihanneksille, kuten salaatille ja yrteille, sopiva kasvualusta kasvihuoneeseen on luonnonmukaisesta lannoitettu ja kalkittu Biolan Turvemulta. Sitä tarvitaan 15–25 sentin kerros kasvihuoneen pohjalle. Jos tomaattia tai muita paljon ravinteita vaativia kasvihuonevihanneksia istutetaan Turvemulta-penkkiin, istutusvaiheessa lisätään varastolannoite turvaamaan tasapainoinen kasvu ja runsas sato. Taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoiterakeita. Lisälannoitus annetaan tarpeen mukaan 2–3 kertaa viljelyn aikana. Yhden tomaatintaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta Luonnonlannoiterakeita.

Terveellistä, puhdasta ja taatusti tuoretta – itse kasvattaen. (Kuva: Biolan)
Terveellistä, puhdasta ja taatusti tuoretta – itse kasvattaen. (Kuva: Biolan)

Muista syyslannoitus

Kasvukauden lopulla monivuotiset kasvit alkavat valmistautua talvilepoon. Silloin niille ei enää saa antaa kasvua aktivoivaa typpilannoitusta. Loppukesästä on syyslannoituksen aika.

Kaikki monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta. (Kuva: Biolan)
Kaikki monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta. (Kuva: Biolan)

Luonnonmukainen vaihtoehto syyslannoitukseen on Biolan Syksyn PK-lannoite, joka sisältää sopivasti eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja runsaasti kaliumia sekä hivenravinteita. PK-lannoite ei sisällä lainkaan talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä. Syyslannoitus parantaa monivuotisten kasvien talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden satoa. Lannoitteen kalium alentaa kasvin solujen jäätymispistettä ja vahvistaa soluseinien rakennetta. Fosforia puolestaan tarvitaan uusien kukkasilmujen, hedelmien ja siementen muodostumiseen.

Syyslannoitus annetaan kaikille monivuotisille kasveille elokuun aikana, jotta kasvit ehtivät hyödyntää ravinteet ennen talven tuloa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79416.jpg
Millainen pikkupuu on Moskovan Kaunotar? Asiantuntija vastaa
Minkä kokoiseksi Moskovan Kaunotar puu kasvaa? Voiko sitä leikata niin, että se ei kasva yli 3-metriseksi. Miten ja millloin? Millaista multaa ostan, kun istutan? Käsitin, että puuvarsi ei enää kasva, vain oksat, olenko oikeassa? Löytyykö mitään kuvia täysikasvuisesta puusta? Kukinnoista kyllä löytyy.
20233_81139.jpg
Tartu kurkkuun – satoa kasvimaalta tai kasvihuoneesta
Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Kurkkukasveilla on karhea, kulmikas varsi ja karheat lehdet. Kukat ovat yksineuvoisia, joten hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Kurkku (Cucumis sativus) on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kasvi.
202111_73689.jpg
Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja
Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.
20212_68766.jpg
Miten aloitan kasvihuoneharrastuksen?
Viherpeukalot ovat sen aina tienneet: puutarhanhoito tuo runsaasti iloa ja hyvää mieltä! Arkinen puuhailu kasvien parissa rauhoittaa ja hoitaa kuormittunutta mieltä. Lisäksi ajoittainen fyysinen ponnistelu tekee hyvää koko keholle ja lihaskunnolle. Ei sovi myöskään unohtaa puutarhan esteettisiä arvoja. Kun vielä kiitokseksi kaikesta tästä saa kerätä satoa omasta puutarhasta, voi puutarhuri hykerrellä tyytyväisenä. – Mikään ei maistu niin hyvältä kuin itse kasvatettu, olipa kyse sitten oman kasvihuoneen tomaateista tai avomaan mansikoista!
20216_71332.jpg
Luonnonvarakeskus tiedottaa: maan ravinne­varannot hyötykäyttöön
Vihannekset eivät vaikuta olevan selvästi vaativampia maan fosforipitoisuuden suhteen kuin viljat tai nurmet. Normaalivuosina maan omat fosforivarannot riittävät varmistamaan sadontuoton mailla, joiden fosforipitoisuus on tyydyttävä. Hyvässä ja sitä korkeammissa maan fosforiluokissa vuotuinen fosforilannoitus ei ole taloudellisesti järkevää.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton