TAKAISIN

Punajuuresta voimaa

Julkaistu: 17.7.2015

(Beta vulgaris var. conditiva)


Punajuuri on yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
 
Punajuuri on hallanarka. Siemenet kylvetään ulos kesäkuun alussa - puolivälissä, 2 - 4 cm syvyyteen. Orastumisaika 8 - 10 päivää. Kesä- ja syystarpeita varten voit kuitenkin kylvää jo toukokuussa. Liian aikainen kylvö, kylmyys ja kuivuus aiheuttavat kukintaa (kasvi luulee, että talvi tuli ja meni).

Harvenna 3 - 8 cm välein, kevyt multamaa, ei hapan. Kastelu on tärkeää. Nuoria lehtiä voi syödä pinaatin tavoin. Sato valmistuu 80 - 90 päivässä, mutta herkullisia pikkupunajuuria voi korjata jo 50 päivän kuluttua kylvöstä. Varsinainen sadonkorjuu tehdään ennen pakkasia. Anna juurikkaiden pinnan kuivahtaa ennen varastointia.

Varastoi 0 - 1 asteessa ilman eristeaineita. Ilmankosteus saa olla 95%. Varastointiaika 8 kk. Punajuurikkaasta on myös valko- ja keltajuuriset muodot, joiden viljely ja käyttö on samanlaista kuin punajuuren.