• Etusivu
  • Kasvillisuus

Punajuuresta voimaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.06.2006Päivitetty 17.07.2018
20066_187.jpg

(Beta vulgaris var. conditiva)


Punajuuri

on yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.


Ohje

Ohje

Punajuuri on hallanarka. Siemenet kylvetään ulos kesäkuun alussa - puolivälissä, 2 - 4 cm syvyyteen. Orastumisaika 8 - 10 päivää. Kesä- ja syystarpeita varten voit kuitenkin kylvää jo toukokuussa. Liian aikainen kylvö, kylmyys ja kuivuus aiheuttavat kukintaa (kasvi luulee, että talvi tuli ja meni).

Harvenna 3 - 8 cm välein, kevyt multamaa, ei hapan. Kastelu on tärkeää. Nuoria lehtiä voi syödä pinaatin tavoin. Sato valmistuu 80 - 90 päivässä, mutta herkullisia pikkupunajuuria voi korjata jo 50 päivän kuluttua kylvöstä. Varsinainen sadonkorjuu tehdään ennen pakkasia. Anna juurikkaiden pinnan kuivahtaa ennen varastointia.

Varastoi 0 - 1 asteessa ilman eristeaineita. Ilmankosteus saa olla 95%. Varastointiaika 8 kk. Punajuurikkaasta on myös valko- ja keltajuuriset muodot, joiden viljely ja käyttö on samanlaista kuin punajuuren.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81559.jpg
Koivun rungosta alaosista kasvaa piiskaoksia? Asiantuntija vastaa
Pihapiirissäni kasvaa pieniä luonnon koivuja, joiden rungosta lähtee ehkä noin metrin korkeudesta alaspäin paljon niin sanottuja ohuita piiskaoksia. Milloin näitä olisi hyvä katkoa ja millä/miten? Ovat niin rumia, kun ovat joka paikassa. Entä, jos yhdessä ryppäässä kasvaa vaikka 3–4 isohkoa koivun runkoa, olisiko hyvä harventaa siten, että jättää vain parhaimman näköisen ja suurimman? Ja jos, niin milloin ja millä välineellä olisi hyvä operoida?
20233_81225.jpg
Kasvata puutarhan elonkirjoa monimuotoisesti
Monimuotoisuus, elonkirjo, biodiversiteetti – sanat tarkoittavat runsaslajisuutta, erilaista elämää, erilaisia kasveja, eläimiä, sieniä, bakteereja. Ne muodostavat ketjun, jossa yksi ei menesty ilman toista.
20132_33749.jpg
Löydä parhaat puutarhat
Missä näet Suomen kauneimman kukkaloiston, näyttävimmät muotopuutarhat ja mahtavimmat metsäpuistot? Tutustu puutarhagurujen suosikkeihin ja löydä lukijoiden lempipaikat. Nauti ja lumoudu!Arja Kuittinen / Kodin Kuvalehti * Puutarhassa 2012
20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
20208_65971.jpg
Monipuolinen pihan valaistus on leikkisä kokonaisuus
Toimivassa pihassa on tilaa monien asioiden tekemiseen. LedStoren valaisemassa pihassa valaistus on toteutettu monipuolisena kokonaisuutena, jossa vuorottelevat led-nauhavalaistus, led-seinävalot, pihapilarivalaisimet, spottivalaistus ja rappusvalaistus. Monipuolinen valaisimien käyttö vaikuttaa pihan tyylikkyyteen, tunnelmaan ja turvallisuuteen. Valaisimien väriksi on valittu musta, mikä sopii hienosti pihan rakenteisiin ja pintoihin. Valaistuksen säädettävyys ja himmennettävyys tuovat oman mukavuutensa valaistuksen käyttöön.
202310_83281.jpg
Hyvä pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton